Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Trendy ze świata: rynek żywności ekologicznej w USA rozwija się, a wraz z nim rośnie skala zafałszowań

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

O połowę gospodarstw więcej

Liczba gospodarstw ekologicznych w USA wzrosła o 56% między 2011 a 2016 r. Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 2011 r. w całym kraju istniało 9 140 certyfikowanych ekologicznych farm, podczas gdy 5 lat później było ich już 14 000. Kalifornia pozostaje pod tym względem liderem – na terenie tego stanu w 2016 r. funkcjonowało 2 713 gospodarstw „eko” o łącznej powierzchni 445 000 hektarów, co stanowiło 21% wszystkich upraw tego typu w USA. Jednak w innych regionach produkcja ekologiczna również wzrosła. Ponad 1000 certyfikowanych gospodarstw zarejestrowano w Wisconsin (1 276) oraz w stanie Nowy Jork (1 059). Powyżej 500 farm działa natomiast w stanach takich jak Pensylwania (803), Iowa (732), Waszyngton (677), Ohio (575), Vermont (556) i Minnesota (545).

540% skok

W niektórych regionach USA produkcja ekologiczna zwiększyła się wyjątkowo dynamicznie. W Arkansas w 2011 r. istniało zaledwie 10 gospodarstw „eko”, podczas gdy w 2016 r. było ich aż 64, co oznacza skok o 540%. Ponad 200% wzrost odnotowały także Alabama, Karolina Południowa i Missouri. Jednak pomimo szybkiego powiększania się sektora, rolnictwo ekologiczne wciąż stanowi stosunkowo niewielki ułamek wszystkich upraw w USA. W 2016 r. łączna powierzchnia certyfikowanych gospodarstw wynosiła 2,02 miliona hektarów, co odpowiadało jedynie 1% całkowitej powierzchni terenów rolniczych w kraju.

Wielomilionowe oszustwo

Rozwój rolnictwa ekologicznego w Stanach Zjednoczonych pociąga za sobą także wzrost przypadków fałszowania żywności certyfikowanej. W Missouri, jednym ze stanów, w których nastąpił najbardziej dynamiczny przyrost gospodarstw „eko”, farmer i biznesmen z Chillicothe został uznany za winnego sprzedaży kukurydzy, pszenicy i soi o łącznej wartości 140 milionów dolarów (536 milionów złotych), z których co najmniej 90% było fałszywie oznakowanych jako ekologiczne. Randy Constant oszukał w ten sposób przynajmniej 10 kontrahentów między 2010 a 2017 r. W procederze uczestniczyło również 3 innych rolników z Nebraski – wszyscy oczekują obecnie na wyrok.

 

128 milionów dolarów kary

Constant skazany został na grzywnę w wysokości 128 milionów dolarów (490 milionów złotych) oraz konfiskatę 70 urządzeń rolniczych. Jako właściciel Organic Land Management posiadał on wystawione przez USDA certyfikaty ekologicznej uprawy kukurydzy i soi. Za pośrednictwem innej firmy, Jericho Solutions of Ossian w stanie Iowa, Constant sprzedawał swoje plony na terenie całego kraju. Farmer utrzymuje, że część jego upraw rzeczywiście spełniała wymogi stawiane produktom ekologicznym, jednak dokumentacja zebrana przez sąd wskazuje, że zdecydowana większość była fałszowana. Jest to jak dotychczas największy tego typu skandal w USA.

Źródła:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.