Wyraźny wzrost handlu mięsem w pierwszym kwartale 2018 r.
Rośnie pogłowie trzody chlewnej
Pogłowie trzody w Polsce rośnie. Według najnowszych danych GUS, pogłowie w marcu 2018 r. było o 6,5% większe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Najbardziej wzrosło pogłowie tuczników – o 9,1%, prosiąt o wadze do 20 kg – o 5,5% oraz warchlaków o wadze od 20 kg do 50 kg – o 4,8%. W dużo mniejszym stopniu wzrosło pogłowie loch – prośnych wzrosło o 0,8% a loch ogółem zwiększyło się o 2,2%.
Większy import
Wzrósł również import żywej trzody, który według danych MRIRW, w ujęciu wagowym był w pierwszych trzech miesiącach 2018 r. większy o 4,6%, w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Wzrost importu mięsa wieprzowego był jeszcze większy, bo o 16% w ujęciu wolumenowym. Największa dynamika wzrostu importu dotyczyła mięsa z Niemiec (11%), Belgii (19%), Danii (20%) i Hiszpanii (12%). Import z Holandii pozostał na podobnym poziomie. Eksport wieprzowiny wzrósł nieznacznie, o 2,8%. Co ciekawe, Stany Zjednoczone zostały pierwszym odbiorcą polskiej wieprzowiny zarówno w ujęciu wolumenowym, jak i wartościowym. Wieprzowina eksportowana do tego kraju wyróżnia się znacznie wyższą ceną – przeciętnie 1 kg wieprzowiny wyeksportowanej do Stanów Zjednoczonych kosztował 2,63€, podczas gdy przeciętna cena wieprzowiny przeznaczonej na eksport wynosiła 1,84€ za kg. Dla porównania przeciętna cena wieprzowiny importowanej wyniosła 1,90€ za kg.
Eksport drobiu
Polski eksport prezentuje dużo lepsze wyniki w przypadku drobiu. Według danych MRiRW eksport ten w I kwartale 2018 r. wzrósł o 12,5% rok do roku. Jest to lepszy wynik, niż w całym 2017 r. kiedy według danych Eurostatu eksport drobiu z Polski wzrósł o 8%. Eksport drobiu zwiększył się do wszystkich dotychczasowych głównych partnerów handlowych oprócz Francji, Węgier, Bułgarii i Rumunii. Eksport do tych krajów zmniejszył się po około 9%. Największy wzrost odnotowano w przypadku kluczowych partnerów handlowych – Niemiec (o 21%), Wielkiej Brytanii (o 18%), Holandii (o 11%), Hiszpanii (o 22%) i Belgii (o 16%). Wpisuje się to w długoterminowy trend, w którym rosnąca konsumpcja drobiu w krajach Europy Zachodniej jest zaspokajana przez produkcję w Europie Środkowej i Wschodniej.
Pozytywne sygnały z Chin
Pozytywne sygnały dla polskiego sektora mięsnego mogą również popłynąć z Chin – w ubiegłym tygodniu odbyła się wizyta Komisarza UE ds. Rolnictwa Phila Hogana wraz z reprezentantami różnych sektorów rolnych przy okazji największych chińskich targów żywności SIAL. Duże nadzieje pokładane są w praktycznym wznowieniu eksportu wołowiny oraz drobiu do Państwa Środka.
Przeczytaj także
-
21.05.2018
Czarne chmury nad amerykańską produkcją mięsa
Prognozy z początku roku wskazywały, że produkcja wieprzowiny w USA ma w 2018 r. wzrosnąć o 5,2%, nie uwzględniały one jednak ważnych i niespodziewanych zdarzeń, takich jak wzrost chińskich ceł, nowe umowy handlowe, czy wzrost wymagań środowiskowych.
-
14.05.2018
Chiny – największy rynek dla podrobów i wieprzowiny
Spożycie wieprzowiny per capita w Chinach wynosi, wg danych OECD, 30,2 kg i jest dużo wyższe niż w krajach o podobnym poziomie rozwoju gospodarczego. Państwo Środka jest także ważnym rynkiem zbytu dla podrobów, które uważane są za wartościową część zwierzęcia.
-
30.04.2018
Ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu, a import wieprzowiny wzrasta
Po okresie wzrostu, ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu, podczas gdy import wieprzowiny wzrasta, zarówno w przypadku mięsa, jak i żywych zwierząt.