Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Największy od kilkunastu lat wzrost cen wieprzowiny na polskim rynku

Kategoria: Biznes

Wzrost cen żywca na początku kwietnia

Początek kwietnia przyniósł kolejne podwyżki cen wieprzowiny na polskim rynku. Według danych MRiRW, w pierwszym tygodniu kwietnia cena skupu żywca wieprzowego wyniosła przeciętnie 5,43 zł netto za kilogram, co oznacza, że była najwyższa od września 2017 roku. Cena ta była o 10,6% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 27,8% wyższa niż przed miesiącem.

Dwucyfrowa dynamika wzrostu ceny w ciągu tygodnia nie miała miejsca na polskim rynku od kilkunastu lat. Poprzedni znaczący wzrost cen miał miejsce w kwietniu 2014 r. (+7,8%) i lutym 2011 r. (+7,6%)  oraz przy odbiciu z dołków cenowych w 2007 r. i 2008 r.

Cena żywca wieprzowego wyższa o 18,8% niż rok wcześniej

Koniec marca i początek kwietnia przełamały złą passę dla producentów trzody – cena żywca wieprzowego w omawianym okresie jest o 18,8% wyższa niż rok wcześniej i gwarantuje opłacalność produkcji. Według obliczeń Stowarzyszenia Polskich Producentów Trzody Chlewnej „Forum” opłacalność tuczu przy poziomie cen z drugiego tygodnia kwietnia wyniosła 17 zł za sztukę, jednak przyjmując poziom cen zbóż i warchlaków sprzed trzech miesięcy, opłacalność tuczu wyniosła aż 121 zł na sztukę, ze względu na dużo niższy poziom cen warchlaków w przeszłości.

Możliwy dalszy wzrost cen

Sytuacja na rynku krajowym wskazuje, że możliwy jest dalszy wzrost cen. Według portalu cenyrolnicze.pl, w pierwszym tygodniu kwietnia cena żywca wyniosła 5,29 zł za kg, podczas gdy w drugim tygodniu kwietnia wzrosła o 3,4% do 5,47 zł za kg żywca, co sugeruje, że ceny żywca nadal rosną, ale z niższą dynamiką.

Podobne sygnały płyną również z giełdy duńskiej i niemieckiej. Na niemieckiej ISW (tzw. mała giełda) ceny tucznika pozostały bez zmian, jedna na VZG (duża giełda) cena tuczników wzrosła o 0,03 € do poziomu 1,73 € za kg żywca. Danish Crown, główny skupujący na duńskim rynku trzody, podniósł cenę o 0,30 DKK do 10,60 DKK za kg żywca, co oznacza podwyżkę w przeliczeniu o 17 groszy.

ASF coraz bardziej zmienia globalną produkcję wieprzowiny

Afrykański Pomór Świń szybko zdobywa nowe terytoria w Azji oraz stopniowo rozprzestrzenia się w Europie.  ASF został wykryty również w gospodarstwie w Republice Południowej Afryki, najprawdopodobniej przeniesiony przez dzikie zwierzęta. ASF coraz bardziej obawiają się Stany Zjednoczone –odwołano między innymi Światową Wystawę Świń. Organizatorzy, Narodowy Związek Producentów Świń, z obawy na możliwość przeniesienia ASF przez ocean zdecydowali się aby nie organizować wydarzenia w celu prewencji kraju i ochrony interesu krajowych producentów.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 19.04.2019

    Miliony świń zostaną zabite lub umrą z powodu afrykańskiego pomoru świń w Chinach

    Zgodnie z raportem Rabobank, do 200 milionów świń może zostać zabitych lub umrzeć z powodu zakażenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w Chinach. Jest to znaczna część całkowitej populacji świń, która pod koniec zeszłego roku wynosiła 360 milionów zwierząt. Wielu przedstawicieli branży twierdzi jednak, że rozprzestrzenianie się pomoru świń jest znacznie gorsze niż doniesienia władz.

    Czytaj więcej
  • 18.04.2019

    Znaczące ożywienie na rynku trzody

    Koniec marca przyniósł wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czwartym tygodniu marca cena skupu wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku. Jednocześnie cena wieprzowiny jest wciąż niższa o 9,5% niż rok wcześniej.  Niemniej, obserwowane od 6-u tygodni podwyżki dają producentom trzody chlewnej nadzieję na powrót opłacalności produkcji

    Czytaj więcej
  • 04.04.2019

    Mocny start eksportu mięsa w 2019 r.

    Wzrost eksportu mięsa w pierwszym miesiącu 2019 r. daje podstawy do optymizmu. Zarówno w handlu drobiem jak i wieprzowiną, deficyt handlowy się zmniejszył. Wielu producentów i eksporterów ma nadzieję, że trend ten utrzyma się przez cały rok.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.