Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność wysoko przetworzona może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci

Kategoria: Składniki Żywności

O 14% większe ryzyko wczesnego zgonu

Opublikowane niedawno przez francuskich naukowców badanie wskazuje, że 10% wzrost spożycia wysoko przetworzonych produktów zwiększa ryzyko wczesnego zgonu o 14%. Okazuje się również, że żywność tego typu odpowiada za aż 29% kalorii dostarczanych z przeciętną dietą. Wysoko przetworzone produkty to przede wszystkim przekąski, desery i gotowe do spożycia dania. Ich konsumpcja wiąże się z młodszym wiekiem, gorszym statusem społeczno-ekonomicznym, niższym wykształceniem, wyższym BMI oraz mniejszą aktywnością fizyczną.

Rozwój chorób cywilizacyjnych

Na przestrzeni ostatnich lat żywność przetworzona znalazła się na cenzurowanym ze względu na rosnącą świadomość zdrowotną konsumentów. Obecnie 91% Amerykanów uważa, że produkty o prostym i rozpoznawalnym składzie są korzystniejsze dla zdrowia. Nie oznacza to jednak, że spożycie tego typu wyrobów jest rzadkością. Sklepy i lokale gastronomiczne oferują szeroki wybór żywności zawierającej liczne dodatki, takie jak emulgatory, konserwanty czy kwasy tłuszczowe nasycone. Coraz szybszy i bardziej stresujący współczesny styl życia sprzyja sięganiu po łatwe w przygotowaniu, gotowe dania, które często zastępują samodzielnie ugotowane, domowe potrawy. Wynikiem tych zjawisk jest stale rosnący odsetek populacji cierpiącej na choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca.

Ostrzeżenia i etykiety

Rezultaty francuskiego badania dostarczają dowodów na słuszność prowadzonych od wielu lat kampanii społecznych i działań rządów. Już w 2014 r. część krajów Ameryki Łacińskiej  wprowadziła nowy system etykietowania produktów, obligujący firmy spożywcze do umieszczania na opakowaniach ostrzeżeń dotyczących ilości kalorii, zawartości cukru, soli i tłuszczu, a Chile posunęło się nawet do oficjalnego zakazu reklam niezdrowych produktów skierowanych do dzieci. W Europie rośnie popularność etykiet opartych o system „sygnalizacji świetlnej”, a USA szykuje się do zmian tabel wartości odżywczej na opakowaniach żywności.

Potrzebne kolejne badania

Mimo że wyniki nowego badania dostarczają istotnych informacji na temat potencjalnej szkodliwości produktów przetworzonych, potrzebne są kolejne prace, które potwierdzą te obserwacje. Główne ograniczenie francuskiej publikacji to fakt, że nie jest ona reprezentatywna dla ogółu populacji – średni wiek 44 551 uczestników badania wyniósł 57 lat, z których aż 73% stanowiły kobiety.

Branża spożywcza pod presją

Wiele osób jest coraz bardziej świadomych negatywnego wpływu wysoko przetworzonej żywności na zdrowie. W najbliższej przyszłości nacisk organizacji konsumenckich i rządów na branżę spożywczą z pewnością będzie wzrastał, dlatego firmy produkujące żywność muszą przygotować się na reformulację receptur i ograniczenie wykorzystania substancji dodatkowych, przy jednoczesnym zachowaniu atrakcyjności sensorycznej i charakterystycznych walorów smakowych swoich produktów.

Źródła:

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.