Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spada opłacalność drobiu?

Kategoria: Biznes Fakty

Zmiany cen żywca

Ceny żywca drobiowego w 2018 r. były według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeciętnie wyższe o 3,4% w porównaniu do 2017 r. W drugim i trzecim kwartale ceny te były wyższe aż o 5,4%, zaś w pierwszej połowie 2018 r. przychody firm z sektora przetwarzania i konserwowania mięsa z drobiu wzrosły o 13,1%. W wyniku wzrostu cen optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku. Cena żywca w IV kwartale 2018 r., według danych MRIRW, wyniosła średnio 3,33 zł za kg, czyli o 2,2% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wielu producentów zastanawia się co powoduje zmiany – ceny w ostatnim kwartale były o 11,9% niższe w stosunku do średniej ceny w czwartym kwartale w latach 2014-2018. Jednocześnie w 2016 r. miał miejsce bardzo podobny spadek ceny.

Znaczenie eksportu

Jednym z istotnych czynników kształtującym cenę jest eksport. Według danych MRIRW eksport mięsa drobiowego z Polski w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. wzrósł o 13,7% w ujęciu ilościowym oraz o 17,8% w ujęciu wartościowym. Jednocześnie eksport we wrześniu był o 2,8% mniejszy niż w tym samym miesiącu w 2017 r., przy wzroście wartości eksportowanego mięsa o 4,8%. Wrzesień był początkiem obniżek cen, mimo że w październiku wielkość eksportu zwiększyła się o 17,7% w relacji rocznej, a wartość eksportu o 12,4%. Wzrost popytu krajowego był dużo niższy niż w przypadku eksportu – według szacunków IERGŻ konsumpcja mięsa drobiowego ma pozostać w 2018 r. na tym samym poziomie, co w 2017 r. – 27,8 kg na mieszkańca.

Wzrost podaży i ceny pasz

Jednocześnie podaż żywca drobiowego w Polsce regularnie rośnie. Według danych GUS wylęgi kurcząt broilerów były w 3 pierwszych kwartałach bieżącego roku o 7,4% większe w porównaniu do analogicznego okresu 2017 r. Największe wzrosty wylęgów w porównaniu do poprzedniego roku odnotowano w marcu (+12,8% r/r) oraz w lipcu (+12,2% r/r). Wylęgi we wrześniu były o 5,8% większe w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Wzrost wylęgów, a co za tym idzie podaży żywca drobiowego, może powodować obniżenie cen. Zmiany cen pasz również istotnie wpłynęły na opłacalność produkcji – według danych MRIRW cena mieszanek pełnoporcjowych dla kurcząt broilerów była w październiku 2018 r. o 10,2% wyższa niż rok wcześniej w tym samym okresie. W wyniku zmian cen stosunek cen żywca do cen pasz wyniósł w październiku 2018 r. 2,35, czyli o 11,9% mniej niż rok wcześniej. Jest to najniższa wartość od początku 2013 r.

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn