Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Miliony świń zostaną zabite lub umrą z powodu afrykańskiego pomoru świń w Chinach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Zgodnie z raportem Rabobank, do 200 milionów świń może zostać zabitych lub umrzeć z powodu zakażenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w Chinach.

Jest to znaczna część całkowitej populacji świń, która pod koniec zeszłego roku wynosiła 360 milionów zwierząt. Wielu przedstawicieli branży twierdzi jednak, że rozprzestrzenianie się pomoru świń jest znacznie gorsze niż doniesienia władz.

Szacunki te są jak dotąd najwyższą tego typu prognozą i podkreślają wagę epidemii u największego na świecie producenta wieprzowiny jakim są Chiny.

Spadek produkcji mięsa i pasz

Sytuacja może spowodować spadek produkcji wieprzowiny w Chinach o 30 procent w 2019 roku w porównaniu z zeszłym rokiem, zwiększając popyt na import mięsa i zmniejszając zapotrzebowanie na paszę dla zwierząt wytwarzaną z towarów takich jak np. soja.

To niespotykane do tej pory zjawisko i jest jeszcze wiele aspektów, które nie są jeszcze w pełni zrozumiałe” - powiedział Justin Sherrard, globalny strateg Rabobanku ds. białka zwierzęcego.

Epidemia ASF

Chiny, które produkują około połowy światowej wieprzowiny, w tym tygodniu donoszą, że zabiły 1,01 miliona świń w celu opanowania choroby.

Od sierpnia ubiegłego roku odnotowano 124 epidemie, a wirus dotarł do każdej prowincji poza południową wyspą Hainan i nadal rozprzestrzenia się.

Ministerstwo rolnictwa, które nie odpowiada na prośby o komentarz, wielokrotnie twierdziło, że sytuacja jest pod kontrolą.

Prognozowana produkcja w Chinach

Przewiduje się, że w 2019 produkcja wieprzowiny w Chinach wyniesie około 38 milionów ton r. w porównaniu z 54 milionami ton w ubiegłym roku, powiedział Sherrard, powołując się na najnowszą prognozę firmy.

Byłby to najniższy poziom od co najmniej 20 lat, zgodnie z danymi National Bureau of Statistics, z następstwami na całym świecie dla wszystkich rynków mięsnych.

Spadek byłby o prawie 30 procent większy niż roczna produkcja w Stanach Zjednoczonych i odpowiada rocznej podaży wieprzowiny w Europie, zazacza Rabobank.

Amerykański Departament Rolnictwa przewiduje mniejszy spadek produkcji wieprzowiny w Chinach w tym roku, o około 10 procent.

Nadal nie ma szczepionki na ASF

Choroba zabija prawie wszystkie zakażone świnie, choć nie jest szkodliwa dla ludzi. Do tej pory nie opracowano szczepionki ani lekarstwa.

Chińskie ministerstwo rolnictwa poinformowało w ubiegłym miesiącu, że krajowe stado świń w lutym spadło o 16,6 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym, a pogłowie loch spadło o ponad 19 procent. Tak duże straty stada hodowlanego opóźnią ożywienie na rynku wieprzowiny w Chinach.

Odbudowa stada będzie jeszcze bardziej skomplikowana ze względu na ryzyko ponownego skażenia, pomimo dostępnych środków finansowych”, napisano w oświadczeniu.

Ceny wieprzowiny

Ceny trzody chlewnej wzrosły od marca, a rosnące ceny wieprzowiny spowodowały, że inflacja konsumencka w zeszłym miesiącu osiągnęła najwyższy poziom od października 2018 r.

Wzrost importu

Spadek produkcji będzie oznaczał, że Chiny będą musiały zwiększyć import wieprzowiny o 1,5 miliona ton do około czterech milionów ton, zasysając wszystkie dostępne dostawy z rynku globalnego.

Zgodnie z danymi z USA nastąpił znaczny wzrost zakupów amerykańskiej wieprzowiny przez Chiny i osiągnął najwyższy poziom od co najmniej sześciu lat.

Wzrośnie także krajowa produkcja i import innych rodzajów mięsa, takich jak drób, wołowina, baranina czy nawet owoce morza, aby częściowo wypełnić powstałą lukę.

ASF w Azji Południowo-Wschodniej

Choroba rozprzestrzenia się również szybko w Azji Południowo-Wschodniej. W ubiegłym tygodniu Kambodża zgłosiła swój pierwszy przypadek po rozprzestrzenianiu się ASF przez Wietnam.

Przewidywany 10-procentowy spadek produkcji w Wietnamie wywarłby jeszcze większą presję na światowy rynek, który już walczyo zaspokojenie popytu ze strony swojego większego sąsiada.

Źródło:

https://uk.reuters.com/article/us-china-swinefever-pork/up-to-200-million-pigs-to-be-culled-or-die-from-swine-fever-in-china-rabobank-idUKKCN1RO0MP

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 18.04.2019

    Znaczące ożywienie na rynku trzody

    Koniec marca przyniósł wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czwartym tygodniu marca cena skupu wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku. Jednocześnie cena wieprzowiny jest wciąż niższa o 9,5% niż rok wcześniej.  Niemniej, obserwowane od 6-u tygodni podwyżki dają producentom trzody chlewnej nadzieję na powrót opłacalności produkcji

    Czytaj więcej
  • 20.09.2018

    Afrykański Pomór Świń w Chinach

    Afrykański Pomór Świń (ASF) od dłuższego czasu omijał Chiny, lecz w końcu pojawił się u największego producenta wieprzowiny na świecie. Ze względu na silne powiązania handlowe, rozwój choroby w Państwie Środka powinien być szczególnie uważnie obserwowany przez europejskich producentów.

    Czytaj więcej
  • 27.07.2018

    Afrykański pomór świń (ASF) – EFSA ocenia środki zapobiegające rozprzestrzenianiu się choroby

    Jak wiadomo dziki odgrywają ważną rolę w rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń. EFSA określiła strategię zarządzania tymi zwierzętami  na różnych etapach epidemii – przed, w trakcie i po jej ustąpieniu...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.