Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rośnie popyt, maleje podaż - dobre warunki dla producentów wieprzowiny

Kategoria: Biznes

Ogromne zmiany na rynku żywca w I połowie 2019 r.

W pierwszej połowie 2019 r. miały miejsce ogromne zmiany na rynku żywca. Przełom 2018 r. i 2019 r. charakteryzował się rekordowo niską odpowiedzialnością produkcji, podczas gdy pod koniec pierwszego kwartału 2019 r. nastąpił gwałtowny wzrost cen i dochodowości.

Wzrost eksportu o 9,6%

Zmiany cen wynikają z wielu czynników: zmian eksportu, importu oraz krajowej podaży. Według danych Ministerstwa Finansów, w pierwszym kwartale br. eksport wieprzowiny wzrósł o 9,6% (r/r), między innymi dzięki wzrostowi wywozu do Włoch (+25,6% r/r), podczas gdy eksport do głównych odbiorców, Stanów Zjednoczonych oraz Niemiec, utrzymał się na poziomie z zeszłego roku.

Mniejszy import

Import wieprzowiny również zmienił się na korzyść producentów. W pierwszym kwartale był mniejszy o 8,1% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Przede wszystkim zmniejszył się przywóz z Niemiec (15,0% r/r) oraz z Danii (-14,2%), a w przypadku Belgii pozostał na tym samym poziomie co rok wczesniej. Import prosiąt zmalał o 0,7%, przy czym przywóz prosiąt z Dani wzrósł o 10,9%, zmniejszył się zaś z Litwy oraz Niemiec.

Obniżenie podaży wieprzowiny oraz sytuacja w UE

Podaż wieprzowiny z krajowej produkcji również uległa obniżeniu. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, ubój świń w sztukach był mniejszy o 4,5% a w wadze poubojowej schłodzonej o 1,4%.

W wyniku ogółu tych zmian, podaż wieprzowiny na rynku zmniejszyła się w ciągu pierwszego kwartału o 3,3%, czyli o 20 tys. t. Sytuacja w Polsce jest pochodną sytuacji na rynku międzynarodowym – według danych Eurostatu eksport z Unii Europejskiej w pierwszym kwartale wzrósł o 9,2% (r/r), głównie za sprawą zwiększonego eksportu do Chin (+25,9% r/r). Chiny, które są odpowiedzialne za 46% światowej produkcji wieprzowiny i około połowę światowej konsumpcji, walczą z ASF. Według szacunków, z powodu tej choroby zlikwidowano około 22% stada podstawowego. W całym 2019 r. produkcja wieprzowiny w Państwie Środka może być zmniejszona o 2030% względem poprzedniego roku.

Stabilna cena w Polsce

Zmiany w handlu zagranicznym, czynniki sezonowe oraz rosnąca, w pierwszym tygodniu czerwca, cena żywca na giełdach niemieckich (+5 c do 1,91 EUR) oraz duńskich (+0,2 DKK do 11,60 DKK) sugerują, że wieprzowina może nadal drożeć. Niemniej, obecnie cena w Polsce jest dość stabilna i kształtuje się na poziomie około 5,80 zł za kilogram. żywca. Dalsze zmiany zależą głównie od sytuacji w Chinach, która jest trudna do przewidzenia, jednak nie należy spodziewać się gwałtownego spadku cen żywca.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.