Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Polscy producenci drobiu wyznaczają tempo innym krajom

Kategoria: Biznes Fakty

Dobry początek roku

Początek roku był dobry dla wielu producentów drobiu w Unii Europejskiej i jeszcze lepszy dla większości producentów drobiu w Polsce. Według danych MRIRW dynamika eksportu została utrzymana również w maju, w związku z czym w pierwszych pięciu miesiącach 2018 r. eksport zwiększył się w ujęciu wartościowym o 20,4% do 3,76 mld PLN oraz w ujęciu ilościowym o 16,3% do 513,2 tys. t w porównaniu do analogicznego okresu w poprzednim roku. Oznacza to, że cena eksportowanego drobiu była przeciętnie o 3,2% wyższa.

Polska w czołówce

Jeżeli chodzi o eksport drobiu ogółem z całej UE na rynki trzecie, to w omawianym okresie wg danych Eurostatu wzrósł on o 9,1% w ujęciu ilościowym, odnotowując najlepszy wynik od kilku lat. Jednym z państw, które w największym stopniu się do tego przyczyniły była Polska, która według danych Eurostatu odnotowała największą dynamikę wzrostu pośród głównych producentów kurcząt. Co ciekawe, jeśli dynamika wzrostu eksportu drobiu dla krajów UE utrzymałaby się na podobnym poziomie w przyszłości, to pod koniec 2019 r. Polska zostałaby największym eksporterem drobiu w UE zarówno na rynek unijny, jak i pozaunijny, wyprzedzając Holandię.

Spadek importu do UE

Z kolei import drobiu do UE w omawianym okresie był o 8,8% mniejszy r/r, przede wszystkim ze względu na mniejsze dostawy z Brazylii. Według danych Komisji Europejskiej brazylijski eksport do UE w ujęciu wolumenowym był w czterech pierwszych miesiącach o 45% mniejszy, a w pięciu pierwszych miesiącach o 43% mniejszy w porównaniu rok do roku. Na problemach Brazylii skorzystali głównie producenci ukraińscy (+91% wielkości eksportu r/r) oraz tajscy (+13% r/r), którzy od kwietnia zajmują pozycję głównego pozaunijnego dostawcy drobiu do UE. Dodatkowym ciosem dla brazylijskiej produkcji był strajk przewoźników m. in. pasz i zwierząt, co doprowadziło do przedwczesnego uboju ponad 70 mln kurcząt. Według ABPA – brazylijskiego zrzeszenia przetwórców drobiu i wieprzowiny – w wyniku strajku potencjalny eksport został pomniejszony w 2018 r. o 120 tys. t.

Wzrost unijnej produkcji

Z kolei produkcja drobiu w UE w czterech pierwszych miesiącach 2018 r. wzrosła o 6,5% w porównaniu r/r. Polska odnotowała wzrost na poziomie 9,9%, została jednak wyprzedzona przez Węgry (+22,4%), Bułgarię (+18,6%), Rumunię (+10,9%) oraz Finlandię (+10,1%). Inni więksi producenci, tacy jak Wielka Brytania, Francja, Niemcy i Hiszpania, odnotowali odpowiednio 6%, 7,1%, 8,4% i 3,7% wzrostu, Włochy zaś odnotowały spadek produkcji o 3,7% w związku z wystąpieniem tam grypy ptaków. Warto podkreślić, że Polska w 2018 r. została drugim co do wielkości unijnym producentem indyków, wyprzedzając Niemcy.

Kluczowe obszary: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn