Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Trendy ze świata: rynek żywności ekologicznej w USA rozwija się, a wraz z nim rośnie skala zafałszowań

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes Fakty

O połowę gospodarstw więcej

Liczba gospodarstw ekologicznych w USA wzrosła o 56% między 2011 a 2016 r. Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 2011 r. w całym kraju istniało 9 140 certyfikowanych ekologicznych farm, podczas gdy 5 lat później było ich już 14 000. Kalifornia pozostaje pod tym względem liderem – na terenie tego stanu w 2016 r. funkcjonowało 2 713 gospodarstw „eko” o łącznej powierzchni 445 000 hektarów, co stanowiło 21% wszystkich upraw tego typu w USA. Jednak w innych regionach produkcja ekologiczna również wzrosła. Ponad 1000 certyfikowanych gospodarstw zarejestrowano w Wisconsin (1 276) oraz w stanie Nowy Jork (1 059). Powyżej 500 farm działa natomiast w stanach takich jak Pensylwania (803), Iowa (732), Waszyngton (677), Ohio (575), Vermont (556) i Minnesota (545).

540% skok

W niektórych regionach USA produkcja ekologiczna zwiększyła się wyjątkowo dynamicznie. W Arkansas w 2011 r. istniało zaledwie 10 gospodarstw „eko”, podczas gdy w 2016 r. było ich aż 64, co oznacza skok o 540%. Ponad 200% wzrost odnotowały także Alabama, Karolina Południowa i Missouri. Jednak pomimo szybkiego powiększania się sektora, rolnictwo ekologiczne wciąż stanowi stosunkowo niewielki ułamek wszystkich upraw w USA. W 2016 r. łączna powierzchnia certyfikowanych gospodarstw wynosiła 2,02 miliona hektarów, co odpowiadało jedynie 1% całkowitej powierzchni terenów rolniczych w kraju.

Wielomilionowe oszustwo

Rozwój rolnictwa ekologicznego w Stanach Zjednoczonych pociąga za sobą także wzrost przypadków fałszowania żywności certyfikowanej. W Missouri, jednym ze stanów, w których nastąpił najbardziej dynamiczny przyrost gospodarstw „eko”, farmer i biznesmen z Chillicothe został uznany za winnego sprzedaży kukurydzy, pszenicy i soi o łącznej wartości 140 milionów dolarów (536 milionów złotych), z których co najmniej 90% było fałszywie oznakowanych jako ekologiczne. Randy Constant oszukał w ten sposób przynajmniej 10 kontrahentów między 2010 a 2017 r. W procederze uczestniczyło również 3 innych rolników z Nebraski – wszyscy oczekują obecnie na wyrok.

 

128 milionów dolarów kary

Constant skazany został na grzywnę w wysokości 128 milionów dolarów (490 milionów złotych) oraz konfiskatę 70 urządzeń rolniczych. Jako właściciel Organic Land Management posiadał on wystawione przez USDA certyfikaty ekologicznej uprawy kukurydzy i soi. Za pośrednictwem innej firmy, Jericho Solutions of Ossian w stanie Iowa, Constant sprzedawał swoje plony na terenie całego kraju. Farmer utrzymuje, że część jego upraw rzeczywiście spełniała wymogi stawiane produktom ekologicznym, jednak dokumentacja zebrana przez sąd wskazuje, że zdecydowana większość była fałszowana. Jest to jak dotychczas największy tego typu skandal w USA.

Źródła:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn