Pogorszenie wyników finansowych branży drobiarskiej
Dane Point-Info
Według danych Point-Info, w pierwszej połowie 2019 r. opłacalność produkcji rozumiana jako marża EBITDA (dochód przed uwzględnieniem odsetek, amortyzacji oraz podatków względem przychodów) dla branży mięsnej ogółem (PKD 10.1) zmniejszyła się o 27,6% i wyniosła 4,51. Największy spadek dochodowości odnotowano w przypadku branży drobiarskiej (PKD 10.12 - przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu), gdzie marża EBITDA zmniejszyła się z 6,64 do 4,36.
Przychody firm
W I połowie 2019 roku przychody firm zajmujących się przetwarzaniem i konserwowaniem mięsa z drobiu (PKD 10.12), zatrudniających co najmniej 10 osób zmniejszyły się o 3,3% w relacji do pierwszego półrocza poprzedniego roku i wyniosły 6,8 mld zł. Jednocześnie w mniejszym stopniu, o 1,1%, zmniejszyły się koszty ogółem do 6,6 mld zł. Warto jednak zaznaczyć, że przychody ogółem w przeliczeniu na 1 przedsiębiorstwo wzrosły o ponad 11%, zaś koszty ogółem na 1 przedsiębiorstwo o blisko 14%.
Konsekwencje
Konsekwencją silniejszego spadku przychodów, niż kosztów było znaczące obniżenie rentowności branży. W I połowie 2019 r. zysk brutto wyniósł 170,4 mln zł, wobec 334,3 mln zł przed rokiem, natomiast zysk netto 150,6 mln zł, wobec 299,9 mln zł w odpowiednim okresie poprzedniego roku. W związku z tym stopa zysku brutto zmniejszyła się z 4,51% w I połowie 2018 r. do 2,26% w I połowie 2019 roku. Z kolei stopa zysku netto wyniosła 1,99%, wobec 4,01% przed rokiem.
Dominującą pozycję kosztową w branży drobiarskiej zajmowało zużycie materiałów, którego udział w kosztach działalności ogółem wyniósł 68%. Koszty zużycia materiałów w I poł. 2019 r. zmniejszyły się o 3,4% i wyniosły 4,5 mld zł.
Rentowność
Pogorszeniu uległa również stopa rentowności aktywów (ROA) i rentowności kapitału własnego (ROE). Wskaźnik ROA zmniejszył się z 11,16% do 5,30%, natomiast wskaźnik ROE zmniejszył się z 23,27% do 11,74%. Pogorszenie odnotowano również w przypadku rentowności sprzedaży – z 3,29% w pierwszej połowie 2018 r. do 2,38% w pierwszym półroczu 2019 r.
Wzrost eksportu mięsa i podrobów drobiowych
Według danych MRiRW w okresie I-VII 2019 roku z Polski wyeksportowano 821 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, co oznacza wzrost o 9% r/r.
Nadal głównym odbiorcą produktów drobiowych z Polski pozostają Niemcy, gdzie w pierwszych siedmiu miesiącach br. trafiło 122,4 tys. t, czyli o 3% więcej niż przed rokiem. Do Wielkiej Brytanii wysłano 65,7 tys. t, czyli o 7% więcej w relacji rocznej, a do Francji 52,6 tys. t, czyli o 4% więcej r/r.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
-
08.10.2019
USDA modernizuje kontrolę uboju świń
Po raz pierwszy od ponad pięćdziesięciu lat amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (USDA FSIS) modernizuje inspekcję w zakładach uboju świń...
-
13.09.2019
Wzrost wolumenu eksportu mięsa z indyków pozytywnie oddziałuje na ceny skupu żywca
W okresie od stycznia do maja 2019 r. z Polski wyeksportowano 88,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 7% więcej w relacji rocznej
-
29.08.2019
Krajowy rynek wołowiny pod presją niższego eksportu
Od lipca 2018 r., przez kolejne 12 miesięcy, na krajowym rynku wołowiny przeważały lekkie spadkowe tendencje cen, które od lutego br. uległy nasileniu.