Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Większy eksport
Stany Zjednoczone są jednym z wiodących krajów w zakresie konsumpcji i produkcji mięsa. Amerykański eksport mięsa w 2017 r. znacząco się zwiększył, co przełożyło się na wzrost pogłowia świń. Według danych USDA, Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa, w marcu 2018 r. pogłowie było o 3,1% większe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Prognozy z początku roku wskazywały, że produkcja wieprzowiny w USA ma w 2018 r. wzrosnąć o 5,2%. Prognozy te nie uwzględniały jednak ważnych i niespodziewanych zdarzeń, takich jak wzrost chińskich ceł, nowe umowy handlowe, czy wzrost wymagań środowiskowych.
Niższe wymagania, niższe koszty
Ceny rynkowe oraz koszty są znacząco niższe niż w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej, cena 100 kg mięsa wieprzowego w USA w połowie kwietnia wynosiła 101,67 euro i była o 30% niższa niż przeciętna cena w Unii Europejskiej, koszty zaś, wg badań InterPIG Wageningen, w 2015 r. były o ok. 28% niższe. Wynika to między innymi z niższych wymagań środowiskowych.
Wyrok za gnojowicę
W tym kontekście bardzo istotny jest najnowszy wyrok sądu w Karolinie Północnej w sprawie wymagań środowiskowych w zakresie produkcji trzody chlewnej. Wyrok dotyczy zadośćuczynienia w wysokości ponad 50 mln $ za emisję odorów i zanieczyszczeń z farmy posiadającej 15000 stanowisk tuczu. Uzasadnienie wyroku bazuje na nieprawidłowym zarządzaniu odpadami z produkcji, polegającym na przechowywaniu gnojowicy w otwartych lagunach oraz braku przykrywania ziemią gnojowicy po jej zaaplikowaniu na polu.
Kary dla ferm
W przypadku pozwów w innych stanach, gdzie firma ma swoje fermy o podobnym standardzie przechowywania odpadów, kary mogą sięgnąć nawet 2,5 miliarda USD. Koszt przystosowania lagun na gnojowice do standardów postawionych przez sąd w samej Północnej Karolinie jest szacowany na 0,5 miliarda dolarów. Ze względu na precedensowy system sprawiedliwości w USA, przytoczony wyrok może mieć fundamentalne znaczenie dla produkcji mięsa. W systemie tym, jeden precedensowy wyrok stanowi podstawę dla innych sądów, aby wydać taki sam wyrok w podobnej sprawie, co spowodowałoby znaczne obciążenie amerykańskiego sektora mięsnego dodatkowymi kosztami.
Zmiany w handlu zagranicznym
Kolejnym problemem dla produkcji mięsa w USA mogą być zmiany w handlu zagranicznym. Najważniejszym partnerem handlowym USA w zakresie handlu mięsem wieprzowym jest Meksyk. Nowa umowa pomiędzy Meksykiem a Unią Europejską zniesie cła na wieprzowinę z UE, sięgające 20%, co może znacząco zwiększyć eksport z UE do Meksyku. Dodatkowo, od 2018 r. Meksyk może ponownie eksportować wieprzowinę do USA. Wcześniej był on zablokowany ze względu na grypę świń. Co więcej, najprawdopodobniej USA ponownie otworzy rynek na brazylijską wołowinę, której import został zablokowany w lipcu 2017 r., ze względu na niespełnianie wymogów bezpieczeństwa żywności.
Przeczytaj także
Spożycie wieprzowiny per capita w Chinach wynosi, wg danych OECD, 30,2 kg i jest dużo wyższe niż w krajach o podobnym poziomie rozwoju gospodarczego. Państwo Środka jest także ważnym rynkiem zbytu dla podrobów, które uważane są za wartościową część zwierzęcia.
Po okresie wzrostu, ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu, podczas gdy import wieprzowiny wzrasta, zarówno w przypadku mięsa, jak i żywych zwierząt.
Przeobrażenia gospodarcze oraz polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego świetnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie maleje produkcja w „starej UE” oraz rośnie w krajach „nowej Unii”.