Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niższe ceny skupu kurcząt brojlerów, ale wyższe ceny detaliczne

Kategoria: Biznes

Ceny skupu drobiu na krajowym rynku kształtują się pod wpływem kilku kluczowych czynników. Wzrastająca produkcja krajowa, a także coraz większa konkurencja na rynkach zbytu działa w kierunku spadku cen. W pewnym stopniu spadki te są jednak ograniczane przez wzrost wolumenu eksportu, a także konsumpcji krajowej.

Średnia cena skupu kurcząt maleje

Według danych MRiRW w listopadzie 2019 r. przeciętna cena skupu kurcząt brojlerów w Polsce wyniosła 3,21 zł/kg i była o 3% niższa w porównaniu z październikiem 2019 r. i o 2% niższa w relacji rocznej. Przeciętnie w pierwszych 11 miesiącach 2019 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,40 zł/kg, czyli o 2% taniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.

Większy eksport produktów drobiowych niż przed rokiem

Z danych MRiRW wynika, że w okresie od stycznia do września br. z Polski wyeksportowano 1,07 mln t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o blisko 11% więcej niż przed rokiem. Polska eksportuje głównie do krajów UE, gdzie trafia 72% wolumenu eksportu. Największy udział w strukturze odbiorców mięsa drobiowego z naszego kraju mają Niemcy, gdzie w omawianym okresie trafiło blisko 160 tys. t tych produktów, czyli o 5% więcej r/r. Na drugiej pozycji znajduje się Wielka Brytania, która zakupiła blisko 89 tys. t, czyli o 12% więcej r/r.

Eksport do Chin rozwija się

Dzięki wysiłkom, włożonym w uzyskanie bezpośredniego dostępu do rynku chińskiego coraz więcej mięsa drobiowego trafia do Kraju Środka. W okresie I-IX 2019 r. wysłaliśmy tam ponad 18 tys. t, co stanowiło niespełna 1,7% udziału w całkowitym wolumenie eksportu. Warto jednak podkreślić, że jest to dla nas bardzo ważny, perspektywiczny odbiorca i pomimo małego udziału, eksport do Chin dynamicznie się rozwija. W październiku br. trzy polskie zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin, a kolejne są w trakcie stosownej procedury. W związku z tym oczekujemy, że w kolejnych miesiącach Chiny będą zajmowały coraz ważniejszą pozycję na liście importerów polskiego mięsa drobiowego.

Wzrost spożycia drobiu

Jak wynika z danych GUS przeciętne, bilansowe spożycie mięsa drobiowego w Polsce w 2018 r. wyniosło 27 kg/ mieszkańca. Szacujemy, że w 2019 r. wzrośnie o kolejne 2 kg/ mieszkańca.

Wzrost krajowej produkcji mięsa drobiowego

Według danych GUS, w październiku br. padł rekord wylęgów kurcząt brojlerów, które wyniosły 121,7 mln sztuk, czyli o 6% więcej r/r. W okresie od stycznia do października 2019 r. łącznie wielkość wstawień wyniosła 1107,9 mln sztuk, czyli o ponad 6% więcej w relacji rocznej. Wzrost produkcji krajowej powoduje presję na ceny.

Mimo to ceny detaliczne rosną

Spadek cen skupu kurcząt brojlerów nie jest widoczny w przypadku cen detalicznych. Jak wynika z danych GUS w październiku br. za 1 kg kurczęcia patroszonego płacono 7,41 zł, czyli o ponad 2% więcej r/r.

Źródło: agronomist.pl

 

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.