Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ceny skupu drobiu na krajowym rynku kształtują się pod wpływem kilku kluczowych czynników. Wzrastająca produkcja krajowa, a także coraz większa konkurencja na rynkach zbytu działa w kierunku spadku cen. W pewnym stopniu spadki te są jednak ograniczane przez wzrost wolumenu eksportu, a także konsumpcji krajowej.
Średnia cena skupu kurcząt maleje
Według danych MRiRW w listopadzie 2019 r. przeciętna cena skupu kurcząt brojlerów w Polsce wyniosła 3,21 zł/kg i była o 3% niższa w porównaniu z październikiem 2019 r. i o 2% niższa w relacji rocznej. Przeciętnie w pierwszych 11 miesiącach 2019 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,40 zł/kg, czyli o 2% taniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.
Większy eksport produktów drobiowych niż przed rokiem
Z danych MRiRW wynika, że w okresie od stycznia do września br. z Polski wyeksportowano 1,07 mln t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o blisko 11% więcej niż przed rokiem. Polska eksportuje głównie do krajów UE, gdzie trafia 72% wolumenu eksportu. Największy udział w strukturze odbiorców mięsa drobiowego z naszego kraju mają Niemcy, gdzie w omawianym okresie trafiło blisko 160 tys. t tych produktów, czyli o 5% więcej r/r. Na drugiej pozycji znajduje się Wielka Brytania, która zakupiła blisko 89 tys. t, czyli o 12% więcej r/r.
Eksport do Chin rozwija się
Dzięki wysiłkom, włożonym w uzyskanie bezpośredniego dostępu do rynku chińskiego coraz więcej mięsa drobiowego trafia do Kraju Środka. W okresie I-IX 2019 r. wysłaliśmy tam ponad 18 tys. t, co stanowiło niespełna 1,7% udziału w całkowitym wolumenie eksportu. Warto jednak podkreślić, że jest to dla nas bardzo ważny, perspektywiczny odbiorca i pomimo małego udziału, eksport do Chin dynamicznie się rozwija. W październiku br. trzy polskie zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin, a kolejne są w trakcie stosownej procedury. W związku z tym oczekujemy, że w kolejnych miesiącach Chiny będą zajmowały coraz ważniejszą pozycję na liście importerów polskiego mięsa drobiowego.
Wzrost spożycia drobiu
Jak wynika z danych GUS przeciętne, bilansowe spożycie mięsa drobiowego w Polsce w 2018 r. wyniosło 27 kg/ mieszkańca. Szacujemy, że w 2019 r. wzrośnie o kolejne 2 kg/ mieszkańca.
Wzrost krajowej produkcji mięsa drobiowego
Według danych GUS, w październiku br. padł rekord wylęgów kurcząt brojlerów, które wyniosły 121,7 mln sztuk, czyli o 6% więcej r/r. W okresie od stycznia do października 2019 r. łącznie wielkość wstawień wyniosła 1107,9 mln sztuk, czyli o ponad 6% więcej w relacji rocznej. Wzrost produkcji krajowej powoduje presję na ceny.
Mimo to ceny detaliczne rosną
Spadek cen skupu kurcząt brojlerów nie jest widoczny w przypadku cen detalicznych. Jak wynika z danych GUS w październiku br. za 1 kg kurczęcia patroszonego płacono 7,41 zł, czyli o ponad 2% więcej r/r.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Jak wynika z prognoz USDA, globalny eksport mięsa drobiowego w 2020 r. wzrośnie o 4% r/r, do rekordowego poziomu 12,5 mln t, głównie ze względu na sytuację w Chinach, które zwiększą swoje zakupy o 20%.
Według danych Point-Info, w pierwszej połowie 2019 r. opłacalność produkcji rozumiana jako marża EBITDA dla branży mięsnej ogółem (PKD 10.1) zmniejszyła się o 27,6%...
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ostatnich miesiącach ceny żywca kurcząt broilerów ustabilizowały się w przedziale 3,40-3,50 zł za kg żywca. Stabilizacja cen, przy rosnącej produkcji, w dużej mierze wynika...