Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Mocny start eksportu mięsa w 2019 r.

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Wzrost eksportu mięsa w pierwszym miesiącu 2019 r. daje podstawy do optymizmu. Zarówno w handlu drobiem jak i wieprzowiną, deficyt handlowy się zmniejszył. Wielu producentów i eksporterów ma nadzieję, że trend ten utrzyma się przez cały rok.

Wzrost eksportu mięsa drobiowego

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, eksport mięsa drobiowego w styczniu 2019 r. wzrósł o 12,6% w ujęciu ilościowym oraz o 10,6% w ujęciu wartościowym. Eksport w ujęciu ilościowym wzrósł w szczególności do Francji (+9,5%), Holandii (+37,5%) oraz do Słowacji (+28,8%), jednak w ciągu roku dynamika ta może ulec zmianie.

Eksport i import mięsa wieprzowego

Z kolei sprzedaż zagraniczna mięsa wieprzowego w styczniu 2019 r. zwiększyła się o 6,3% w ujęciu ilościowym oraz o 12,1% w ujęciu wartościowym. Eksport w ujęciu ilościowym wzrósł w szczególności do USA (+31%) oraz do Włoch (+43%).

Import mięsa wieprzowego w omawianym miesiącu był mniejszy niż rok wcześniej. W styczniu wwieziono do Polski o 1% mniej mięsa wieprzowego, zaś wartość tego importu była o 1,1% mniejsza. Import zmniejszył się w szczególności w przypadku Niemiec (-17,1%), Danii (-4,4%) i Hiszpanii (-25,9%), wzrósł zaś w odniesieniu do Belgii (+14,7%), która w styczniu została największym dostawcą wieprzowiny do Polski.

Jeśli chodzi o żywe zwierzęta, to wwóz warchlaków był większy o 8,3% w relacji rocznej, głównie przez import z Danii, który wzrósł aż o 18,3%. Wwóz zwierząt z krajów innych niż Dania na ogół zmalał.

Spadek produkcji mięsa wieprzowego według GUS

Produkcja mięsa wieprzowego, rozumiana jako ubój, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w pierwszym miesiącu 2019 r. była mniejsza o 1,8% i wyniosła około 2 mln szt. Spadek ten wynika między innymi ze znaczącej redukcji pogłowia świń w Polsce odnotowanej przez GUS. Jednocześnie, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ceny wieprzowiny w Polsce wzrosły w ciągu stycznia o 1%, co może być spowodowane spadkiem podaży zarówno z importu jak i od polskich producentów.

Rosnące ceny trzody

Powolne podwyżki cen trzody mają miejsce od początku roku. Według danych portalu cenyrolnicze.pl, cena żywca w trzecim tygodniu marca pierwszy raz od dłuższego czasu przekroczyła poziom czterech złotych, wynosząc 4,03 zł/kg i była o 2,8% wyższa niż miesiąc wcześniej.

Wzrostom cen żywca towarzyszy wzrost cen prosiąt. Według danych portalu cenyrolnicze.pl, cena warchlaków krajowych w analizowanym okresie wyniosła 231 zł za sztukę, co oznacza, że wzrosła o 7,9% w ciągu ostatniego miesiąca. Cena warchlaków importowanych wyniosła 275 zł, czyli wzrosła o 7,0%.

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

  • 21.03.2019

    Kryzys na rynku wołowiny

    Początek 2019 r. minął na polskim rynku wołowiny pod znakiem dużych zawirowań. Tak zwana afera mięsna, związana z nielegalnym ubojem krów w jednym z zakładów, odbiła się szerokim echem, zarówno w krajowych jak i zagranicznych mediach

    Czytaj więcej
  • 28.02.2019

    Do Polski trafiło ponad 1,2 mln szt. więcej żywych świń niż rok wcześniej

    W 2018 r. znacznie wzrósł import wieprzowiny i żywych zwierząt zza granicy. Według danych Ministerstwa Finansów import mięsa wieprzowego ukształtował się na poziomie 763 tys. t, czyli o 6,5% wyższym niż rok wcześniej, zaś eksport wieprzowiny z Polski wzrósł o 4,4% do 505 tys. t. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną zwiększył się o 10,8% do 258 tys. t.

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Polacy jedzą coraz więcej jaj

    Przełom 2018 i 2019 r. na rynku jaj jest dużo spokojniejszy niż rok wcześniej. Handel międzynarodowy pozostaje relatywnie stabilny, niemniej ceny są dużo niższe niż w okresie zeszłorocznych szczytów. Jednocześnie poziom konsumpcji i produkcji jaj w Unii Europejskiej utrzymał się w 2018 r. na prawie tym samym poziomie co w 2017 r., a w Polsce spożycie jaj wzrosło w o 13,2%.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn