Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Największy od kilkunastu lat wzrost cen wieprzowiny na polskim rynku

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Wzrost cen żywca na początku kwietnia

Początek kwietnia przyniósł kolejne podwyżki cen wieprzowiny na polskim rynku. Według danych MRiRW, w pierwszym tygodniu kwietnia cena skupu żywca wieprzowego wyniosła przeciętnie 5,43 zł netto za kilogram, co oznacza, że była najwyższa od września 2017 roku. Cena ta była o 10,6% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 27,8% wyższa niż przed miesiącem.

Dwucyfrowa dynamika wzrostu ceny w ciągu tygodnia nie miała miejsca na polskim rynku od kilkunastu lat. Poprzedni znaczący wzrost cen miał miejsce w kwietniu 2014 r. (+7,8%) i lutym 2011 r. (+7,6%)  oraz przy odbiciu z dołków cenowych w 2007 r. i 2008 r.

Cena żywca wieprzowego wyższa o 18,8% niż rok wcześniej

Koniec marca i początek kwietnia przełamały złą passę dla producentów trzody – cena żywca wieprzowego w omawianym okresie jest o 18,8% wyższa niż rok wcześniej i gwarantuje opłacalność produkcji. Według obliczeń Stowarzyszenia Polskich Producentów Trzody Chlewnej „Forum” opłacalność tuczu przy poziomie cen z drugiego tygodnia kwietnia wyniosła 17 zł za sztukę, jednak przyjmując poziom cen zbóż i warchlaków sprzed trzech miesięcy, opłacalność tuczu wyniosła aż 121 zł na sztukę, ze względu na dużo niższy poziom cen warchlaków w przeszłości.

Możliwy dalszy wzrost cen

Sytuacja na rynku krajowym wskazuje, że możliwy jest dalszy wzrost cen. Według portalu cenyrolnicze.pl, w pierwszym tygodniu kwietnia cena żywca wyniosła 5,29 zł za kg, podczas gdy w drugim tygodniu kwietnia wzrosła o 3,4% do 5,47 zł za kg żywca, co sugeruje, że ceny żywca nadal rosną, ale z niższą dynamiką.

Podobne sygnały płyną również z giełdy duńskiej i niemieckiej. Na niemieckiej ISW (tzw. mała giełda) ceny tucznika pozostały bez zmian, jedna na VZG (duża giełda) cena tuczników wzrosła o 0,03 € do poziomu 1,73 € za kg żywca. Danish Crown, główny skupujący na duńskim rynku trzody, podniósł cenę o 0,30 DKK do 10,60 DKK za kg żywca, co oznacza podwyżkę w przeliczeniu o 17 groszy.

ASF coraz bardziej zmienia globalną produkcję wieprzowiny

Afrykański Pomór Świń szybko zdobywa nowe terytoria w Azji oraz stopniowo rozprzestrzenia się w Europie.  ASF został wykryty również w gospodarstwie w Republice Południowej Afryki, najprawdopodobniej przeniesiony przez dzikie zwierzęta. ASF coraz bardziej obawiają się Stany Zjednoczone –odwołano między innymi Światową Wystawę Świń. Organizatorzy, Narodowy Związek Producentów Świń, z obawy na możliwość przeniesienia ASF przez ocean zdecydowali się aby nie organizować wydarzenia w celu prewencji kraju i ochrony interesu krajowych producentów.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

  • 19.04.2019

    Miliony świń zostaną zabite lub umrą z powodu afrykańskiego pomoru świń w Chinach

    Zgodnie z raportem Rabobank, do 200 milionów świń może zostać zabitych lub umrzeć z powodu zakażenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w Chinach. Jest to znaczna część całkowitej populacji świń, która pod koniec zeszłego roku wynosiła 360 milionów zwierząt. Wielu przedstawicieli branży twierdzi jednak, że rozprzestrzenianie się pomoru świń jest znacznie gorsze niż doniesienia władz.

    Czytaj więcej
  • 18.04.2019

    Znaczące ożywienie na rynku trzody

    Koniec marca przyniósł wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czwartym tygodniu marca cena skupu wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku. Jednocześnie cena wieprzowiny jest wciąż niższa o 9,5% niż rok wcześniej.  Niemniej, obserwowane od 6-u tygodni podwyżki dają producentom trzody chlewnej nadzieję na powrót opłacalności produkcji

    Czytaj więcej
  • 04.04.2019

    Mocny start eksportu mięsa w 2019 r.

    Wzrost eksportu mięsa w pierwszym miesiącu 2019 r. daje podstawy do optymizmu. Zarówno w handlu drobiem jak i wieprzowiną, deficyt handlowy się zmniejszył. Wielu producentów i eksporterów ma nadzieję, że trend ten utrzyma się przez cały rok.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn