Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejne ciężkie tygodnie dla producentów trzody chlewnej

Kategoria: Biznes

Spadki cen wieprzowiny

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca w 4. tygodniu listopada 2018 r. (19-25.11) wyniosła 4,25 zł za kilogram, tj. o 8,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki cen miały miejsce również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie. Według danych MRiRW cena szynki gotowanej była o 4,9% niższa, cena schabu z kością o 4,5% niższa, a cena kiełbasy toruńskiej o 11,2% niższa niż rok wcześniej.

Pesymistyczne dane

Jeszcze bardziej pesymistyczne dane płyną z portalu cenyrolnicze.pl, gdzie ceny żywca wahają się między 3,40 a 4,40 za kg. Średnia cena pod koniec listopada na portalu wynosiła 3,92 zł, co oznacza, że przy tej cenie przeciętny producent trzody w cyklu zamkniętym traci na wyprodukowanej sztuce 20-30 zł. Na giełdach zagranicznych ceny są ostatnio w stagnacji. W ostatnim tygodniu listopada notowania tuczników niemieckich VEZG (tzw. Duża Giełda) pozostały kolejny tydzień na tym samym poziomie, to jest 1,36€ za kg żywca. Cena ta jest bardzo mocnym sygnałem dla polskich ubojni oraz zakładów przetwórczych, że cena wieprzowiny w Polsce nie powinna wzrosnąć.

Wzrost cen prosiąt

Sytuacja nieco inaczej wygląda na rynku prosiąt, gdzie według danych z wspomnianego portalu, cena warchlaka krajowego wyniosła 181 zł za sztukę. Cena warchlaka importowanego, w omawianym okresie, wyniosła 203 zł za sztukę. Z rynków zagranicznych również napływają sygnały o wzroście cen prosiąt. Cena warchlaków niemieckich wyniosła 34,5€ za sztukę, to jest o 1€ więcej względem poprzedniego tygodnia, zaś cena warchlaków duńskich wyniosła między 250 a 280 DKK za sztukę – jest to znaczące odbicie w porównaniu z październikiem br., kiedy ceny warchlaków duńskich wynosiły pomiędzy 210 a 235 DKK.

Konsumpcja mięsa w 2019 r.

Według szacunków IERiGŻ konsumpcja wieprzowiny w Polsce w 2018 r. ma wzrosnąć o 1,8 kg na mieszkańca, głównie w związku z niższym poziomem cen. Spożycie wołowiny ma wzrosnąć o 0,1 kg na mieszkańca, zaś spożycie drobiu ma wzrosnąć o 0,2 kg na mieszkańca. W wyniku tego ogólna konsumpcja mięsa w 2018 r. ma wzrosnąć o 2,5%. Prognozy spożycia wieprzowiny na rynku krajowym nie zachęcają do zwiększenia produkcji. Według IERiGŻ konsumpcja wieprzowiny w 2019 r. ma zmniejszyć się o 1 kilogram na mieszkańca, do 39 kg. Konsumpcja mięsa wołowego ma wzrosnąć po raz kolejny o 0,1 kg na mieszkańca, zaś spożycie mięsa drobiowego utrzymać trend wzrostowy i  zwiększyć się o 0,2 kg na mieszkańca do poziomu 38 kg. W wyniku tego, w 2019 r., konsumpcja mięsa ogółem ma zmniejszyć się o 1 kg na mieszkańca, czyli o 1,3% względem 2018 r.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.