Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Większy import do Polski
Pierwsza połowa 2018 r. przyniosła zwiększony import wieprzowiny do Polski. Według danych MF (za MRiRW) wielkość importu wieprzowiny wzrosła w omawianym okresie o 9,7% w ujęciu ilościowym oraz spadła o 2% w ujęciu wartościowym, w wyniku czego przeciętna cena zaimportowanej wieprzowiny była o 10,7% niższa niż przed rokiem. Dla porównania cena wieprzowiny była pod koniec sierpnia o 12,5% niższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Eksport w omawianym okresie wzrósł o 0,6% w ujęciu wolumenowym oraz spadł o 13,6% w ujęciu wartościowym, w wyniku czego przeciętna cena wyeksportowanej wieprzowiny spadła o 14,1%. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną wzrósł w pierwszej połowie 2018 r. o 23,7% (r/r) do 1,16 mld zł.
Dynamika na rynku drobiu na podobnym poziomie.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi najlepsza koniunktura panowała na rynku drobiu. W czerwcu została utrzymana dynamika z maja, co wpłynęło na wzrost eksportu w pierwszej połowie 2018 r. o 19,5% w ujęciu wartościowym oraz o 14,8% w ujęciu ilościowym. Polska wciąż jest beneficjentem problemów eksportowych Brazylii, które stworzyły więcej miejsca dla polskiego drobiu na rynkach UE.
Powolny wzrost importu z Brazylii?
W pierwszej połowie 2018 r. import mięsa drobiowego do UE wg danych Eurostatu spadł o 10,4%, zaś import drobiu z Brazylii spadł o 41,5%. Prawdopodobny jest scenariusz, w którym import drobiu z Brazylii będzie powoli rósł, jednak przy utrzymaniu obecnej dynamiki, powrót do udziału w imporcie z 2017 r. może zająć ponad dwa lata. W tym czasie mogą się zmienić nawyki konsumentów oraz relacje handlowe, co może istotnie utrudnić pełny powrót brazylijskiego drobiu na europejskie stoły. Jednocześnie polepszyła się sytuacja eksportowa europejskich producentów – eksport z UE w pierwszej połowie 2018 r. wzrósł o 7,6% (r/r), głównie dzięki wzrostowi eksportu do krajów afrykańskich, dalekowschodnich oraz Ukrainy.
Przestrzeń dla rozwoju polskiej produkcji
Dobra koniunktura w handlu międzynarodowym przekłada się na wzrost produkcji w UE. Pomimo, że produkcja w pierwszym kwartale 2018 r. była niższa w porównaniu rok do roku, to od kwietnia produkcja drobiu w UE jest wyraźnie wyższa, co wynika między innymi z lepszych warunków rynkowych do rozwoju produkcji. Według danych Eurostatu lipiec był pierwszym miesiącem 2018 r. w którym liczba wstawionych kurcząt broilerów na tucz była wyraźnie niższa niż w 2017, co może spowodować, że w trzecim i czwartym kwartale będzie jeszcze więcej miejsca dla rozwoju produkcji drobiu w Polsce.
Przeczytaj także
Susza, która w Polsce wpłynęła głównie na mniejsze zbiory zbóż, w Europie Zachodniej ma swoje konsekwencje również dla producentów bydła mięsnego poprzez ograniczenie bazy paszowej. W Polsce odnotowano ponadto spadek eksportu jaj w stosunku do analogicznego okresu w roku ubiegłym.
Początek roku był dobry dla wielu producentów drobiu w Unii Europejskiej i jeszcze lepszy dla większości producentów drobiu w Polsce.
Po 2017 r., w którym produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wzrosła o 0,1%, eksport wzrósł o 9,1%, import spadł o 6,2%, a konsumpcja wołowiny spadła o 0,7%, w 2018 r. trendy mogą się odwrócić.