Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrost popytu oraz niższe ceny surowca
W ubiegłym roku wzrósł popyt na mięso. Według szacunków Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej, bilansowe spożycie na jednego mieszkańca wzrosło z 74,6kg do 76,5 kg, głównie ze względu na wzrost spożycia wieprzowiny z 38,2 kg do 40,0 kg. Zmiany popytu wraz z niższymi cenami surowca, istotnie wpłynęły na kondycję przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem mięsa.
Wzrost rentowności firm produkujących wyroby z mięsa
Firmy działające pod PKD 10.13 (produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego) zwiększyły swoją rentowność. Według danych Pontinfo, rentowność aktywów trwałych (ROA) wśród firm zatrudniających ponad 9 osób, wzrosła z 8,05% w 2017 r. do 8,95% w 2018 r. a rentowność kapitału własnego (ROE) wzrosła jeszcze bardziej, z 15,75%% do 19,76%.
Co ważne, wskaźniki rentowności rosną trzeci rok z rzędu, odwrotnie niż wskaźniki rentowności firm zajmujących się ubojem i rozbiorem mięsa czerwonego. Względem poprzedniego roku wzrosła również stopa zysku netto (z 3,33% do 3,89%) oraz stopa zysku brutto (z 3,65% do 4,34%). Lepsze wyniki finansowe miały miejsce w warunkach wzrostu zadłużenia – wskaźnik zobowiązania/kapitał zwiększył się z 1,08 do 1,16, co miało wpływ między innymi na wskaźnik ROE. Wzrost zobowiązań wynikał głównie ze zmian zobowiązań krótkoterminowych. Zwiększyły się one aż o 77,8%, podczas gdy długoterminowe kredyty i pożyczki w sektorze wzrosły tylko o 0,5%.
Wzrost obrotów w branży
Rosną również obroty w branży – przychody ogółem sektora wzrosły o 3,6%, podczas gdy koszty ogółem o 2,9%, co jest kontynuacją trendów z poprzednich lat. Rozwojowi branży towarzyszy rosnąca konsolidacja – liczba podmiotów składających sprawozdanie F-01 była o 9% mniejsza niż rok wcześniej i o 17% mniejsza niż 5 lat temu.
Większe inwestycje
Polepszająca się sytuacja zachęciła do zwiększonych inwestycji. Wartość nakładów inwestycyjnych wzrosła o 8,4% i wyniosła 924 mln zł. Jest to o 69,7% więcej niż pięć lat wcześniej. W branży regularnie rosną nie tylko inwestycje, ale i zapasy, których wartość w 2018 r. była o 13,0% większa w relacji rocznej i wyniosła 1,5 mld zł.
Przewidywane zmiany w wynikach finansowych w 2019 roku
W ubiegłym roku segment przetwórstwa mięsa charakteryzował się najwyższą rentownością w całym łańcuchu wartości sektora mięsa czerwonego. W 2019 r. wyniki finansowe mogą mocno się zmienić, ze względu na wzrost cen żywca i półtusz, co ma miejsce w niemalże całej Unii Europejskiej. Średnica cena surowca dla przetwórstwa w UE jest aktualnie wyższa o 21,9% niż rok wcześniej i wiele wskazuje na to, że może się ona utrzymać na tym poziomie w dłuższym okresie.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Ubiegły rok był w sektorze mięsnym bardzo dynamiczny. Wzrost cen drobiu wraz ze znacznym wzrostem eksportu oraz duże zwiększenie importu mięsa wieprzowego wraz z obniżeniem cen żywca, miały istotne przełożenie na wyniki finansowe branży
Początek kwietnia przyniósł kolejne podwyżki cen wieprzowiny na polskim rynku. Według danych MRiRW, w pierwszym tygodniu kwietnia cena skupu żywca wieprzowego wyniosła przeciętnie 5,43 zł netto za kilogram, co oznacza, że była najwyższa od września 2017 roku.
Wzrost eksportu mięsa w pierwszym miesiącu 2019 r. daje podstawy do optymizmu. Zarówno w handlu drobiem jak i wieprzowiną, deficyt handlowy się zmniejszył. Wielu producentów i eksporterów ma nadzieję, że trend ten utrzyma się przez cały rok.