Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Niskie ceny wieprzowiny i wzrost globalnej produkcji drobiu

Kategoria: Biznes Fakty

Ceny skupu żywca wieprzowego

Początek 2019 r. nie przyniósł poprawy dochodowości produkcji trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena za kilogram żywca wieprzowego wyniosła w drugim tygodniu stycznia 4,08 zł, czyli o 6,9% mniej niż rok wcześniej. Według danych portalu cenyrolnicze.pl ceny skupu w trzecim tygodniu stycznia kształtowały się przeciętnie na poziomie 3,74 zł za kg żywca, zaś oferty skupu zawierały ceny z przedziału 3,30-4,20 za kg żywca.

Rosnąca produkcja

Cenom wieprzowiny nie pomaga rosnąca produkcja – według danych GUS w pierwszych 11 miesiącach 2018 r. ubito w Polsce ponad 20,8 mln sztuk trzody chlewnej – o 3,2% więcej niż rok wcześniej. Produkcja wieprzowiny w wadze poubojowej schłodzonej według danych GUS wzrosła aż o 5,2% w omawianym okresie. Produkcja wieprzowiny w październiku była o 5,4%, a w listopadzie o 2,0% większa w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku.  Inaczej prezentują się zmiany w cenach warchlaków. Według danych portalu cenyrolnicze.pl wzrosły one w porównaniu do początku stycznia o 0,6% do poziomu 193 zł za sztukę, zaś ceny warchlaków importowanych wzrosły o 1% do poziomu 221 zł za sztukę.

Światowy handel drobiem w 2019 r.

Ceny drobiu w Polsce w 2018 r. były według MRIRW przeciętnie o 3,4% wyższe niż w 2017 r. Zachęciło to do zwiększonych inwestycji w sektorze, co może przełożyć się na zwiększoną podaż żywca w 2019 r. To z kolei, przy prognozowanej konsumpcji krajowej na podobnym poziomie, co w 2018 r., może utrzymać ceny na niższym poziomie. Bardzo duży wpływ na rynek mięsa drobiowego będzie miał wzrost globalnej produkcji i eksportu. Według USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, globalny handel drobiem ma w 2019 r. wzrosnąć o 4,2% w porównaniu do 2018 r.

Większa konkurencja dla polskich producentów?

Wzrost handlu ma być spowodowany głównie zwiększonym importem do Japonii (+3,1%), Meksyku (+1,8%), Unii Europejskiej (+4,6%) oraz Arabii Saudyjskiej (+17,4%). Eksport ma wzrosnąć najbardziej ze strony Brazylii (+2,4%), Unii Europejskiej (+5,3%) i Tajlandii (+5,9%). W szczególności warto obserwować Ukrainę – ukraiński eksport drobiu wg tych samych danych ma wzrosnąć o 16,6% r/r. Według prognozy USDA globalna produkcja drobiu ma w 2019 r. wzrosnąć o 2,3%, głównie dzięki wzrostowi produkcji w Stanach Zjednoczonych (+1,9%), Brazylii (+1,8%), Unii Europejskiej (+1,3%) i Chinach (+2,5%). Wzrost globalnej produkcji i handlu może znacząco zwiększyć konkurencję dla polskiego drobiu na rynkach eksportowych.

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn