Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Alergia na czerwone mięso a ryzyko chorób serca

Kategoria: Składniki Żywności

Blaszka miażdżycowa

Ukąszenie kleszcza z gatunku Amblyomma americanum może powodować u ludzi rozwój reakcji alergicznej na czerwone mięso. Okazuje się jednak, że wiele osób, które nie przejawiają widocznych symptomów alergii, również może być wrażliwych na pewne substancje znajdujące się w mięsie. Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wirginii (UVA) dowodzi, że istnieje powiązanie między podatnością na działanie tych alergenów a powstawaniem w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej.

Nowy czynnik ryzyka

„To nowe odkrycie sugeruje, że asymptomatyczna alergia na czerwone mięso może stanowić niezidentyfikowany dotąd czynnik ryzyka rozwoju chorób serca”, mówi główna autorka badania, Coleen McNamara z Wydziału Chorób Sercowo-Naczyniowych UVA. „Uzyskane przez nas wyniki wskazują na konieczność przeprowadzenia dalszych badań klinicznych na większych populacjach z różnych regionów geograficznych”, dodaje lekarka. Spośród 118 przebadanych pacjentów osoby wrażliwe na alergen w mięsie miały o 30% bardziej zaawansowane zmiany miażdżycowe niż badani bez alergii. Stwierdzone u nich blaszki miażdżycowe były ponadto mniej stabilne, co zwiększa ryzyko zawału serca.

Alfa-gal

Reakcję alergiczną wywołuje występujący w czerwonym mięsie cukier – galaktoza-alfa-1,3-galaktoza, w skrócie alfa-gal. Osoby przejawiające symptomy uczulenia mogą doświadczać bólu brzucha, problemów z oddychaniem, wysypki oraz innych objawów trzy do ośmiu godzin po spożyciu mięsa ssaków (drób oraz ryby nie wywołują reakcji). U niektórych wrażliwość na alfa-gal może być bezobjawowa – ta grupa osób jest prawdopodobnie najliczniejsza. Alergia na alfa-gal została po raz pierwszy opisana w 2009 roku przez Thomasa Platts-Millsa oraz dr Scotta Comminsa z Wydziału Alergologii i Immunologii Klinicznej UVA. Od tego czasu w USA stwierdza się coraz więcej przypadków alergii na czerwone mięso, szczególnie na obszarach, gdzie występuje najwięcej kleszczy.

Rezygnacja z czerwonego mięsa

Wyniki uzyskane przez naukowców z UVA wskazują na możliwość opracowania badania krwi, które lekarze mogliby wykorzystać w pracy z pacjentami. „Nasze odkrycie sugeruje, że w niedalekiej przyszłości możliwe będzie zlecanie prostych testów, pozwalających na identyfikację osób, które mogłyby na skorzystać na eliminacji z diety czerwonego mięsa, nawet jeśli nie wykazują one objawów alergii”, podsumowuje dr Jeff Wilson z UVA. Pozwoliłoby to ograniczyć w takich przypadkach ryzyko rozwoju chorób serca.

Źródła:

Wybierz temat: Badania żywności Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.