Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja indyka wraca do łask

Kategoria: Biznes

Dynamika sektora drobiarskiego

W ostatnich latach opłacalność produkcji kurcząt brojlerów dominowała nad opłacalnością produkcji indyka. W dynamicznie rosnącym sektorze drobiarskim, eksport mięsa indyczego miał w pierwszej połowie 2018 r. niższą dynamikę (+9,6% r/r) niż eksport mięsa z kurcząt broilerów (+14,8% r/r).

Ceny mięsa indyczego

Po ostatnim okresie niskich cen żywca indyczego, cena wraca do poziomu zadowalającego producentów. W trzecim tygodniu października, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ceny mięsa z Indorów wyniosły 5,85 zł za kg, zaś mięsa z Indyczek wyniosły 5,62 zł za kg, czyli odpowiednio o 13,0% i 13,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Jest to najwyższy poziom cen od początku 2016 r.

Jest to gwałtowna zmiana względem pierwszego półrocza 2018 r., kiedy ceny żywca indyczego były na wyjątkowo niskim poziome, w niektórych przypadkach zbliżając się do progu opłacalności produkcji. W drugiej połowie 2018 r. ceny żywca indyczego były o 6,5% wyższe niż w pierwszej połowie 2018 r. oraz o 0,8% niższa w porównaniu do drugiej połowie 2017 r.

Dobra wiadomość dla przetwórców i eksporterów

Ceny mięsa indyczego mogą również cieszyć przetwórców i eksporterów. Ceny tuszki indyczej są zbliżone do poziomu 9 zł/kg, o 6,8% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, ceny fileta indyczego wzrosły o 6,0%, ceny skrzydeł o 8,3%, ceny udźca o 11,4%, ceny podudzia o 12,5%. Najniższe wzrosty odnotowano w przypadku podrobów indyczych, które wzrosły tylko o 4,1%.

Prognozy IERGŻ

Według prognoz IERGŻ dobre warunki cenowe mogą przełożyć się na wzrost produkcji mięsa indyczego o 9,7% z 465 tys. t do 510 tys. t, co pozwoliłoby na utrzymanie statusu drugiego producenta żywca indyczego w Unii Europejskiej.

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.