Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Grypa ptaków ponownie w Polsce – jakie konsekwencje dla rynku?

Kategoria: Biznes

2 stycznia 2020 r. Główny Lekarz Weterynarii potwierdził wystąpienie pierwszego w Polsce w 2019 r. ogniska grypy ptaków (HPAI – Highly Patogenic Avian Inluenza) podtypu H5N8 w gospodarstwie, w którym utrzymywano 12 089 indyków. Gospodarstwo to znajduje się w miejscowości Stary Uścimów w województwie lubelskim.

Przypadki w województwie lubelskim i wielkopolskim

Na dzień 13.01.2020 r. w Polsce potwierdzono łącznie 9 ognisk i 1 przypadek grypy ptaków, z czego większość w województwie lubelskim, a tylko jedno ognisko w województwie wielkopolskim. Siedem z dziewięciu ognisk odnotowano w stadach komercyjnych, zaś dwa w stadach przyzagrodowych.

Polska traci status kraju wolnego od grypy

W związku z pojawieniem się wirusa grypy ptaków, Polska utraciła status kraju wolnego od tej choroby. W rezultacie, wprowadzono ograniczenia w eksporcie mięsa i produktów drobiowych m.in. do: RPA, Ukrainy, Białorusi, Singapuru, Korei Południowej, Hongkongu i Armenii. Należy jednak podkreślić, że wprowadzone ograniczenia dotyczą różnych produktów i tylko w przypadku Ukrainy, Singapuru, RPA i Korei Południowej odnoszą się do obszaru całego kraju.

Pozycja Polski na rynku produkcji mięsa drobiowego

Polska, jako największy producent mięsa drobiowego w UE, ponad 74% wolumenu eksportu kieruje na rynek Wspólnoty. W całej UE obowiązuje regionalizacja, co oznacza, że zakaz eksportu dotyczy tylko wybranych obszarów, a nie całego kraju. W 2016 i 2017 r., po wystąpieniu ognisk HPAI u drobiu w Polsce, ograniczenia w wywozie do UE dotyczyły wyłącznie świeżego mięsa drobiowego pozyskanego z drobiu znajdującego się na obszarze zapowietrzonym i jedynie przez okres jednego miesiąca.

Ostatnie przypadki zachorowań na przełomie 2016 i 2017r.

Grypa ptaków ostatni raz wystąpiła w Polsce na przełomie 2016 i 2017 r. Ogółem w Polsce potwierdzono 65 ognisk grypy ptaków w dwunastu województwach. W gospodarstwach, w których potwierdzono grypę ptaków, znajdowało się ponad 1,04 mln sztuk drobiu.

W okresie, w którym Polska nie była krajem wolnym od grypy ptaków (grudzień 2016 - lipiec 2017) nastąpiło wyraźne wyhamowanie dynamiki wzrostowej wolumenu eksportu z 23,1% w okresie XII 2015 - VII2016, do blisko 8,9% w okresie XII 2016 – VII 2017. Ponadto, taka dynamika wzrostu była znacznie poniżej średniej z analogicznego okresu w poprzednich pięciu latach.

Wirus nie wpłynie znacząco na spadek cen skupu kurcząt

Obecnie obserwowane przesłanki wskazują, że wystąpienie pojedynczych przypadków/ognisk grypy ptaków w Polsce nie będzie kluczowym czynnikiem determinującym ceny skupu kurcząt. Analizując sytuację w Polsce w 2016 i 2017 r. oraz w krajach, w których dotychczas wystąpiły przypadki tej choroby, można stwierdzić, że nie miały one przełożenia na istotny spadek cen. Według danych MRiRW w Polsce, w okresie trwania ostatniej grypy ptaków (XII 2016-III 2017) ceny skupu kurcząt brojlerów zmniejszyły się jedynie o 3,5% r/r.

Obecnie potwierdzono wirusa tylko w Polsce i Bułgarii

W 2016 i 2017 r. problem grypy ptaków dotyczył większości krajów UE, natomiast obecnie wirus ten potwierdzono jedynie w przypadku Polski i Bułgarii. Może to oznaczać, że skutki ekonomiczne jego obecności w naszym kraju będą bardziej odczuwalne, niż poprzednio, szczególnie jeśli choroba rozprzestrzeni się na znaczny obszar Polski.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.