Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

USDA modernizuje kontrolę uboju świń

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Po raz pierwszy od ponad pięćdziesięciu lat amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (USDA FSIS) modernizuje inspekcję w zakładach uboju świń rynkowych w celu ochrony zdrowia publicznego przy jednoczesnym wprowadzaniu innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Komentarz

Zmiana przepisów pozwala zapewnić nam bezpieczeństwo żywności, jednocześnie eliminując nieaktualne zasady i umożliwiając firmom wprowadzanie innowacji”, skomentował sekretarz rolnictwa Sonny Perdue. „Ostateczna regulacja jest zwieńczeniem opartego na wiedzy i danych procesu tworzenia reguł, który opiera się na poprawie bezpieczeństwa żywności dokonanej w 1997 r., Kiedy USDA wprowadziło system kontroli zapobiegawczych dla przemysłu. Zgodnie z tą zasadą FSIS rozpocznie wreszcie pełną realizację tego programu w chlewach.

Zwalczanie patogenów

Regulacja ma nowe wymagania dotyczące badań mikrobiologicznych, które mają zastosowanie do wszystkich rzeźni świń w celu wykazania, że ​​zwalczają patogeny w całym systemie uboju. Ponadto FSIS wprowadza zmiany w przepisach dotyczących kontroli mięsa, aby ustanowić nowy system inspekcji zakładów zajmujących się wieprzowiną, zwany „nowym systemem kontroli uboju świń” (ang. New Swine Slaughter Inspection System - NSIS).

Zgodnie z wprowadzonymi regulacjami agencja zmienia przepisy, aby wymagać od wszystkich zakładów uboju świń opracowania pisemnych planów sanitarnych i wprowadzenia pobierania próbek drobnoustrojów w celu monitorowania kontroli procesu pod kątem patogenów jelitowych, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność. Regulacja pozwala również zakładom zajmującym się wieprzowiną na wybór, czy będą działać w ramach NSIS, czy nadal będą działały w ramach tradycyjnej inspekcji.

Kontrola FSIS

Zgodnie z wytycznymi Kongresu, FSIS będzie nadal przeprowadzać 100% kontrolę zwierząt przed ubojem oraz 100% kontrolę tusz. Inspektorzy FSIS zachowają również uprawnienia do zatrzymania lub spowolnienia linii  w celach kontroli oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W ramach NSIS inspektorzy FSIS przeprowadzą więcej zadań związanych z weryfikacją bezpieczeństwa żywności i humanitarnego obchodzenia się, aby chronić dostawy żywności i dobrostan zwierząt.

Źródła:

https://www.usda.gov/media/press-releases/2019/09/17/usda-modernizes-swine-slaughter-inspection-first-time-over-50-years

Regulacje USDA (PDF)

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.