Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rośnie import cieląt, maleje eksport jaj

Kategoria: Biznes

Większa podaż na rynku UE

Susza, która w Polsce wpłynęła głównie na mniejsze zbiory zbóż, w Europie Zachodniej ma swoje konsekwencje również dla producentów bydła mięsnego poprzez ograniczenie bazy paszowej. Zjawisko to jest szczególnie dotkliwe w Danii i w Niemczech, które mogą poprzez przedwczesny ubój opasów, spowodowany brakami paszy, znacząco zwiększyć podaż cielęciny na rynku Wspólnoty. Warto zauważyć, że eksport cieląt z Polski w pierwszych czterech miesięcy 2018 r. spadł o 5% do poziomu 13,4 tys. sztuk, zaś import cieląt wzrósł aż o 50% do 29 tys. sztuk, co powoduje, że nasz kraj staje się coraz większym importerem netto żywego bydła. Cielęta do Polski są importowane głównie z Litwy, Holandii, Włoch, oraz Słowacji.

Import do Polski

W pierwszych czterech miesiącach 2018 r. import cieląt do Polski wzrósł najbardziej w przypadku Litwy (o 23% do 1008 t żywej wagi), Holandii (o 47% do 526 t żywej wagi) oraz Słowacji (o 137% do 312 t żywej wagi). Kraje te razem odpowiadają za 90% importu cieląt. Według danych Eurostatu średnia cena mięsa z cieląt w Polsce jest o 13,8% niższa niż w Unii Europejskiej. Również żywe cielęta ras mięsnych są w Polsce tańsze o 14,6% niż w UE, zaś cena cieląt ras mlecznych jest o 17,8% wyższa. Co ciekawe, o ile w pierwszych pięciu miesiącach 2018 r. ubój bydła wyrażony w sztukach wzrósł o 5,8% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku, to ubój cieląt istotnie się zmniejszył – w przypadku cieląt ogółem o 8%, cieląt w wieku do dwóch miesięcy o 9,2%, cieląt w wieku do ośmiu miesięcy o 5,2%, a cieląt w wieku 8-12 miesięcy o 20%. Zakładając, że omówiony przyrost żywych cieląt w Polsce zostanie przeznaczony na opas do wagi około 600 kg, to powinno się to przełożyć na około 2% wzrost produkcji żywca wołowego r/r, pomijając zmiany pogłowia dorosłego bydła.

Mniejszy niż przed rokiem eksport jaj w czerwcu

Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w pierwszym półroczu 2018 r. z Polski wyeksportowano 112,4 tys. t jaj w skorupkach, tj. o 11,2% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Należy jednak zauważyć, że w czerwcu br. sprzedaż jaj z Polski była o 12,1% mniejsza niż w czerwcu 2017 r. i wyniosła 14,0 tys. t. W I połowie 2018 r. największym odbiorcą polskich jaj pozostały Niemcy, gdzie sprzedano 32,6 tys. t tego produktu, czyli o 9,3% więcej niż w I połowie 2017 r. Eksport do Holandii zmniejszył się o 3,7% do 27,6 tys. t. Na trzecie miejsce w eksporcie awansowały Włochy, dokąd sprzedano 12,0 tys. t, czyli o 219% więcej jaj niż przed rokiem. Natomiast znaczący, bo ponad 50%, spadek eksportu odnotowano w przypadku Francji.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.