Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Do Polski trafiło ponad 1,2 mln szt. więcej żywych świń niż rok wcześniej

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

W 2018 r. znacznie wzrósł import wieprzowiny i żywych zwierząt zza granicy. Według danych Ministerstwa Finansów import mięsa wieprzowego ukształtował się na poziomie 763 tys. t, czyli o 6,5% wyższym niż rok wcześniej, zaś eksport wieprzowiny z Polski wzrósł o 4,4% do 505 tys. t. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną zwiększył się o 10,8% do 258 tys. t.

Ubój, spadek pogłowia, wzrost importu żywych zwierząt

W tym samym okresie w Polsce ubito 22,7 mln szt. świń – o 2,7% więcej niż rok wcześniej, a ich łączna waga wzrosła o 4,6%, co świadczyłoby, że średnia waga ubijanej sztuki była o 2% większa. Jednocześnie, pogłowie trzody chlewnej na koniec 2018 r. zmalało o 7,4% w relacji rocznej, głównie ze względu na niską opłacalność produkcji.

Szczególnie mocno spadło pogłowie prosiąt i stada podstawowego. Stado podstawowe zmniejszyło się o 18,0% r/r, zaś pogłowie prosiąt zmniejszyło się o 16,3%. Zupełnie inne zjawisko zachodzi w przypadku importu żywych zwierząt. W 2018 r. do Polski wwieziono 8,2 mln szt. żywych świń, czyli o 17,7% ( 1,2 mln szt.) więcej niż rok wcześniej. Największy wzrost miał miejsce w przypadku zwierząt z Danii – do Polski w 2018 r. wwieziono ponad 8 mln szt., czyli o ponad 1,3 mln szt. więcej niż rok wcześniej.

Wartość importu, ceny warchlaków i żywca wieprzowego

Pomimo wzrostu wielkości importu żywych zwierząt, jego wartość spadła o 19,1% do 1,8 mld złotych. W wyniku tych zmian, średnia wartość wwiezionej sztuki była niższa o 33,7%. Niemniej, na początku 2019 r. ceny ulegają odbiciu. W 3 tygodniu lutego cena za warchlaki na giełdzie niemieckiej wzrosła o 1€ - kolejny raz w tym roku, zaś w drugim tygodniu lutego cena warchlaków w Danii wzrosła o około 5,7 zł, czyli o 3,1%.

Ceny warchlaków w Polsce również istotnie wzrosły. Według danych z portalu cenyrolnicze.pl, średnia cena warchlaka importowanego w drugim tygodniu lutego wyniosła 250 zł – czyli o 2% więcej niż tydzień wcześniej, a cena warchlaka krajowego wzrosła o 1,5% do 208 zł za szt.

Na rynku żywca wieprzowego również miały miejsce wzrosty, jednak dużo mniejsze niż na rynku warchlaków. Zarówno według danych MRIRW, jak i portalu cenyrolnicze.pl, w drugim tygodniu lutego ceny żywca były o 1% wyższe w relacji tygodniowej. Nie jest jednak pewne, czy wzrosty cen tuczników będą kontynuowane.

Zmiany cen wynikają głównie ze spadku podaży. Pogłowie zmalało zarówno w Niemczech jak i Danii. W Danii liczebność trzody w styczniu 2019 r. była mniejsza o 1,5% niż rok wcześniej, a w Niemczech pod koniec 2018 r. była mniejsze o 1,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Redukcja pogłowia, zarówno w Polsce jak i Unii Europejskiej, może jednak nie zredukować podaży wieprzowiny na tyle, aby produkcja wieprzowiny stała się opłacalna na każdym etapie łańcucha produkcji.

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn