Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Deficyt w handlu wieprzowiną rośnie, a rynek drobiu pozostaje stabilny

Kategoria: Biznes Fakty

Większy import do Polski

Pierwsza połowa 2018 r. przyniosła zwiększony import wieprzowiny do Polski. Według danych MF (za MRiRW) wielkość importu wieprzowiny wzrosła w omawianym okresie o 9,7% w ujęciu ilościowym oraz spadła o 2% w ujęciu wartościowym, w wyniku czego przeciętna cena zaimportowanej wieprzowiny była o 10,7% niższa niż przed rokiem. Dla porównania cena wieprzowiny była pod koniec sierpnia o 12,5% niższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Eksport w omawianym okresie wzrósł o 0,6% w ujęciu wolumenowym oraz spadł o 13,6% w ujęciu wartościowym, w wyniku czego przeciętna cena wyeksportowanej wieprzowiny spadła o 14,1%. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną wzrósł w pierwszej połowie 2018 r. o 23,7% (r/r) do 1,16 mld zł.

Dynamika na rynku drobiu na podobnym poziomie.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi najlepsza koniunktura panowała na rynku drobiu. W czerwcu została utrzymana dynamika z maja, co wpłynęło na wzrost eksportu w pierwszej połowie 2018 r. o 19,5% w ujęciu wartościowym oraz o 14,8% w ujęciu ilościowym. Polska wciąż jest beneficjentem problemów eksportowych Brazylii, które stworzyły więcej miejsca dla polskiego drobiu na rynkach UE.

Powolny wzrost importu z Brazylii?

W pierwszej połowie 2018 r. import mięsa drobiowego do UE wg danych Eurostatu spadł o 10,4%, zaś import drobiu z Brazylii spadł o 41,5%. Prawdopodobny jest scenariusz, w którym import drobiu z Brazylii będzie powoli rósł, jednak przy utrzymaniu obecnej dynamiki, powrót do udziału w imporcie z 2017 r. może zająć ponad dwa lata. W tym czasie mogą się zmienić nawyki konsumentów oraz relacje handlowe, co może istotnie utrudnić pełny powrót brazylijskiego drobiu na europejskie stoły. Jednocześnie polepszyła się sytuacja eksportowa europejskich producentów – eksport z UE w pierwszej połowie 2018 r. wzrósł o 7,6% (r/r), głównie dzięki wzrostowi eksportu do krajów afrykańskich, dalekowschodnich oraz Ukrainy.

Przestrzeń dla rozwoju polskiej produkcji

Dobra koniunktura w handlu międzynarodowym przekłada się na wzrost produkcji w UE. Pomimo, że produkcja w pierwszym kwartale 2018 r. była niższa w porównaniu rok do roku, to od kwietnia produkcja drobiu w UE jest wyraźnie wyższa, co wynika między innymi z lepszych warunków rynkowych do rozwoju produkcji. Według danych Eurostatu lipiec był pierwszym miesiącem 2018 r. w którym liczba wstawionych kurcząt broilerów na tucz była wyraźnie niższa niż w 2017, co może spowodować, że w trzecim i czwartym kwartale będzie jeszcze więcej miejsca dla rozwoju produkcji drobiu w Polsce.

Kluczowe obszary: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn