Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czarne chmury nad amerykańską produkcją mięsa

Kategoria: Biznes

Większy eksport

Stany Zjednoczone są jednym z wiodących krajów w zakresie konsumpcji i produkcji mięsa. Amerykański eksport mięsa w 2017 r. znacząco się zwiększył, co przełożyło się na wzrost pogłowia świń. Według danych USDA, Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa, w marcu 2018 r. pogłowie było o 3,1% większe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Prognozy z początku roku wskazywały, że produkcja wieprzowiny w USA ma w 2018 r. wzrosnąć o 5,2%. Prognozy te nie uwzględniały jednak ważnych i niespodziewanych zdarzeń, takich jak wzrost chińskich ceł, nowe umowy handlowe, czy wzrost wymagań środowiskowych.

Niższe wymagania, niższe koszty

Ceny rynkowe oraz koszty są znacząco niższe niż w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej, cena 100 kg mięsa wieprzowego w USA w połowie kwietnia wynosiła 101,67 euro i była o 30% niższa niż przeciętna cena w Unii Europejskiej, koszty zaś, wg badań InterPIG Wageningen, w 2015 r. były o ok. 28% niższe. Wynika to między innymi z niższych wymagań środowiskowych.

Wyrok za gnojowicę

W tym kontekście bardzo istotny jest najnowszy wyrok sądu w Karolinie Północnej w sprawie wymagań środowiskowych w zakresie produkcji trzody chlewnej. Wyrok dotyczy zadośćuczynienia w wysokości ponad 50 mln $ za emisję odorów i zanieczyszczeń z farmy posiadającej 15000 stanowisk tuczu. Uzasadnienie wyroku bazuje na nieprawidłowym zarządzaniu odpadami z produkcji, polegającym na przechowywaniu gnojowicy w otwartych lagunach oraz braku przykrywania ziemią gnojowicy po jej zaaplikowaniu na polu.

Kary dla ferm

W przypadku pozwów w innych stanach, gdzie firma ma swoje fermy o podobnym standardzie przechowywania odpadów, kary mogą sięgnąć nawet 2,5 miliarda USD. Koszt przystosowania lagun na gnojowice do standardów postawionych przez sąd w samej Północnej Karolinie jest szacowany na 0,5 miliarda dolarów. Ze względu na precedensowy system sprawiedliwości w USA, przytoczony wyrok może mieć fundamentalne znaczenie dla produkcji mięsa. W systemie tym, jeden precedensowy wyrok stanowi podstawę dla innych sądów, aby wydać taki sam wyrok w podobnej sprawie, co spowodowałoby znaczne obciążenie amerykańskiego sektora mięsnego dodatkowymi kosztami.

Zmiany w handlu zagranicznym

Kolejnym problemem dla produkcji mięsa w USA mogą być zmiany w handlu zagranicznym. Najważniejszym partnerem handlowym USA w zakresie handlu mięsem wieprzowym jest Meksyk. Nowa umowa pomiędzy Meksykiem a Unią Europejską zniesie cła na wieprzowinę z UE, sięgające 20%, co może znacząco zwiększyć eksport z UE do Meksyku. Dodatkowo, od 2018 r. Meksyk może ponownie eksportować wieprzowinę do USA. Wcześniej był on zablokowany ze względu na grypę świń. Co więcej, najprawdopodobniej USA ponownie otworzy rynek na brazylijską wołowinę, której import został zablokowany w  lipcu 2017 r., ze względu na niespełnianie wymogów bezpieczeństwa żywności.

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.