Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

USDA modernizuje kontrolę uboju świń

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes i Wydarzenia

Po raz pierwszy od ponad pięćdziesięciu lat amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (USDA FSIS) modernizuje inspekcję w zakładach uboju świń rynkowych w celu ochrony zdrowia publicznego przy jednoczesnym wprowadzaniu innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Komentarz

Zmiana przepisów pozwala zapewnić nam bezpieczeństwo żywności, jednocześnie eliminując nieaktualne zasady i umożliwiając firmom wprowadzanie innowacji”, skomentował sekretarz rolnictwa Sonny Perdue. „Ostateczna regulacja jest zwieńczeniem opartego na wiedzy i danych procesu tworzenia reguł, który opiera się na poprawie bezpieczeństwa żywności dokonanej w 1997 r., Kiedy USDA wprowadziło system kontroli zapobiegawczych dla przemysłu. Zgodnie z tą zasadą FSIS rozpocznie wreszcie pełną realizację tego programu w chlewach.

Zwalczanie patogenów

Regulacja ma nowe wymagania dotyczące badań mikrobiologicznych, które mają zastosowanie do wszystkich rzeźni świń w celu wykazania, że ​​zwalczają patogeny w całym systemie uboju. Ponadto FSIS wprowadza zmiany w przepisach dotyczących kontroli mięsa, aby ustanowić nowy system inspekcji zakładów zajmujących się wieprzowiną, zwany „nowym systemem kontroli uboju świń” (ang. New Swine Slaughter Inspection System - NSIS).

Zgodnie z wprowadzonymi regulacjami agencja zmienia przepisy, aby wymagać od wszystkich zakładów uboju świń opracowania pisemnych planów sanitarnych i wprowadzenia pobierania próbek drobnoustrojów w celu monitorowania kontroli procesu pod kątem patogenów jelitowych, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność. Regulacja pozwala również zakładom zajmującym się wieprzowiną na wybór, czy będą działać w ramach NSIS, czy nadal będą działały w ramach tradycyjnej inspekcji.

Kontrola FSIS

Zgodnie z wytycznymi Kongresu, FSIS będzie nadal przeprowadzać 100% kontrolę zwierząt przed ubojem oraz 100% kontrolę tusz. Inspektorzy FSIS zachowają również uprawnienia do zatrzymania lub spowolnienia linii  w celach kontroli oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W ramach NSIS inspektorzy FSIS przeprowadzą więcej zadań związanych z weryfikacją bezpieczeństwa żywności i humanitarnego obchodzenia się, aby chronić dostawy żywności i dobrostan zwierząt.

Źródła:

https://www.usda.gov/media/press-releases/2019/09/17/usda-modernizes-swine-slaughter-inspection-first-time-over-50-years

Regulacje USDA (PDF)

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn