Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Po raz pierwszy od ponad pięćdziesięciu lat amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (USDA FSIS) modernizuje inspekcję w zakładach uboju świń rynkowych w celu ochrony zdrowia publicznego przy jednoczesnym wprowadzaniu innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Komentarz
„Zmiana przepisów pozwala zapewnić nam bezpieczeństwo żywności, jednocześnie eliminując nieaktualne zasady i umożliwiając firmom wprowadzanie innowacji”, skomentował sekretarz rolnictwa Sonny Perdue. „Ostateczna regulacja jest zwieńczeniem opartego na wiedzy i danych procesu tworzenia reguł, który opiera się na poprawie bezpieczeństwa żywności dokonanej w 1997 r., Kiedy USDA wprowadziło system kontroli zapobiegawczych dla przemysłu. Zgodnie z tą zasadą FSIS rozpocznie wreszcie pełną realizację tego programu w chlewach. ”
Zwalczanie patogenów
Regulacja ma nowe wymagania dotyczące badań mikrobiologicznych, które mają zastosowanie do wszystkich rzeźni świń w celu wykazania, że zwalczają patogeny w całym systemie uboju. Ponadto FSIS wprowadza zmiany w przepisach dotyczących kontroli mięsa, aby ustanowić nowy system inspekcji zakładów zajmujących się wieprzowiną, zwany „nowym systemem kontroli uboju świń” (ang. New Swine Slaughter Inspection System - NSIS).
Zgodnie z wprowadzonymi regulacjami agencja zmienia przepisy, aby wymagać od wszystkich zakładów uboju świń opracowania pisemnych planów sanitarnych i wprowadzenia pobierania próbek drobnoustrojów w celu monitorowania kontroli procesu pod kątem patogenów jelitowych, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność. Regulacja pozwala również zakładom zajmującym się wieprzowiną na wybór, czy będą działać w ramach NSIS, czy nadal będą działały w ramach tradycyjnej inspekcji.
Kontrola FSIS
Zgodnie z wytycznymi Kongresu, FSIS będzie nadal przeprowadzać 100% kontrolę zwierząt przed ubojem oraz 100% kontrolę tusz. Inspektorzy FSIS zachowają również uprawnienia do zatrzymania lub spowolnienia linii w celach kontroli oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W ramach NSIS inspektorzy FSIS przeprowadzą więcej zadań związanych z weryfikacją bezpieczeństwa żywności i humanitarnego obchodzenia się, aby chronić dostawy żywności i dobrostan zwierząt.
Źródła:
Przeczytaj także
Liczba gospodarstw ekologicznych w USA wzrosła o 56% między 2011 a 2016 r. Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 2011 r. w całym kraju istniało 9 140 certyfikowanych ekologicznych farm, podczas gdy 5 lat później było ich już 14 000. Kalifornia pozostaje pod tym względem liderem – na terenie tego stanu w 2016 r.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) udzielił zezwolenia firmie Nuseed na uprawę specjalnej odmiany rzepaku wzbogaconej w kwasy omega-3. Jest to pierwsze na świecie roślinne źródło długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Dzięki współpracy należącego do Nuseed Nufarm Limited z australijskią agencją rządową CSIRO...
W grudniu ubiegłego roku ukazał się obszerny raport z analizy wieloletnich danych (2008-2013) dotyczących zgłoszeń zachorowań spowodowanych szczepami Salmonella, Escherichia coli O156, Listeria monocytogenes oraz Campylobacter...