Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niskie ceny wieprzowiny i wzrost globalnej produkcji drobiu

Kategoria: Biznes

Ceny skupu żywca wieprzowego

Początek 2019 r. nie przyniósł poprawy dochodowości produkcji trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena za kilogram żywca wieprzowego wyniosła w drugim tygodniu stycznia 4,08 zł, czyli o 6,9% mniej niż rok wcześniej. Według danych portalu cenyrolnicze.pl ceny skupu w trzecim tygodniu stycznia kształtowały się przeciętnie na poziomie 3,74 zł za kg żywca, zaś oferty skupu zawierały ceny z przedziału 3,30-4,20 za kg żywca.

Rosnąca produkcja

Cenom wieprzowiny nie pomaga rosnąca produkcja – według danych GUS w pierwszych 11 miesiącach 2018 r. ubito w Polsce ponad 20,8 mln sztuk trzody chlewnej – o 3,2% więcej niż rok wcześniej. Produkcja wieprzowiny w wadze poubojowej schłodzonej według danych GUS wzrosła aż o 5,2% w omawianym okresie. Produkcja wieprzowiny w październiku była o 5,4%, a w listopadzie o 2,0% większa w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku.  Inaczej prezentują się zmiany w cenach warchlaków. Według danych portalu cenyrolnicze.pl wzrosły one w porównaniu do początku stycznia o 0,6% do poziomu 193 zł za sztukę, zaś ceny warchlaków importowanych wzrosły o 1% do poziomu 221 zł za sztukę.

Światowy handel drobiem w 2019 r.

Ceny drobiu w Polsce w 2018 r. były według MRIRW przeciętnie o 3,4% wyższe niż w 2017 r. Zachęciło to do zwiększonych inwestycji w sektorze, co może przełożyć się na zwiększoną podaż żywca w 2019 r. To z kolei, przy prognozowanej konsumpcji krajowej na podobnym poziomie, co w 2018 r., może utrzymać ceny na niższym poziomie. Bardzo duży wpływ na rynek mięsa drobiowego będzie miał wzrost globalnej produkcji i eksportu. Według USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, globalny handel drobiem ma w 2019 r. wzrosnąć o 4,2% w porównaniu do 2018 r.

Większa konkurencja dla polskich producentów?

Wzrost handlu ma być spowodowany głównie zwiększonym importem do Japonii (+3,1%), Meksyku (+1,8%), Unii Europejskiej (+4,6%) oraz Arabii Saudyjskiej (+17,4%). Eksport ma wzrosnąć najbardziej ze strony Brazylii (+2,4%), Unii Europejskiej (+5,3%) i Tajlandii (+5,9%). W szczególności warto obserwować Ukrainę – ukraiński eksport drobiu wg tych samych danych ma wzrosnąć o 16,6% r/r. Według prognozy USDA globalna produkcja drobiu ma w 2019 r. wzrosnąć o 2,3%, głównie dzięki wzrostowi produkcji w Stanach Zjednoczonych (+1,9%), Brazylii (+1,8%), Unii Europejskiej (+1,3%) i Chinach (+2,5%). Wzrost globalnej produkcji i handlu może znacząco zwiększyć konkurencję dla polskiego drobiu na rynkach eksportowych.

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 17.01.2019

    Spada opłacalność drobiu?

    W wyniku wzrostu cen żywca drobiowego optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku.

    Czytaj więcej
  • 28.12.2018

    Rynek wieprzowiny - ceny i eksport

    Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem...

    Czytaj więcej
  • 13.12.2018

    Kolejne ciężkie tygodnie dla producentów trzody chlewnej

    Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca w 4. tygodniu listopada 2018 r. (19-25.11) wyniosła 4,25 zł za kilogram, tj. o 8,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki cen miały miejsce również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie. Według danych MRiRW cena szynki gotowanej była o 4,9% niższa, cena schabu z kością o 4,5% niższa, a cena kiełbasy toruńskiej o 11,2% niższa niż rok wcześniej.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.