Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pomimo niskich cen wieprzowiny, ceny prosiąt w Unii rosną
Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem.
Spadki mają różną dynamikę w zależności od klasy tuszy – tusze klasy E są o 8,8% tańsze niż rok wcześniej, tusze klasy S o 7,7% tańsze, a tusze klasy R tańsze o 9,2% - im niższa klasa tuszy, tym większy spadek. Obniżka cen ma miejsce w prawie wszystkich krajach Unii Europejskiej, jednak dynamika jest różna w zależności od regionu - sytuacja na zachodzie Europy zdaje się wyglądać lepiej niż w innych regionach Unii Europejskiej. Cena wieprzowiny w przypadku Hiszpanii jest niższa o 5,8% (r/r), w przypadku Francji o 3,0% a w przypadku o Portugali o 2,1%.
Ceny prosiąt
Pomimo obniżek cen żywca wieprzowego, ceny prosiąt w ostatnich tygodniach odrabiają spadki z lipca-października br. Na początku grudnia br. ceny prosiąt w UE były o 3,3% wyższe niż tydzień wcześniej, 9,3% wyższe niż miesiąc wcześniej, jednak wciąż o 13,3% niższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Dodatkowo cena prosiąt była o 9,8% niższa w porównaniu do średniej ceny z lat 2013-2017.
Odbicie cen jest widoczne również na rynku polskim. Według danych z ogłoszeń na portalu cenyrolnicze.pl, cena prosiąt krajowych w połowie grudnia wyniosła 187 zł za sztukę, zaś cena prosiąt importowanych wzrosła do 212 zł za sztukę. Jest to odpowiednio o 3,8% i 4,4% więcej niż dwa tygodnie wcześniej. Wzrost ceny może wynikać ze zwiększonego popytu na prosięta, co może przełożyć się na wzrost pogłowia, a co za tym idzie stabilizację niskiego poziomu cen wynikającego ze zwiększonej podaży.
Eksport wieprzowiny na rynki trzecie
W zakresie eksportu poza UE, w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2018 r. eksport z Niemiec, największego producenta wieprzowiny w Unii, wzrósł o 11,3% (r/r), co jest najlepszym wynikiem dla wszystkich dużych producentów. W przypadku Hiszpanii sprzedaż zagraniczna przyrosła o 9,3% r/r. Wśród dużych eksporterów wieprzowiny, eksport zmalał tylko dla Danii - o 1,1% (r/r).
Niemniej, Niemcy nie radzą sobie już tak dobrze w odniesieniu do sprzedaży na wspólnym rynku – wywóz do UE z Niemiec w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2018 r. w ujęciu ilościowym spadł o 4,9% (r/r). Lepiej radzi sobie Hiszpania (+8,7%), Dania (+5,1%), Belgia (+6,3%) oraz Francja (+12,8%). W ostatnim kwartale 2018 r. wywóz może wzrosnąć w szczególności z Belgii, w wyniku ograniczenia rynków eksportowych dla belgijskiej wieprzowiny.
Przeczytaj także
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca w 4. tygodniu listopada 2018 r. (19-25.11) wyniosła 4,25 zł za kilogram, tj. o 8,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki cen miały miejsce również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie. Według danych MRiRW cena szynki gotowanej była o 4,9% niższa, cena schabu z kością o 4,5% niższa, a cena kiełbasy toruńskiej o 11,2% niższa niż rok wcześniej.
Pomimo cofnięcia embarga na polską wieprzowinę eksportowaną do USA, producenci trzody chlewnej w Polsce nie mają dużych powodów do optymizmu. Obecna sytuacja wynika z kilku czynników: rosnącego importu mięsa wieprzowego oraz żywych zwierząt, rosnącego pogłowia trzody chlewnej, niskiej dynamiki wzrostu eksportu oraz wysokiego poziomu cen pasz.
Dużą stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny. W sektorze tym rosnący popyt eksportowy pokrywany jest przez rosnącą produkcję. W przeciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. eksport wołowiny z Polski wzrósł o 3,8%, osiągając wyższą...