Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ogromne zmiany na rynku żywca w I połowie 2019 r.
W pierwszej połowie 2019 r. miały miejsce ogromne zmiany na rynku żywca. Przełom 2018 r. i 2019 r. charakteryzował się rekordowo niską odpowiedzialnością produkcji, podczas gdy pod koniec pierwszego kwartału 2019 r. nastąpił gwałtowny wzrost cen i dochodowości.
Wzrost eksportu o 9,6%
Zmiany cen wynikają z wielu czynników: zmian eksportu, importu oraz krajowej podaży. Według danych Ministerstwa Finansów, w pierwszym kwartale br. eksport wieprzowiny wzrósł o 9,6% (r/r), między innymi dzięki wzrostowi wywozu do Włoch (+25,6% r/r), podczas gdy eksport do głównych odbiorców, Stanów Zjednoczonych oraz Niemiec, utrzymał się na poziomie z zeszłego roku.
Mniejszy import
Import wieprzowiny również zmienił się na korzyść producentów. W pierwszym kwartale był mniejszy o 8,1% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Przede wszystkim zmniejszył się przywóz z Niemiec (15,0% r/r) oraz z Danii (-14,2%), a w przypadku Belgii pozostał na tym samym poziomie co rok wczesniej. Import prosiąt zmalał o 0,7%, przy czym przywóz prosiąt z Dani wzrósł o 10,9%, zmniejszył się zaś z Litwy oraz Niemiec.
Obniżenie podaży wieprzowiny oraz sytuacja w UE
Podaż wieprzowiny z krajowej produkcji również uległa obniżeniu. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, ubój świń w sztukach był mniejszy o 4,5% a w wadze poubojowej schłodzonej o 1,4%.
W wyniku ogółu tych zmian, podaż wieprzowiny na rynku zmniejszyła się w ciągu pierwszego kwartału o 3,3%, czyli o 20 tys. t. Sytuacja w Polsce jest pochodną sytuacji na rynku międzynarodowym – według danych Eurostatu eksport z Unii Europejskiej w pierwszym kwartale wzrósł o 9,2% (r/r), głównie za sprawą zwiększonego eksportu do Chin (+25,9% r/r). Chiny, które są odpowiedzialne za 46% światowej produkcji wieprzowiny i około połowę światowej konsumpcji, walczą z ASF. Według szacunków, z powodu tej choroby zlikwidowano około 22% stada podstawowego. W całym 2019 r. produkcja wieprzowiny w Państwie Środka może być zmniejszona o 2030% względem poprzedniego roku.
Stabilna cena w Polsce
Zmiany w handlu zagranicznym, czynniki sezonowe oraz rosnąca, w pierwszym tygodniu czerwca, cena żywca na giełdach niemieckich (+5 c do 1,91 EUR) oraz duńskich (+0,2 DKK do 11,60 DKK) sugerują, że wieprzowina może nadal drożeć. Niemniej, obecnie cena w Polsce jest dość stabilna i kształtuje się na poziomie około 5,80 zł za kilogram. żywca. Dalsze zmiany zależą głównie od sytuacji w Chinach, która jest trudna do przewidzenia, jednak nie należy spodziewać się gwałtownego spadku cen żywca.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
W ubiegłym roku wzrósł popyt na mięso. Według szacunków Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej, bilansowe spożycie na jednego mieszkańca wzrosło z 74,6kg do 76,5 kg, głównie ze względu na wzrost spożycia wieprzowiny z 38,2 kg do 40,0 kg. Zmiany popytu wraz z niższymi cenami surowca, istotnie wpłynęły na kondycję przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem mięsa...
Ubiegły rok był w sektorze mięsnym bardzo dynamiczny. Wzrost cen drobiu wraz ze znacznym wzrostem eksportu oraz duże zwiększenie importu mięsa wieprzowego wraz z obniżeniem cen żywca, miały istotne przełożenie na wyniki finansowe branży
Początek kwietnia przyniósł kolejne podwyżki cen wieprzowiny na polskim rynku. Według danych MRiRW, w pierwszym tygodniu kwietnia cena skupu żywca wieprzowego wyniosła przeciętnie 5,43 zł netto za kilogram, co oznacza, że była najwyższa od września 2017 roku.