Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dane Point-Info
Według danych Point-Info, w pierwszej połowie 2019 r. opłacalność produkcji rozumiana jako marża EBITDA (dochód przed uwzględnieniem odsetek, amortyzacji oraz podatków względem przychodów) dla branży mięsnej ogółem (PKD 10.1) zmniejszyła się o 27,6% i wyniosła 4,51. Największy spadek dochodowości odnotowano w przypadku branży drobiarskiej (PKD 10.12 - przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu), gdzie marża EBITDA zmniejszyła się z 6,64 do 4,36.
Przychody firm
W I połowie 2019 roku przychody firm zajmujących się przetwarzaniem i konserwowaniem mięsa z drobiu (PKD 10.12), zatrudniających co najmniej 10 osób zmniejszyły się o 3,3% w relacji do pierwszego półrocza poprzedniego roku i wyniosły 6,8 mld zł. Jednocześnie w mniejszym stopniu, o 1,1%, zmniejszyły się koszty ogółem do 6,6 mld zł. Warto jednak zaznaczyć, że przychody ogółem w przeliczeniu na 1 przedsiębiorstwo wzrosły o ponad 11%, zaś koszty ogółem na 1 przedsiębiorstwo o blisko 14%.
Konsekwencje
Konsekwencją silniejszego spadku przychodów, niż kosztów było znaczące obniżenie rentowności branży. W I połowie 2019 r. zysk brutto wyniósł 170,4 mln zł, wobec 334,3 mln zł przed rokiem, natomiast zysk netto 150,6 mln zł, wobec 299,9 mln zł w odpowiednim okresie poprzedniego roku. W związku z tym stopa zysku brutto zmniejszyła się z 4,51% w I połowie 2018 r. do 2,26% w I połowie 2019 roku. Z kolei stopa zysku netto wyniosła 1,99%, wobec 4,01% przed rokiem.
Dominującą pozycję kosztową w branży drobiarskiej zajmowało zużycie materiałów, którego udział w kosztach działalności ogółem wyniósł 68%. Koszty zużycia materiałów w I poł. 2019 r. zmniejszyły się o 3,4% i wyniosły 4,5 mld zł.
Rentowność
Pogorszeniu uległa również stopa rentowności aktywów (ROA) i rentowności kapitału własnego (ROE). Wskaźnik ROA zmniejszył się z 11,16% do 5,30%, natomiast wskaźnik ROE zmniejszył się z 23,27% do 11,74%. Pogorszenie odnotowano również w przypadku rentowności sprzedaży – z 3,29% w pierwszej połowie 2018 r. do 2,38% w pierwszym półroczu 2019 r.
Wzrost eksportu mięsa i podrobów drobiowych
Według danych MRiRW w okresie I-VII 2019 roku z Polski wyeksportowano 821 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, co oznacza wzrost o 9% r/r.
Nadal głównym odbiorcą produktów drobiowych z Polski pozostają Niemcy, gdzie w pierwszych siedmiu miesiącach br. trafiło 122,4 tys. t, czyli o 3% więcej niż przed rokiem. Do Wielkiej Brytanii wysłano 65,7 tys. t, czyli o 7% więcej w relacji rocznej, a do Francji 52,6 tys. t, czyli o 4% więcej r/r.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Po raz pierwszy od ponad pięćdziesięciu lat amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (USDA FSIS) modernizuje inspekcję w zakładach uboju świń...
W okresie od stycznia do maja 2019 r. z Polski wyeksportowano 88,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 7% więcej w relacji rocznej
Od lipca 2018 r., przez kolejne 12 miesięcy, na krajowym rynku wołowiny przeważały lekkie spadkowe tendencje cen, które od lutego br. uległy nasileniu.