Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy od 6 lat przypadek BSE w Polsce

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) z siedzibą w Paryżu, 31/01/2019 Polska zgłosiła przypadek nietypowej encefalopatii gąbczastej bydła (BSE) wśród zwierząt na farmie w pobliżu granicy z Czechami.

Przypadek BSE, powszechnie znany jako choroba wściekłych krów, stwierdzono w południowo-zachodniej części miasta Mirsk, powiedział OIE, powołując się na informacje potwierdzone przez Krzysztofa Niemczuka, dyrektora Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach i Głównego Lekarza Weterynarii. Jak wynika z raportu zgłoszonego do OIE zarażone zwierzę zostało poddane ubojowi i zutylizowane.

Potencjalne ryzyko

Zgodnie z raportem OIE przypadek dotyczy atypowego BSE (typ L). Zgodnie z Kodeksem OIE atypowye BSE może wystąpić spontanicznie we wszystkich populacjach bydła w niewielkiej skali, a ognisko choroby nie ma wpływu na oficjalny status ryzyka wystąpienia BSE w Polsce, w związku z czym nie przewiduje się podjecia dalszych środków kontrolnych.

Poprzedni znany przypadek BSE w Polsce miał miejsce w marcu 2013 r.

Źródło:

http://www.oie.int/wahis_2/temp/reports/en_imm_0000029428_20190204_201715.pdf

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.