Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znaczące ożywienie na rynku trzody

Kategoria: Biznes

Wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego

Koniec marca przyniósł wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czwartym tygodniu marca cena skupu wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku. Jednocześnie cena wieprzowiny jest wciąż niższa o 9,5% niż rok wcześniej.  Niemniej, obserwowane od 6-u tygodni podwyżki dają producentom trzody chlewnej nadzieję na powrót opłacalności produkcji.

Powody wzrostu cen

Powodów zachodzących zmian może być kilka – wzrost eksportu wieprzowiny z krajów zachodnich do Chin, spadek importu do Polski, ze względu z na niższy poziom cen, spadek podaży żywca lub też zwiększona konsumpcja. Najprawdopodobniej jednak wzrosty cen wynikają przede wszystkim ze zmian w handlu zagranicznym oraz pogłowiu świń.

Ożywienie eksportu

Na rynku europejskim w pierwszym kwartale br. można było zaobserwować wyraźne ożywienie. W pierwszym miesiącu 2019 r. eksport wieprzowiny zwiększył się o 7,8% w porównaniu do poprzedniego roku. Głównym motorem wzrostu był zwiększony eksport do Chin (+18 tys. t, +14,5% r/r), choć jednocześnie odnotowano duży spadek eksportu do Hong Kongu (-6 tys. t,-27,7% r/r). Oprócz Chin, eksport wzrósł też w przypadku Japonii (+3,0 tys. t, +7,7%), Filipin (+4,0 tys. t, +18,4%) oraz USA (+2,0 tys. t, +13,5%).

ASF czynnikiem wzrostu importu przez Chiny

Podstawowym czynnikiem, który przekłada się na zwiększony import wieprzowiny przez Chiny, jest rozwój ASF w tym kraju. Według danych Chińskiego Ministerstwa Rolnictwa, pogłowie loch w lutym 2019 r. w Państwie Środka było o 19,1% mniejsze niż rok wcześniej. Według prognoz USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, ASF w Chinach ma przełożyć się na spadek pogłowia świń o 13% do 374 mln szt. oraz spadku produkcji mięsa wieprzowego o 5% do 51,4 mln t, co oznacza zmniejszenie produkcji o ponad 3 mln t. Dla porównania, prognozowana roczna produkcja wieprzowiny w Rosji w 2019 r. wynosi 3,3 mln t zaś w Brazylii 3,0 mln t. Spadek produkcji może przełożyć się na wzrost chińskiego importu o 33% do poziomu 2,0 mln t. Warto dodać, że Unia Europejska pozostaje głównym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński.

Prognozy dla rynku

Tym samym, popyt importowy na unijną wieprzowinę w 2019 r. prawdopodobnie będzie większy niż w 2018 r. Wprawdzie obecne podwyżki cen na polskim rynku wynikają dużo bardziej z mniejszej podaży żywca, niż wzrostu eksportu, jednak w najbliższych kwartałach większa sprzedaż wieprzowiny z UE może przełożyć się na zmniejszony import mięsa do Polski i dodatkowe wzrosty cen żywca.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

  • 04.04.2019

    Mocny start eksportu mięsa w 2019 r.

    Wzrost eksportu mięsa w pierwszym miesiącu 2019 r. daje podstawy do optymizmu. Zarówno w handlu drobiem jak i wieprzowiną, deficyt handlowy się zmniejszył. Wielu producentów i eksporterów ma nadzieję, że trend ten utrzyma się przez cały rok.

    Czytaj więcej
  • 29.03.2019

    Alergia na czerwone mięso a ryzyko chorób serca

    Ukąszenie kleszcza z gatunku Amblyomma americanum może powodować u ludzi rozwój reakcji alergicznej na czerwone mięso. Okazuje się jednak, że wiele osób, które nie przejawiają widocznych symptomów alergii, również może być wrażliwych na pewne substancje znajdujące się w mięsie. Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wirginii (UVA) dowodzi

    Czytaj więcej
  • 21.03.2019

    Kryzys na rynku wołowiny

    Początek 2019 r. minął na polskim rynku wołowiny pod znakiem dużych zawirowań. Tak zwana afera mięsna, związana z nielegalnym ubojem krów w jednym z zakładów, odbiła się szerokim echem, zarówno w krajowych jak i zagranicznych mediach

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.