Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Polacy jedzą coraz więcej jaj

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Stabilizacja na rynku

Przełom 2018 i 2019 r. na rynku jaj jest dużo spokojniejszy niż rok wcześniej. Handel międzynarodowy pozostaje relatywnie stabilny, niemniej ceny są dużo niższe niż w okresie zeszłorocznych szczytów – według danych Eurostatu średnia cena jaj w Unii Europejskiej była pod koniec grudnia o 31,1% niższa niż rok wcześniej. Największe różnice w cenie względem poprzedniego roku w grudniu 2018 r. miały miejsce w Czechach (-47,9% r/r), Słowacji (-41,5%), Rumunii (-39,1%), Hiszpanii (-38,4%), Węgrzech (-37,4%), Belgii (-37,4%) i Polsce (-37,3%). Wzrost cen jaj odnotowano w Szwecji, Estonii, Finlandii i Austrii. Co ciekawe, są to kraje, w których udział jaj z chowu klatkowego jest dużo niższy – 12,3% w Szwecji, 60,0% w Finlandii i 0,9% w Austrii.

Wzrost konsumpcji jaj w 2018 r.

Ceny jaj zarówno w większości krajów Unii Europejskiej, jak i w Polsce, spadały do lipca-sierpnia 2018 r., po czym rozpoczął się okres ich łagodnych wzrostów. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod koniec stycznia br. jaja kategorii XL kosztowały 44,10 zł za 100 szt., kategorii L – 37,00 zł za 100 szt. a jaja kategorii M – 25,90 zł za 100 szt. Tona jaj spożywczych do przetwórstwa kosztowała 3071 zł. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2018 r. produkcja jaj wzrosła o 1,6% do poziomu 620 tys. t. Wzrost ten wynikał praktycznie w całości ze zwiększenia się produkcji jaj spożywczych. Według tych samych danych zużycie jaj w kraju wzrosło do poziomu 337 tys. t – aż o 17,0% więcej niż w 2017 i o 9,4% więcej niż w 2016 r. Spożycie jaj wzrosło w 2018 r. o 13,2% względem 2017 r. i o 9,1% względem 2016 r.

Chów ściółkowy będzie coraz popularniejszy

W wyniku zwiększonego spożycia krajowego oraz zmniejszonego popytu eksportowego, w znacznym stopniu zmienił się rynek docelowy dla jaj produkowanych w Polsce. Według szacunków IERGŻ, udział eksportu w produkcji spadł z 47,6% do 39,3%. Jednocześnie wg danych Komisji Europejskiej (KE) poziom konsumpcji i produkcji jaj w Unii Europejskiej utrzymał się w 2018 r. na prawie tym samym poziomie co w 2017 r. Zmienia się też struktura systemu utrzymania kur niosek. Według danych KE jaja z chowu klatkowego odpowiadają za 87% podaży jaj konsumpcyjnych w Polsce, podczas gdy w UE jaja tego typu odpowiadają za ok. 53% podaży.  To zjawisko w dłuższym okresie również zaistnieje w Polsce – według badań Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w ciągu najbliższych ośmiu lat udział jaj z chowu klatkowego w podaży może spaść do 58%, zaś udział jaj z chowu ściółkowego może wzrosnąć z 9% do 29%.

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn