Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polscy producenci drobiu wyznaczają tempo innym krajom

Kategoria: Biznes

Dobry początek roku

Początek roku był dobry dla wielu producentów drobiu w Unii Europejskiej i jeszcze lepszy dla większości producentów drobiu w Polsce. Według danych MRIRW dynamika eksportu została utrzymana również w maju, w związku z czym w pierwszych pięciu miesiącach 2018 r. eksport zwiększył się w ujęciu wartościowym o 20,4% do 3,76 mld PLN oraz w ujęciu ilościowym o 16,3% do 513,2 tys. t w porównaniu do analogicznego okresu w poprzednim roku. Oznacza to, że cena eksportowanego drobiu była przeciętnie o 3,2% wyższa.

Polska w czołówce

Jeżeli chodzi o eksport drobiu ogółem z całej UE na rynki trzecie, to w omawianym okresie wg danych Eurostatu wzrósł on o 9,1% w ujęciu ilościowym, odnotowując najlepszy wynik od kilku lat. Jednym z państw, które w największym stopniu się do tego przyczyniły była Polska, która według danych Eurostatu odnotowała największą dynamikę wzrostu pośród głównych producentów kurcząt. Co ciekawe, jeśli dynamika wzrostu eksportu drobiu dla krajów UE utrzymałaby się na podobnym poziomie w przyszłości, to pod koniec 2019 r. Polska zostałaby największym eksporterem drobiu w UE zarówno na rynek unijny, jak i pozaunijny, wyprzedzając Holandię.

Spadek importu do UE

Z kolei import drobiu do UE w omawianym okresie był o 8,8% mniejszy r/r, przede wszystkim ze względu na mniejsze dostawy z Brazylii. Według danych Komisji Europejskiej brazylijski eksport do UE w ujęciu wolumenowym był w czterech pierwszych miesiącach o 45% mniejszy, a w pięciu pierwszych miesiącach o 43% mniejszy w porównaniu rok do roku. Na problemach Brazylii skorzystali głównie producenci ukraińscy (+91% wielkości eksportu r/r) oraz tajscy (+13% r/r), którzy od kwietnia zajmują pozycję głównego pozaunijnego dostawcy drobiu do UE. Dodatkowym ciosem dla brazylijskiej produkcji był strajk przewoźników m. in. pasz i zwierząt, co doprowadziło do przedwczesnego uboju ponad 70 mln kurcząt. Według ABPA – brazylijskiego zrzeszenia przetwórców drobiu i wieprzowiny – w wyniku strajku potencjalny eksport został pomniejszony w 2018 r. o 120 tys. t.

Wzrost unijnej produkcji

Z kolei produkcja drobiu w UE w czterech pierwszych miesiącach 2018 r. wzrosła o 6,5% w porównaniu r/r. Polska odnotowała wzrost na poziomie 9,9%, została jednak wyprzedzona przez Węgry (+22,4%), Bułgarię (+18,6%), Rumunię (+10,9%) oraz Finlandię (+10,1%). Inni więksi producenci, tacy jak Wielka Brytania, Francja, Niemcy i Hiszpania, odnotowali odpowiednio 6%, 7,1%, 8,4% i 3,7% wzrostu, Włochy zaś odnotowały spadek produkcji o 3,7% w związku z wystąpieniem tam grypy ptaków. Warto podkreślić, że Polska w 2018 r. została drugim co do wielkości unijnym producentem indyków, wyprzedzając Niemcy.

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

  • 26.07.2018

    2018 gorszym rokiem dla europejskiej wołowiny?

    Po 2017 r., w którym produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wzrosła o 0,1%, eksport wzrósł o 9,1%, import spadł o 6,2%, a konsumpcja wołowiny spadła o 0,7%, w 2018 r. trendy mogą się odwrócić.

    Czytaj więcej
  • 12.07.2018

    Dobry początek roku dla producentów drobiu i jaj

    Pierwsza połowa 2018 roku była dosyć dobra dla większości producentów drobiu i jaj w Polsce. Eksport mięsa drobiowego z Polski w pierwszych czterech miesiącach 2018 r. wzrósł o 21% w ujęciu wolumenowym oraz o 14% w ujęciu wartościowym w porównaniu r/r. Natomiast eksport jaj z Polski wzrósł w pierwszych czterech miesiącach 2018 r o 99% w ujęciu wartościowym oraz o 59% w ujęciu wolumenowym.

    Czytaj więcej
  • 26.06.2018

    Polska zajmuje miejsce Brazylii w eksporcie drobiu

    W pierwszych czterech miesiącach 2018 r. import drobiu ogółem do UE spadł o 9,2% (r/r). Największa różnica miała miejsce w przypadku Brazylii, której eksport do UE zmniejszył się o 42,9%. Zmiany w imporcie z Brazylii istotnie wpłynęły na wyniki handlu drobiem z Polski – zwiększyliśmy eksport do tych krajów, dla których Brazylia była ważnym dostawcą drobiu.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.