Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spada opłacalność drobiu?

Kategoria: Biznes

Zmiany cen żywca

Ceny żywca drobiowego w 2018 r. były według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeciętnie wyższe o 3,4% w porównaniu do 2017 r. W drugim i trzecim kwartale ceny te były wyższe aż o 5,4%, zaś w pierwszej połowie 2018 r. przychody firm z sektora przetwarzania i konserwowania mięsa z drobiu wzrosły o 13,1%. W wyniku wzrostu cen optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku. Cena żywca w IV kwartale 2018 r., według danych MRIRW, wyniosła średnio 3,33 zł za kg, czyli o 2,2% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wielu producentów zastanawia się co powoduje zmiany – ceny w ostatnim kwartale były o 11,9% niższe w stosunku do średniej ceny w czwartym kwartale w latach 2014-2018. Jednocześnie w 2016 r. miał miejsce bardzo podobny spadek ceny.

Znaczenie eksportu

Jednym z istotnych czynników kształtującym cenę jest eksport. Według danych MRIRW eksport mięsa drobiowego z Polski w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. wzrósł o 13,7% w ujęciu ilościowym oraz o 17,8% w ujęciu wartościowym. Jednocześnie eksport we wrześniu był o 2,8% mniejszy niż w tym samym miesiącu w 2017 r., przy wzroście wartości eksportowanego mięsa o 4,8%. Wrzesień był początkiem obniżek cen, mimo że w październiku wielkość eksportu zwiększyła się o 17,7% w relacji rocznej, a wartość eksportu o 12,4%. Wzrost popytu krajowego był dużo niższy niż w przypadku eksportu – według szacunków IERGŻ konsumpcja mięsa drobiowego ma pozostać w 2018 r. na tym samym poziomie, co w 2017 r. – 27,8 kg na mieszkańca.

Wzrost podaży i ceny pasz

Jednocześnie podaż żywca drobiowego w Polsce regularnie rośnie. Według danych GUS wylęgi kurcząt broilerów były w 3 pierwszych kwartałach bieżącego roku o 7,4% większe w porównaniu do analogicznego okresu 2017 r. Największe wzrosty wylęgów w porównaniu do poprzedniego roku odnotowano w marcu (+12,8% r/r) oraz w lipcu (+12,2% r/r). Wylęgi we wrześniu były o 5,8% większe w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Wzrost wylęgów, a co za tym idzie podaży żywca drobiowego, może powodować obniżenie cen. Zmiany cen pasz również istotnie wpłynęły na opłacalność produkcji – według danych MRIRW cena mieszanek pełnoporcjowych dla kurcząt broilerów była w październiku 2018 r. o 10,2% wyższa niż rok wcześniej w tym samym okresie. W wyniku zmian cen stosunek cen żywca do cen pasz wyniósł w październiku 2018 r. 2,35, czyli o 11,9% mniej niż rok wcześniej. Jest to najniższa wartość od początku 2013 r.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

  • 28.12.2018

    Rynek wieprzowiny - ceny i eksport

    Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem...

    Czytaj więcej
  • 13.12.2018

    Kolejne ciężkie tygodnie dla producentów trzody chlewnej

    Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca w 4. tygodniu listopada 2018 r. (19-25.11) wyniosła 4,25 zł za kilogram, tj. o 8,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki cen miały miejsce również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie. Według danych MRiRW cena szynki gotowanej była o 4,9% niższa, cena schabu z kością o 4,5% niższa, a cena kiełbasy toruńskiej o 11,2% niższa niż rok wcześniej.

    Czytaj więcej
  • 29.11.2018

    Dlaczego opłacalność produkcji trzody chlewnej jest najniższa od lat?

    Pomimo cofnięcia embarga na polską wieprzowinę eksportowaną do USA, producenci trzody chlewnej w Polsce nie mają dużych powodów do optymizmu. Obecna sytuacja wynika z kilku czynników: rosnącego importu mięsa wieprzowego oraz żywych zwierząt, rosnącego pogłowia trzody chlewnej, niskiej dynamiki wzrostu eksportu oraz wysokiego poziomu cen pasz.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.