Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opinia naukowa EFSA: Dobrostan drobiu podczas uboju

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA zaproponował środki mające na celu niwelację zagrożeń związanych z dobrostanem zwierząt najczęściej obserwowanym podczas uboju drobiu w celu produkcji żywności, a także kontroli chorób.

Środki zapobiegawcze i naprawcze

Opublikowany kompleksowy przegląd obejmuje cały proces uboju, od przyjęcia i rozładunku ptaków, przez ogłuszenie, aż do wykrwawiania i zabijania. Określa szereg zagrożeń, które powodują problemy związane z dobrostanem - takich jak ból, pragnienie, głód lub ograniczony ruch - i proponuje środki zapobiegawcze i naprawcze, tam gdzie to możliwe.

Źródło zagrożeń

Większość zagrożeń związana jest z personelem, np. brak szkolenia i kwalifikacji. Rada EFSA podkreśla znaczenie odpowiedniego przeszkolenia personelu na różnych etapach uboju oraz jasnego określenia ról i obowiązków.

Opinie naukowe

Nowe opinie naukowe są pierwszymi z serii aktualizacji na temat dobrostanu zwierząt podczas uboju, o które poprosiła Komisja Europejska. W 2020 r. EFSA opublikuje dalsze opinie na temat świń (marzec), bydła (czerwiec) i innych gatunków (grudzień).

Wszystkie opierają się na najnowszej dostępnej wiedzy naukowej i są opracowywane w porozumieniu z ekspertami ds. dobrostanu zwierząt z państw członkowskich UE.

Wnioski z opinii zostaną wykorzystane przez Komisję Europejską w rozmowach ze Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE), mających na celu dostosowanie podejścia do dobrostanu zwierząt podczas uboju.

Szczegóły opinii naukowej EFSA:

Ubój zwierząt: drób

Zabijanie w celach innych niż ubój: drób

Źródło: EFSA

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.