Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kryzys na rynku wołowiny

Kategoria: Biznes

Zawirowania na początku 2019 roku

Początek 2019 r. minął na polskim rynku wołowiny pod znakiem dużych zawirowań. Tak zwana afera mięsna, związana z nielegalnym ubojem krów w jednym z zakładów, odbiła się szerokim echem, zarówno w krajowych jak i zagranicznych mediach. Często słychać było przewidywania, że eksport wołowiny silnie obniży się, ze względu na duże obawy przed zakupem mięsa z Polski. Wynikały one z podejrzeń odbiorców, że mięso nie jest produkowane z zachowaniem należytych standardów.

Negatywne opinie o polskiej wołowinie wywołały presję na ceny eksportowe. To z kolei przełożyło się na niższe ceny zbytu na poziomie ubojni, a następnie niższe ceny u sprzedającego rolnika. Jest to bardzo duża zmiana na rynku wołowiny, uważanego dotychczas za najstabilniejszy ze wszystkich kategorii mięsa.

Dane Ministerstwa Finansów z 2018 roku

Według danych Ministerstwa Finansów, eksport mięsa wołowego w 2018 r. wyniósł 391 tys. t, czyli o 4% mniej niż w 2017 r., z czego 16% mięsa trafiło do krajów poza Unią Europejską. Wartość wyeksportowanej wołowiny wyniosła 1,46 mld euro. Liczba sprzedanych za granicą sztuk żywego bydła zmalała o 22,6%, zaś import żywych zwierząt wzrósł o 11,5%, co wynika między innymi ze zwiększonego popytu na cielęta przeznaczane na dalszy tucz. Głównymi odbiorcami wołowiny z Polski były Niemcy (90 tys. t), Włochy (80 tys. t) oraz Turcja (34 tys. t). Wołowina świeża lub schłodzona odpowiadała za 77% wielkości eksportu mięsa wołowego.

Dane GUS z 2018 roku

Jednocześnie w 2018 r., według danych Głównego Urzędu Statystycznego, produkcja wołowiny w wadze poubojowej ciepłej wyniosła 565 tys. t, czyli była o 1,1% wyższa niż w 2017 r. Niższy eksport mniejszych sztuk wraz ze zmniejszonym ubojem cieląt  - o 10,3% (r/r) - przełożyły się na wzrost wagi przeciętnej sztuki o 1%. Zwiększenie produkcji wołowiny wynikało głównie ze wzrostu produkcji mięsa z jałówek (o 1,8% r/r) oraz byczków i buhajków (+1,6%). Produkcja mięsa z krów utrzymała się na poziomie z 2017 r.

Aktualna sytuacja

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w pierwszych tygodniach po wybuchu afery ceny skupu bydła ogółem spadły o ponad 5%. Niemniej, już pod koniec lutego ponownie odbiły. W Unii Europejskiej ciężko jest o tańszą wołowinę niż z Polski w porównywalnym standardzie, w związku z czym europejscy odbiorcy często nie mają alternatywy. Dużych zawirowań nie widać również na rynku wewnętrznym – według ostatnich badań Hiper-Com Poland i Grupy Mobilnej Qpony-Blix 43% sprzedawców nie zauważyło żadnych zmian w zachowaniu klientów - tylko 12% klientów pytało się o stan mięsa w związku z aferą.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

  • 28.02.2019

    Do Polski trafiło ponad 1,2 mln szt. więcej żywych świń niż rok wcześniej

    W 2018 r. znacznie wzrósł import wieprzowiny i żywych zwierząt zza granicy. Według danych Ministerstwa Finansów import mięsa wieprzowego ukształtował się na poziomie 763 tys. t, czyli o 6,5% wyższym niż rok wcześniej, zaś eksport wieprzowiny z Polski wzrósł o 4,4% do 505 tys. t. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną zwiększył się o 10,8% do 258 tys. t.

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Polacy jedzą coraz więcej jaj

    Przełom 2018 i 2019 r. na rynku jaj jest dużo spokojniejszy niż rok wcześniej. Handel międzynarodowy pozostaje relatywnie stabilny, niemniej ceny są dużo niższe niż w okresie zeszłorocznych szczytów. Jednocześnie poziom konsumpcji i produkcji jaj w Unii Europejskiej utrzymał się w 2018 r. na prawie tym samym poziomie co w 2017 r., a w Polsce spożycie jaj wzrosło w o 13,2%.

    Czytaj więcej
  • 31.01.2019

    Niskie ceny wieprzowiny i wzrost globalnej produkcji drobiu

    Początek 2019 r. nie przyniósł poprawy dochodowości produkcji trzody chlewnej, natomiast według USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, globalny handel drobiem ma w 2019 r. wzrosnąć o 4,2% w porównaniu do 2018 r.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.