Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Do Polski trafiło ponad 1,2 mln szt. więcej żywych świń niż rok wcześniej

Kategoria: Biznes

W 2018 r. znacznie wzrósł import wieprzowiny i żywych zwierząt zza granicy. Według danych Ministerstwa Finansów import mięsa wieprzowego ukształtował się na poziomie 763 tys. t, czyli o 6,5% wyższym niż rok wcześniej, zaś eksport wieprzowiny z Polski wzrósł o 4,4% do 505 tys. t. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną zwiększył się o 10,8% do 258 tys. t.

Ubój, spadek pogłowia, wzrost importu żywych zwierząt

W tym samym okresie w Polsce ubito 22,7 mln szt. świń – o 2,7% więcej niż rok wcześniej, a ich łączna waga wzrosła o 4,6%, co świadczyłoby, że średnia waga ubijanej sztuki była o 2% większa. Jednocześnie, pogłowie trzody chlewnej na koniec 2018 r. zmalało o 7,4% w relacji rocznej, głównie ze względu na niską opłacalność produkcji.

Szczególnie mocno spadło pogłowie prosiąt i stada podstawowego. Stado podstawowe zmniejszyło się o 18,0% r/r, zaś pogłowie prosiąt zmniejszyło się o 16,3%. Zupełnie inne zjawisko zachodzi w przypadku importu żywych zwierząt. W 2018 r. do Polski wwieziono 8,2 mln szt. żywych świń, czyli o 17,7% ( 1,2 mln szt.) więcej niż rok wcześniej. Największy wzrost miał miejsce w przypadku zwierząt z Danii – do Polski w 2018 r. wwieziono ponad 8 mln szt., czyli o ponad 1,3 mln szt. więcej niż rok wcześniej.

Wartość importu, ceny warchlaków i żywca wieprzowego

Pomimo wzrostu wielkości importu żywych zwierząt, jego wartość spadła o 19,1% do 1,8 mld złotych. W wyniku tych zmian, średnia wartość wwiezionej sztuki była niższa o 33,7%. Niemniej, na początku 2019 r. ceny ulegają odbiciu. W 3 tygodniu lutego cena za warchlaki na giełdzie niemieckiej wzrosła o 1€ - kolejny raz w tym roku, zaś w drugim tygodniu lutego cena warchlaków w Danii wzrosła o około 5,7 zł, czyli o 3,1%.

Ceny warchlaków w Polsce również istotnie wzrosły. Według danych z portalu cenyrolnicze.pl, średnia cena warchlaka importowanego w drugim tygodniu lutego wyniosła 250 zł – czyli o 2% więcej niż tydzień wcześniej, a cena warchlaka krajowego wzrosła o 1,5% do 208 zł za szt.

Na rynku żywca wieprzowego również miały miejsce wzrosty, jednak dużo mniejsze niż na rynku warchlaków. Zarówno według danych MRIRW, jak i portalu cenyrolnicze.pl, w drugim tygodniu lutego ceny żywca były o 1% wyższe w relacji tygodniowej. Nie jest jednak pewne, czy wzrosty cen tuczników będą kontynuowane.

Zmiany cen wynikają głównie ze spadku podaży. Pogłowie zmalało zarówno w Niemczech jak i Danii. W Danii liczebność trzody w styczniu 2019 r. była mniejsza o 1,5% niż rok wcześniej, a w Niemczech pod koniec 2018 r. była mniejsze o 1,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Redukcja pogłowia, zarówno w Polsce jak i Unii Europejskiej, może jednak nie zredukować podaży wieprzowiny na tyle, aby produkcja wieprzowiny stała się opłacalna na każdym etapie łańcucha produkcji.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

  • 14.02.2019

    Polacy jedzą coraz więcej jaj

    Przełom 2018 i 2019 r. na rynku jaj jest dużo spokojniejszy niż rok wcześniej. Handel międzynarodowy pozostaje relatywnie stabilny, niemniej ceny są dużo niższe niż w okresie zeszłorocznych szczytów. Jednocześnie poziom konsumpcji i produkcji jaj w Unii Europejskiej utrzymał się w 2018 r. na prawie tym samym poziomie co w 2017 r., a w Polsce spożycie jaj wzrosło w o 13,2%.

    Czytaj więcej
  • 06.02.2019

    Pierwszy od 6 lat przypadek BSE w Polsce

    Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) z siedzibą w Paryżu, 31/01/2019 Polska zgłosiła przypadek nietypowej encefalopatii gąbczastej bydła (BSE) wśród bydła na farmie w pobliżu granicy z Czechami...

    Czytaj więcej
  • 31.01.2019

    Niskie ceny wieprzowiny i wzrost globalnej produkcji drobiu

    Początek 2019 r. nie przyniósł poprawy dochodowości produkcji trzody chlewnej, natomiast według USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, globalny handel drobiem ma w 2019 r. wzrosnąć o 4,2% w porównaniu do 2018 r.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.