Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego
Koniec marca przyniósł wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czwartym tygodniu marca cena skupu wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku. Jednocześnie cena wieprzowiny jest wciąż niższa o 9,5% niż rok wcześniej. Niemniej, obserwowane od 6-u tygodni podwyżki dają producentom trzody chlewnej nadzieję na powrót opłacalności produkcji.
Powody wzrostu cen
Powodów zachodzących zmian może być kilka – wzrost eksportu wieprzowiny z krajów zachodnich do Chin, spadek importu do Polski, ze względu z na niższy poziom cen, spadek podaży żywca lub też zwiększona konsumpcja. Najprawdopodobniej jednak wzrosty cen wynikają przede wszystkim ze zmian w handlu zagranicznym oraz pogłowiu świń.
Ożywienie eksportu
Na rynku europejskim w pierwszym kwartale br. można było zaobserwować wyraźne ożywienie. W pierwszym miesiącu 2019 r. eksport wieprzowiny zwiększył się o 7,8% w porównaniu do poprzedniego roku. Głównym motorem wzrostu był zwiększony eksport do Chin (+18 tys. t, +14,5% r/r), choć jednocześnie odnotowano duży spadek eksportu do Hong Kongu (-6 tys. t,-27,7% r/r). Oprócz Chin, eksport wzrósł też w przypadku Japonii (+3,0 tys. t, +7,7%), Filipin (+4,0 tys. t, +18,4%) oraz USA (+2,0 tys. t, +13,5%).
ASF czynnikiem wzrostu importu przez Chiny
Podstawowym czynnikiem, który przekłada się na zwiększony import wieprzowiny przez Chiny, jest rozwój ASF w tym kraju. Według danych Chińskiego Ministerstwa Rolnictwa, pogłowie loch w lutym 2019 r. w Państwie Środka było o 19,1% mniejsze niż rok wcześniej. Według prognoz USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, ASF w Chinach ma przełożyć się na spadek pogłowia świń o 13% do 374 mln szt. oraz spadku produkcji mięsa wieprzowego o 5% do 51,4 mln t, co oznacza zmniejszenie produkcji o ponad 3 mln t. Dla porównania, prognozowana roczna produkcja wieprzowiny w Rosji w 2019 r. wynosi 3,3 mln t zaś w Brazylii 3,0 mln t. Spadek produkcji może przełożyć się na wzrost chińskiego importu o 33% do poziomu 2,0 mln t. Warto dodać, że Unia Europejska pozostaje głównym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński.
Prognozy dla rynku
Tym samym, popyt importowy na unijną wieprzowinę w 2019 r. prawdopodobnie będzie większy niż w 2018 r. Wprawdzie obecne podwyżki cen na polskim rynku wynikają dużo bardziej z mniejszej podaży żywca, niż wzrostu eksportu, jednak w najbliższych kwartałach większa sprzedaż wieprzowiny z UE może przełożyć się na zmniejszony import mięsa do Polski i dodatkowe wzrosty cen żywca.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Wzrost eksportu mięsa w pierwszym miesiącu 2019 r. daje podstawy do optymizmu. Zarówno w handlu drobiem jak i wieprzowiną, deficyt handlowy się zmniejszył. Wielu producentów i eksporterów ma nadzieję, że trend ten utrzyma się przez cały rok.
Ukąszenie kleszcza z gatunku Amblyomma americanum może powodować u ludzi rozwój reakcji alergicznej na czerwone mięso. Okazuje się jednak, że wiele osób, które nie przejawiają widocznych symptomów alergii, również może być wrażliwych na pewne substancje znajdujące się w mięsie. Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wirginii (UVA) dowodzi
Początek 2019 r. minął na polskim rynku wołowiny pod znakiem dużych zawirowań. Tak zwana afera mięsna, związana z nielegalnym ubojem krów w jednym z zakładów, odbiła się szerokim echem, zarówno w krajowych jak i zagranicznych mediach