Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost wolumenu eksportu mięsa z indyków pozytywnie oddziałuje na ceny skupu żywca

Kategoria: Biznes

W okresie od stycznia do maja 2019 r. z Polski wyeksportowano 88,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 7% więcej w relacji rocznej

Poprawa wyników handlowych pozytywnie wpłynęła na kształtowanie się cen skupu indyków. Według danych MRiRW przeciętnie w sierpniu br. indory skupowano po 5,79 zł/kg, czyli o ponad 17% drożej niż przed rokiem.

Według danych Eurostat w 2018 r. z Polski wyeksportowano 192 tys. t. mięsa i podrobów z indyków, czyli o 13% więcej w relacji rocznej. Były to najlepsze wyniki w handlu zagranicznym tymi produktami od pięciu lat. Dane handlowe, dotyczące pierwszych pięciu miesięcy br. wskazują, że 2019 rok może przynieść kolejny wzrost.

W okresie od stycznia do maja 2019 r. z Polski wyeksportowano 88,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 7% więcej w relacji rocznej. Wzrost eksportu był szczególnie widoczny w przypadku handlu pozaunijnego. W analizowanym okresie poza granice UE wyeksportowaliśmy 13,4 tys. t tych produktów, czyli o ponad jedną trzecią więcej niż przed rokiem. Z kolei sprzedaż na rynek unijny, gdzie trafia około 85% eksportowanego mięsa indyczego, zwiększyła się o ponad 3% i wyniosła 74,9 tys. t.

Głównym odbiorcą polskiego mięsa indyczego pozostały Niemcy, gdzie trafiło 26,7 tys. t, czyli o 5% mniej w ujęciu rocznym. Niemcy są jednym z największych importerów mięsa z indyków w UE. Według danych AVEC w 2017 r. spożycie tego gatunku drobiu, u naszych zachodnich sąsiadów wyniosło około 5,9 kg/mieszkańca.

Z kolei do Hiszpanii, która jest drugim odbiorcą mięsa indyczego, trafiło blisko 8,0 tys. t tych produktów, czyli o 18% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Niepokojący wydaje się natomiast fakt znacznego spadku wolumenu wywozu mięsa indyczego do Wielkiej Brytanii, gdzie sprzedaliśmy 6,1 tys. t, czyli o blisko jedną czwartą mniej niż przed rokiem. Utrata części rynku brytyjskiego jest tym bardziej odczuwalna dla polskich eksporterów, że tradycyjnie na Wyspy wysyłane były bardziej wartościowe części tuszki.

Najważniejszym, pozaunijnym odbiorcą mięsa indyczego pozostaje Ukraina, gdzie wolumen eksportu w pierwszych pięciu miesiącach br. wyniósł 2,6 tys. t i był o 26% mniejszy niż przed rokiem. Tym samym zmniejszył się udział tego kraju w pozaunijnym eksporcie mięsa z indyków z blisko 36% do 19%. Na znaczeniu zyskały natomiast nowe kierunki eksportowe, w tym: Chiny, Benin, RPA, Kongo, czy też Mołdawia.

Poprawa wyników handlowych pozytywnie wpłynęła na kształtowanie się cen skupu indyków. Według danych MRiRW przeciętnie w sierpniu br. indory skupowano po 5,79 zł/kg, czyli o ponad 17% drożej niż przed rokiem. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację na rynku indyków, oczekujemy, że do końca bieżącego roku ceny skupu tego gatunku drobiu pozostaną wyższe niż przed rokiem.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.