Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Maleją inwestycje w przetwórstwie i konserwacji mięsa czerwonego

Kategoria: Biznes

Lepsze wyniki finansowe

W pierwszej połowie 2018 r. poprawiły się wyniki finansowe dla firm działających w branży przetwórstwa mięsa czerwonego (PKD 10.11). Według danych Pontinfo, wskaźnik dochodów przed opodatkowaniem, odsetkami i amortyzacją (EBITDA) w omawianym okresie wzrósł z 3,87% w pierwszej połowie 2017 r. do 4,8%. Wskaźnik ten był tradycyjnie niższy niż w przypadku produkcji wyrobów z mięsa (włączając wyroby z mięsa drobiowego), gdzie wskaźnik EBITDA wzrósł z 5,49% do 7,06%.

Mniejsze inwestycje

Osiągane rezultaty niekoniecznie idą w parze z optymizmem co do inwestycji. Wartość nakładów inwestycyjnych zmalała kolejny raz w rzędu i w pierwszej połowie 2018r. wyniosła 132,5 mln zł wobec 192,3 mln zł przed rokiem. Zmniejszone inwestycje przełożyły się na zmniejszenie aktywów trwałych o 16,3% z 4,6 mld zł w pierwszej połowie 2017 r. do 3,8 mld zł, zaś majątek obrotowy w tym sektorze zmalał o 12,8% z 5,2 mld zł do 4,6 mld zł. Maleje również udział inwestycji w osiąganych nadwyżkach finansowych, który wyniósł 33% w I połowie 2016 r., 41% w 2017 r. oraz 25% w 2018 r. Styczeń-czerwiec 2018 r. były też pierwszym okresem od dawna, w którym amortyzacja była większa niż nakłady inwestycyjne – wartość ta była większa aż o 25% w porównaniu  do nakładów.

Spadek obrotów

Zjawisko to zbiegło się ze spadkiem obrotów w branży, które zmalały o 9,6% z 12,4 mld zł do 11,2 mld zł, co wynika z dużo niższych cen mięsa wieprzowego w porównaniu z poprzednim rokiem. Wskaźnik ilości rentownych podmiotów z branży wzrósł o niemal 5 punktów procentowych, z poziomu 77,3% do 82,2%. Wzrosła też marża netto, z 1,72% do 2,62%. Współczynnik długu wzrósł nieznacznie z 56,39% do 57,68%, podobnie jak udział gotówki w aktywach obrotowych, z 9,58% do 12,02%. Składowe zadłużenia miały różną dynamikę wzrostu – zobowiązania długoterminowe wzrosły o 3% z poziomu 1,4 mld zł do 1,45 mld zł, zaś zobowiązania krótkoterminowe zmalały aż o 19% z 3,8 mld zł do 3,1 mld zł.

Zmiany w branży?

W związku ze spadającymi obrotami oraz malejącą wartością aktywów, w branży można spodziewać się zmian strukturalnych. Sytuacji nie ułatwia malejące spożycie mięsa wieprzowego, oraz rosnący import wieprzowiny i zwiększające się koszty pracy. Zjawiska te, wraz z ze zmianami pokoleniowymi w firmach rodzinnych, mogą doprowadzić do zwiększonej ilości fuzji oraz przejęć w branży mięsa czerwonego.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.