Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska zajmuje miejsce Brazylii w eksporcie drobiu

Kategoria: Biznes

Znaczący spadek importu z Brazylii

W pierwszych czterech miesiącach 2018 r. import drobiu ogółem do UE spadł o 9,2% (r/r) do 257 tys. t. Największa różnica miała miejsce w przypadku Brazylii, której eksport do UE zmniejszył się o 42,9%, co spowodowało, że głównym eksporterem drobiu do UE została Tajlandia, odnotowując 15,2% wzrost r/r. Spadek w przypadku Brazylii wynika głównie z zablokowania możliwości eksportu głównemu producentowi drobiu w tym kraju.

Większa rola Ukrainy

Co ciekawe, gwałtownie wrósł import drobiu z Ukrainy, który zwiększył się o 228% r/r z 17,0 tys. t do 38,7 tys. t. Istotnie wzrósł też import z Chile, Chin, Argentyny oraz Turcji. Według danych Eurostatu, głównymi europejskimi importerami drobiu z Ukrainy w ujęciu wolumenowym w I kwartale 2018 r. były Holandia (55,5%), Polska (17,0%), Słowacja (12,7%) i Niemcy (9,7%). Jeszcze w 2017 r. Holandia odpowiadała aż za 63% importu drobiu z Ukrainy. Jeżeli chodzi o eksport z UE, to w pierwszych czterech miesiącach 2018 r. wzrósł on o 11,0% (r/r)  do 565 tys. t.  Jednym z głównych motorów zmian był wzrost eksportu na Ukrainę, Filipiny oraz do Wietnamu i Ghany. Sprzedaż na Ukrainę w ujęciu wolumenowym wzrosła o 21,7%, do Wietnamu o 34,9%, a w przypadku Filipin aż o 312%. Obniżki odnotowano w przypadku Hong Kongu (-15,4%), Arabii Saudyjskiej (-0,4%) oraz Beninu (-11,8%).

Polski drób zamiast brazylijskiego

Zmiany w imporcie z Brazylii istotnie wpłynęły na wyniki handlu drobiem z Polski – zwiększyliśmy eksport do tych krajów, dla których Brazylia była ważnym dostawcą drobiu. W 2017 r. należały do nich: Holandia (z 42% udziałem), Hiszpania (32%), Niemcy (8%) i Wielka Brytania (7%). W I kwartale 2018 r. eksport drobiu z Polski do Holandii wzrósł o 12%, do Hiszpanii o 22%, do Niemiec o 21%, a do Wielkiej Brytanii o 18%.

Mięso z importu droższe niż eksportowane

W zakresie handlu drobiem bardzo ciekawie prezentuje się wymiana pomiędzy Ukrainą a Polską. W I kwartale 2018 r. Ukraina została głównym dostawcą drobiu do Polski. W tym okresie, w ujęciu wolumenowym, wyeksportowaliśmy znacznie więcej drobiu niż zaimportowaliśmy. Mimo to, od lutego 2018 r. Polska w ujęciu wartościowym  była importerem netto mięsa drobiowego. Wynika to z faktu, że na Ukrainę eksportowany jest głównie surowiec o mniejszej wartości, a importowany o większej. Według danych Eurostatu przeciętny kilogram wyeksportowanego mięsa drobiowego jest pięć razy tańszy niż kilogram mięsa zaimportowanego.

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.