Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kolejny wzrost przychodów
W 2017 r. przychody w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem drobiu (PKD 10.12), zatrudniających ponad 9 osób, wzrosły czwarty rok z rzędu, osiągając 13 mld zł – o 2,9% więcej niż w 2016 r. Złożyła się na to zwiększona produkcja, eksport i konsumpcja mięsa drobiowego. Wzrost przychodów szedł w parze z utrzymującą się rentownością – w 2017 r. 87,9% firm z sektora było rentownych, co było zbliżone do średniej z ostatnich 5 lat, która wyniosła 87,1%. Koszty ogółem w sektorze również zwiększyły się o 2,9%, osiągając wartość 12,7 mld złotych.
Stała stopa zysku operacyjnego
Co ciekawe, przy wzroście przychodów odnotowano jednocześnie nieznaczny spadek inwestycji – nakłady inwestycyjne w przetwórstwie drobiu wyniosły 406,2 mln zł i były mniejsze o 0,4% od nakładów poniesionych w 2016 r. Niemniej, przeciętne nakłady inwestycyjne w obrębie jednego przedsiębiorstwa wyniosły w 2017 r. 3,8 mln złotych – o 8% więcej niż rok wcześniej. Wskaźniki rentowności branży uległy jednak niewielkiemu pogorszeniu. Wskaźnik EBITDA osiągnął poziom 4,35% i był niższy o 2,4% niż rok wcześniej, ROA obniżył się o 0,6% do 6,35%, a ROE zanotował spadek o 10,5% do 14,56%. Wskaźnik stopy zysku operacyjnego w sektorze pozostał na tym samym poziomie, co rok wcześniej i wyniósł 3%.
Coraz mniej firm w branży
W analizowanym okresie wydłużył się wskaźnik pokrycia majątkiem obrotowym przychodów – z 62 do 66 dni, co oznacza, że w 2017 r. następował wolniejszy zwrot większości kosztów bezpośrednich ponoszonych podczas przetwórstwa. Co ciekawe, w 2017 r. zmniejszyła się w tym sektorze liczba przedsiębiorstw składających sprawozdanie finansowe oraz zatrudniających więcej niż 9 osób. Liczba ta spadła o 7,7% ze 107 do 94 podmiotów. Jest to kolejny rok z rzędu, w którym zmniejsza się liczba firm funkcjonujących w tej branży.
Większy eksport i większa konsumpcja
Zadłużenie długoterminowe wzrosło nieznacznie, bo o 0,1%. Zadłużenie krótkoterminowe wzrosło o 6,7% do poziomu 1786 mln zł. Wartość księgowa sektora (wartość przedsiębiorstw po odjęciu wartości zobowiązań) wzrosła w 2017 r. aż o 12,4% do 1,9 mld złotych. Udział kapitału własnego w finansowaniu inwestycji pozostał na podobnym jak w 2016 r. poziomie. Zwiększony eksport oraz konsumpcja mięsa drobiowego mogą spowodować, że 2018 r. będzie kolejnym rokiem rozwoju przetwórstwa mięsa drobiowego w Polsce.
Przeczytaj także
Pogłowie trzody w Polsce rośnie. Według najnowszych danych GUS, pogłowie w marcu 2018 r. było o 6,5% większe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Prognozy z początku roku wskazywały, że produkcja wieprzowiny w USA ma w 2018 r. wzrosnąć o 5,2%, nie uwzględniały one jednak ważnych i niespodziewanych zdarzeń, takich jak wzrost chińskich ceł, nowe umowy handlowe, czy wzrost wymagań środowiskowych.
Spożycie wieprzowiny per capita w Chinach wynosi, wg danych OECD, 30,2 kg i jest dużo wyższe niż w krajach o podobnym poziomie rozwoju gospodarczego. Państwo Środka jest także ważnym rynkiem zbytu dla podrobów, które uważane są za wartościową część zwierzęcia.