Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spada opłacalność drobiu?

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Zmiany cen żywca

Ceny żywca drobiowego w 2018 r. były według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeciętnie wyższe o 3,4% w porównaniu do 2017 r. W drugim i trzecim kwartale ceny te były wyższe aż o 5,4%, zaś w pierwszej połowie 2018 r. przychody firm z sektora przetwarzania i konserwowania mięsa z drobiu wzrosły o 13,1%. W wyniku wzrostu cen optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku. Cena żywca w IV kwartale 2018 r., według danych MRIRW, wyniosła średnio 3,33 zł za kg, czyli o 2,2% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wielu producentów zastanawia się co powoduje zmiany – ceny w ostatnim kwartale były o 11,9% niższe w stosunku do średniej ceny w czwartym kwartale w latach 2014-2018. Jednocześnie w 2016 r. miał miejsce bardzo podobny spadek ceny.

Znaczenie eksportu

Jednym z istotnych czynników kształtującym cenę jest eksport. Według danych MRIRW eksport mięsa drobiowego z Polski w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. wzrósł o 13,7% w ujęciu ilościowym oraz o 17,8% w ujęciu wartościowym. Jednocześnie eksport we wrześniu był o 2,8% mniejszy niż w tym samym miesiącu w 2017 r., przy wzroście wartości eksportowanego mięsa o 4,8%. Wrzesień był początkiem obniżek cen, mimo że w październiku wielkość eksportu zwiększyła się o 17,7% w relacji rocznej, a wartość eksportu o 12,4%. Wzrost popytu krajowego był dużo niższy niż w przypadku eksportu – według szacunków IERGŻ konsumpcja mięsa drobiowego ma pozostać w 2018 r. na tym samym poziomie, co w 2017 r. – 27,8 kg na mieszkańca.

Wzrost podaży i ceny pasz

Jednocześnie podaż żywca drobiowego w Polsce regularnie rośnie. Według danych GUS wylęgi kurcząt broilerów były w 3 pierwszych kwartałach bieżącego roku o 7,4% większe w porównaniu do analogicznego okresu 2017 r. Największe wzrosty wylęgów w porównaniu do poprzedniego roku odnotowano w marcu (+12,8% r/r) oraz w lipcu (+12,2% r/r). Wylęgi we wrześniu były o 5,8% większe w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Wzrost wylęgów, a co za tym idzie podaży żywca drobiowego, może powodować obniżenie cen. Zmiany cen pasz również istotnie wpłynęły na opłacalność produkcji – według danych MRIRW cena mieszanek pełnoporcjowych dla kurcząt broilerów była w październiku 2018 r. o 10,2% wyższa niż rok wcześniej w tym samym okresie. W wyniku zmian cen stosunek cen żywca do cen pasz wyniósł w październiku 2018 r. 2,35, czyli o 11,9% mniej niż rok wcześniej. Jest to najniższa wartość od początku 2013 r.

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

  • 28.12.2018

    Rynek wieprzowiny - ceny i eksport

    Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem...

    Czytaj więcej
  • 13.12.2018

    Kolejne ciężkie tygodnie dla producentów trzody chlewnej

    Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca w 4. tygodniu listopada 2018 r. (19-25.11) wyniosła 4,25 zł za kilogram, tj. o 8,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki cen miały miejsce również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie. Według danych MRiRW cena szynki gotowanej była o 4,9% niższa, cena schabu z kością o 4,5% niższa, a cena kiełbasy toruńskiej o 11,2% niższa niż rok wcześniej.

    Czytaj więcej
  • 29.11.2018

    Dlaczego opłacalność produkcji trzody chlewnej jest najniższa od lat?

    Pomimo cofnięcia embarga na polską wieprzowinę eksportowaną do USA, producenci trzody chlewnej w Polsce nie mają dużych powodów do optymizmu. Obecna sytuacja wynika z kilku czynników: rosnącego importu mięsa wieprzowego oraz żywych zwierząt, rosnącego pogłowia trzody chlewnej, niskiej dynamiki wzrostu eksportu oraz wysokiego poziomu cen pasz.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn