Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania żywności – wyzwanie dla branży spożywczej (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zaczęło się od koniny

Minęło już 5 lat od czasu, gdy skandal związany z fałszowaniem mięsa wołowego koniną wstrząsnął przemysłem spożywczym. W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako wołowina irlandzcy inspektorzy stwierdzili obecność innego mięsa. Od tego czasu, wielu sprzedawców i producentów musiało wycofać swoje produkty z rynku, ze względu na wykrycie w nich końskiego DNA. Afera mięsna nie tylko zwróciła uwagę opinii publicznej na złożoność i skomplikowanie łańcucha dostaw w przemyśle spożywczym, ale prawdopodobnie po raz pierwszy uświadomiła również konsumentom, że kupowana przez nich żywność może być zafałszowana.

Oliwy, sery, alkohole...

Wiele z najczęściej podrabianych produktów to powszechne w każdym gospodarstwie domowym artykuły spożywcze – ser, miód, oliwa z oliwek, przyprawy i zioła. Przykładowo, oliwa „extra virgin” może być w rzeczywistości rozcieńczona różnymi rodzajami gorszego gatunkowo oleju. Podobnie ser parmezan może zawierać składniki w ogóle nie nadające się do spożywania przez ludzi, takie jak miazga drzewna. Inne wyroby, których najczęściej dotyczą fałszerstwa to m.in. soki owocowe, produkty zbożowe i mleczne, ryby, żywność ekologiczna i alkohol.

Kontrola żywności ważna dla konsumentów

Fałszowanie żywności to przestępstwo, które w związku ze złożonością globalnego łańcucha dostaw w przemyśle spożywczym jest niestety coraz powszechniejszą praktyką. Szacuje się, że w samej Wielkiej Brytanii roczny koszt dla branży żywnościowej związany z zafałszowaniami to 11 miliardów funtów (53,5 miliarda złotych). Wykrywanie zafałszowań żywności powinno być priorytetem dla całej branży spożywczej – dzięki skutecznej identyfikacji podrabianych produktów można ograniczyć nieuczciwą konkurencję, a także zagwarantować bezpieczeństwo żywności nabywcom. Według badań 92% konsumentów deklaruje, że bardzo ważne są dla nich rutynowe testy produktów spożywczych prowadzone przez lokalne organy kontrolne, dzięki czemu mogą mieć pewność, że etykieta artykułu na sklepowej półce zawiera rzetelne informacje.

Comiesięczny Raport FoodFakty na podstawie informacji Komisji Europejskiej

Aby na bieżąco powiadamiać konsumentów o przypadkach fałszowania żywności, Komisja Europejska publikuje miesięczne podsumowanie dotyczące zafałszowań produktów spożywczych. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy na podstawie materiałów Komisji raport zawierający najważniejsze i najciekawsze przypadki zafałszowań, które miały miejsce w maju tego roku. Plik dostępny jest do pobrania w naszej e-Bibliotece. Kolejne materiały będziemy publikować cyklicznie na łamach portalu FoodFakty - zachęcamy do śledzenia!

Link: Zafałszowania żywności_maj 2018 (pdf)

Pozostałe raporty: 

ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI - PRZEGLĄD FOODFAKTY

ANALIZA TRENDÓW RYZYKA ZAFAŁSZOWANIA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH

 

Źródło:

Komisja Europejska: https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/food-fraud_network_activity_report_2017.pdf 

https://www.newfoodmagazine.com/article/22854/food-fraud-an-emerging-risk-for-the-food-and-drink-industry/

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.