Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek wieprzowiny - ceny i eksport

Kategoria: Biznes

Pomimo niskich cen wieprzowiny, ceny prosiąt w Unii rosną

Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem.

Spadki mają różną dynamikę w zależności od klasy tuszy – tusze klasy E są o 8,8% tańsze niż rok wcześniej, tusze klasy S o 7,7% tańsze, a tusze klasy R tańsze o 9,2% - im niższa klasa tuszy, tym większy spadek. Obniżka cen ma miejsce w prawie wszystkich krajach Unii Europejskiej, jednak dynamika jest różna w zależności od regionu - sytuacja na zachodzie Europy zdaje się wyglądać lepiej niż w innych regionach Unii Europejskiej. Cena wieprzowiny w przypadku Hiszpanii jest niższa o 5,8% (r/r), w przypadku Francji o 3,0% a w przypadku o Portugali o 2,1%.

Ceny prosiąt

Pomimo obniżek cen żywca wieprzowego, ceny prosiąt w ostatnich tygodniach odrabiają spadki z lipca-października br. Na początku grudnia br. ceny prosiąt w UE były o 3,3% wyższe niż tydzień wcześniej, 9,3% wyższe niż miesiąc wcześniej, jednak wciąż o 13,3% niższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Dodatkowo cena prosiąt była o 9,8% niższa w porównaniu do średniej ceny z lat 2013-2017.

Odbicie cen jest widoczne również na rynku polskim. Według danych z ogłoszeń na portalu cenyrolnicze.pl, cena prosiąt krajowych w połowie grudnia wyniosła 187 zł za sztukę, zaś cena prosiąt importowanych wzrosła do 212 zł za sztukę. Jest to odpowiednio o 3,8% i 4,4% więcej niż dwa tygodnie wcześniej. Wzrost ceny może wynikać ze zwiększonego popytu na prosięta, co może przełożyć się na wzrost pogłowia, a co za tym idzie stabilizację niskiego poziomu cen wynikającego ze zwiększonej podaży.

Eksport wieprzowiny na rynki trzecie

W zakresie eksportu poza UE, w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2018 r. eksport z Niemiec, największego producenta wieprzowiny w Unii, wzrósł o 11,3% (r/r), co jest najlepszym wynikiem dla wszystkich dużych producentów. W przypadku Hiszpanii sprzedaż zagraniczna przyrosła o 9,3% r/r. Wśród dużych eksporterów wieprzowiny, eksport zmalał tylko dla Danii - o 1,1% (r/r).

Niemniej, Niemcy nie radzą sobie już tak dobrze w odniesieniu do sprzedaży na wspólnym rynku – wywóz do UE z Niemiec w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2018 r. w ujęciu ilościowym spadł o 4,9% (r/r). Lepiej radzi sobie Hiszpania (+8,7%), Dania (+5,1%), Belgia (+6,3%) oraz Francja (+12,8%). W ostatnim kwartale 2018 r. wywóz może wzrosnąć w szczególności z Belgii, w wyniku ograniczenia rynków eksportowych dla belgijskiej wieprzowiny.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

  • 13.12.2018

    Kolejne ciężkie tygodnie dla producentów trzody chlewnej

    Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca w 4. tygodniu listopada 2018 r. (19-25.11) wyniosła 4,25 zł za kilogram, tj. o 8,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki cen miały miejsce również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie. Według danych MRiRW cena szynki gotowanej była o 4,9% niższa, cena schabu z kością o 4,5% niższa, a cena kiełbasy toruńskiej o 11,2% niższa niż rok wcześniej.

    Czytaj więcej
  • 29.11.2018

    Dlaczego opłacalność produkcji trzody chlewnej jest najniższa od lat?

    Pomimo cofnięcia embarga na polską wieprzowinę eksportowaną do USA, producenci trzody chlewnej w Polsce nie mają dużych powodów do optymizmu. Obecna sytuacja wynika z kilku czynników: rosnącego importu mięsa wieprzowego oraz żywych zwierząt, rosnącego pogłowia trzody chlewnej, niskiej dynamiki wzrostu eksportu oraz wysokiego poziomu cen pasz.

    Czytaj więcej
  • 15.11.2018

    Producenci wołowiny korzystają z rosnącego popytu w UE

    Dużą stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny. W sektorze tym rosnący popyt eksportowy pokrywany jest przez rosnącą produkcję. W przeciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. eksport wołowiny z Polski wzrósł o 3,8%, osiągając wyższą...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.