Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Producenci wołowiny korzystają z rosnącego popytu w UE

Kategoria: Biznes

Stabilny ryenk wołowiny

Dużą stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny. W sektorze tym rosnący popyt eksportowy pokrywany jest przez rosnącą produkcję. W przeciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. eksport wołowiny z Polski wzrósł o 3,8%, osiągając wyższą dynamikę niż oczekiwano. Głównym odbiorcą wołowiny z Polski są kraje Unii Europejskiej.

Wzrost popytu

Popyt na wołowinę w Unii Europejskiej ma istotnie wzrosnąć w 2018 r. Według jesiennych prognoz Komisji Europejskiej konsumpcja wołowiny per capita ma wzrosnąć o 1,84% w UE, z czego o 1,81% w krajach UE15 i 1,32% w krajach UE13. Konsumpcja ogółem w UE ma w 2018 r. wzrosnąć o 2,08%.

Rosnąca konsumpcja

Rosnąca konsumpcja zachęca do zwiększenia produkcji, która ma w 2018 r. wzrosnąć o Nie bez znaczenia jest też eksport, który ma w 2018 r. wzrosnąć o 1,59%, z czego w UE13 o 3,00% a w UE15 o 1,40%. Większa dynamika wzrostu konsumpcji niż produkcji może przełożyć się na wzrost importu (+6% r/r) oraz spadek eksportu (-8%).

Wybierz obszar: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

  • 15.11.2018

    Produkcja indyka wraca do łask

    W ostatnich latach opłacalność produkcji kurcząt brojlerów dominowała nad opłacalnością produkcji indyka. W dynamicznie rosnącym sektorze drobiarskim, eksport mięsa indyczego miał w pierwszej połowie 2018 r. niższą dynamikę (+9,6% r/r) niż eksport mięsa z kurcząt broilerów (+14,8% r/r)...

    Czytaj więcej
  • 31.10.2018

    Przyszłość polskiego rynku wieprzowiny

    W ostatnich miesiącach producenci trzody chlewnej są niepokojeni przez rosnący deficyt w handlu mięsem wieprzowym, spadające ceny oraz ASF rozwijający się zarówno w Polsce, jak i Belgii. Przetwórcy z kolei borykają się z ograniczeniami eksportowymi, rosnącymi kosztami pracy i malejącą konsumpcją wewnętrzną.

    Czytaj więcej
  • 18.10.2018

    Maleją inwestycje w przetwórstwie i konserwacji mięsa czerwonego

    W pierwszej połowie 2018 r. poprawiły się wyniki finansowe dla firm działających w branży przetwórstwa mięsa czerwonego. Osiągane rezultaty niekoniecznie idą w parze z optymizmem co do inwestycji, a w związku ze spadającymi obrotami oraz malejącą wartością aktywów, w branży można spodziewać się zmian strukturalnych.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.