Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska z największą dynamiką wzrostu cen detalicznych mięsa w UE

Kategoria: Biznes

Mięso i jego przetwory w większości krajów UE stanowią podstawową grupę wydatków na żywność. We Wspólnocie konsumenci na tę kategorię żywności przeznaczają przeciętnie blisko jedną czwartą wydatków na produkty żywnościowe ogółem.

Ceny detaliczne mięsa wyższe niż przed rokiem

Według danych Eurostat, w czerwcu 2019 r. ceny detaliczne mięsa były o 2,4% wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Skala wzrostu cen tej kategorii produktów była zatem nieco większa niż żywności ogółem, która w tym okresie podrożała o 2,1%.

Dynamika wzrostu cen detalicznych mięsa

Polska, obok Bułgarii, była krajem, w którym, w relacji rocznej odnotowano największą dynamikę wzrostu cen detalicznych mięsa w UE. W czerwcu br. były one o 5,9% wyższe niż w czerwcu 2018 r. Znacząco, bo o 5,7%, wzrosły ceny tych produktów również na Węgrzech i w Holandii.

Spośród podstawowych gatunków mięsa, największą dynamiką wzrostu, w skali roku, charakteryzowała się wieprzowina. Jej ceny w UE, w czerwcu 2019 r. były przeciętnie o 4,9% wyższe niż przed rokiem, co wynikało przede wszystkim ze wzrostu cen surowca. W czerwcu 2019 r. ceny żywca wieprzowego były o 23% wyższe niż przed rokiem.

Skala wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego

Skala wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego w Polsce była zdecydowanie większa niż przeciętna w UE. W czerwcu 2019 r. ceny tego gatunku mięsa były o 10,6% wyższe od notowanych w analogicznym okresie poprzedniego roku. Bardziej niż w Polsce, w detalu, wieprzowina podrożała jedynie na Słowacji (o 12,7%), na Węgrzech (o 12,1%) i na Łotwie (o 12,0%).

Chociaż we wszystkich krajach UE ceny wieprzowiny w czerwcu były wyższe niż przed rokiem, to w przypadku niektórych z nich skala wzrostów była relatywnie niewielka. W Chorwacji ceny detaliczne mięsa wieprzowego były o 0,3%, we Włoszech o 0,9%, w Irlandii o 1,3%, a w Danii o 1,9% wyższe niż przed rokiem.

Niewielki wzrost cen detalicznych drobiu oraz wołowiny i cielęciny

W przypadku dwóch pozostałych głównych gatunków mięsa: drobiu oraz wołowiny i cielęciny, wzrosty cen detalicznych w skali roku były niewielkie – wyniosły po 1,2%.

Mięso drobiowe w detalu najbardziej podrożało w Finlandii i Szwecji, po 4,8% (r/r) oraz w Holandii (o 4,2% r/r), podczas gdy najgłębsze spadki cen odnotowano w Chorwacji (o 6,5%) i Estonii (o 3,0%). W Polsce natomiast ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 1,5% wyższe od notowanych w czerwcu 2018 r.

Natomiast wołowina i cielęcina najbardziej podrożała w Słowenii, gdzie za te produkty, w detalu, trzeba było w czerwcu zapłacić przeciętnie o 7,8% więcej niż przed rokiem. Wyraźny wzrost cen odnotowano także w przypadku Łotwy (o 6,4%), Rumunii (o 5,6%) i Holandii (o 5,1%). W Polsce mimo ostatnich obniżek cen żywca wołowego, ceny wołowiny i cielęciny w detalu były przeciętnie o 1,3% wyższe w relacji rocznej.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski,
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.