Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Przyszłość polskiego rynku wieprzowiny

Kategoria: Biznes Fakty

Aktualne problemy

W ostatnich miesiącach producenci trzody chlewnej są niepokojeni przez rosnący deficyt w handlu mięsem wieprzowym, spadające ceny oraz ASF rozwijający się zarówno w Polsce, jak i Belgii. Przetwórcy z kolei borykają się z ograniczeniami eksportowymi, rosnącymi kosztami pracy i malejącą konsumpcją wewnętrzną.

USA wstrzymują import z Polski

Po problemach wywołanych przez nałożenie embarga przez Rosję, głównego odbiorcy wieprzowiny z Polski do 2014 r., po raz kolejny możliwości eksportu zostały ograniczone. 18 października Stany Zjednoczone wstrzymały import wieprzowiny z Polski, powołując się na zastrzeżenia dotyczące zachowania zasady regionalizacji, zgodnie z którą tylko zakłady z terenów wolnych od ASF mogą eksportować wieprzowinę do USA. Zakaz ma charakter tymczasowy – ma umożliwić APHIS (U.S. Department of Agriculture’s Animal & Plant Health Inspection Service) pełną ocenę sytuacji, w tym poziom faktycznego zagrożenia ASF. Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) zaznacza, że możemy mieć do czynienia z zatrzymaniem eksportu na 60 dni.

Ważny odbiorca polskiej wieprzowiny

Stany Zjednoczone w ostatnich latach urosły do roli ważnego odbiorcy polskiej wieprzowiny, odpowiadając w 2017 r. za 60 tys. t z 485,5 tys. t wyeksportowanego mięsa wieprzowego z Polski (czyli 12%). W 2018 r. znaczenie tego kraju jako odbiorcy wzrosło jeszcze bardziej – według danych MRiRW w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. USA zaimportowały z Polski 43 tys. t mięsa, co stanowiło 13,5% naszego eksportu wieprzowiny. W ujęciu wartościowym Ameryka jest dla polskich przedsiębiorców jeszcze istotniejsza – w analizowanym okresie wartość sprzedaży do USA wyniosła 108 mln euro, tj. 19% wartości całego eksportu mięsa wieprzowego. Jednocześnie eksport do USA w styczniu-sierpniu br. odpowiadał za około 3% mięsa wyprodukowanego w Polsce oraz 2,8% ilości mięsa wieprzowego będącego w obrocie. Produkcja wieprzowiny w kraju, według danych GUS, w pierwszych 8 miesiącach wzrosła o prawie 7% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku.

Zwiększenie podaży w kraju?

Ograniczenie eksportu do USA, przy utrzymaniu obecnego trendu w produkcji, eksporcie i imporcie, oznaczałoby zwiększenie podaży mięsa wieprzowego w kraju. Trzeba jednak podkreślić, że Polska jest importerem netto wieprzowiny – w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. deficyt sięgnął 179 tys. t. Tym samym jest prawdopodobne, że ograniczenie eksportu do Stanów Zjednoczonych przełoży się również na zmniejszenie naszego importu. Niemniej wymaga to dostosowania po stronie cen – tak w skupie, jak i w handlu. Rosnąć może także konsumpcja krajowa, jednak również przy niższych cenach detalicznych mięsa wieprzowego.

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn