Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Chiny – największy rynek dla podrobów i wieprzowiny

Kategoria: Biznes

Małe, codzienne zakupy

Spożycie wieprzowiny per capita w Chinach wynosi, wg danych OECD, 30,2 kg i jest dużo wyższe niż w krajach o podobnym poziomie rozwoju gospodarczego, a jednocześnie zbliżone do notowanego w krajach Unii Europejskiej, gdzie wynosi ono 32,3 kg na osobę. Bardzo istotne są zwyczaje konsumenckie Chińczyków – posiadają oni dużo większą skłonność do robienia małych, codziennych zakupów w celu nabycia świeżych produktów. Stanowi to utrudnienie dla eksportu, ponieważ na arenie międzynarodowej handluje się głównie mięsem mrożonym. Z drugiej strony Państwo Środka jest ważnym rynkiem zbytu dla podrobów, które uważane są za wartościową część zwierzęcia i stanowią ponad 25% importu mięsa przez Chiny w ujęciu wartościowym – więcej niż wartość importowanej wołowiny, jagnięciny czy drobiu.

Największy importer mięsa

Pomimo, że kraj ten jest największym producentem wieprzowiny na świecie, to w 2014 r. został też największym importerem mięsa, wyprzedzając Stany Zjednoczone. W związku z tym zmiany w chińskim imporcie wieprzowiny mają istotny wpływ na ceny na globalnych rynkach, w szczególności w przypadku Unii Europejskiej. W 2017 r. największymi eksporterami wieprzowiny do Chin w ujęciu ilościowym były kraje takie jak Hiszpania (19,6%), Niemcy (17,6%), Kanada (13,7%), Stany Zjednoczone (13,6%), Dania (7,3%), Holandia (7,1%), Francja (4%) czy Brazylia (4%). Udział krajów w eksporcie do Chin oraz średnia cena eksportowanych produktów ulegają dużym wahaniom – w 2017 r. eksport w ujęciu ilościowym z Niemiec spadł o 38,5% a z Brazylii o 39,6%. Jeśli chodzi o podroby, to ich głównym eksporterem w 2017 r. były Stany Zjednoczone (416 tys. t), a następnie: Niemcy (147 tys. t), Dania (144 tys. t), Kanada (126 tys. t), Hiszpania (125 tys. t) i Holandia (101 tys. t). W ujęciu wolumenowym Chiny w 2017 r. były odpowiedzialne za 27%, a Hong Kong za 6,4% eksportu wieprzowiny z UE. Co bardzo ważne, w ujęciu wagowym podroby stanowiły około 60% unijnego eksportu wieprzowiny w 2017 r.

Nowe wymagania środowiskowe

Duży wpływ na obecną sytuację mają nowe wymagania środowiskowe w Chinach, które doprowadziły do znaczącej redukcji pogłowia loch, w szczególności w najmniejszych gospodarstwach, którym najtrudniej było sprostać nowym wyzwaniom. Jednym z testowanych rozwiązań, które mają usprawnić produkcję, jest stworzenie modelu chowu prosiąt opartego na produkcji w wielopiętrowych budynkach. Mają one na celu ograniczenie jednostkowych kosztów pracy oraz rozprzestrzeniania się chorób. W okolicy tego typu konstrukcji nie będzie można produkować wieprzowiny. Pierwsze budowle tego typu powstały już w Guignag, w prowincji Guangxi.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.