Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wołowina tanieje w całej Unii. Tracą polscy rolnicy

Kategoria: Biznes

Producenci bydła mają ostatnio sporo powodów do zmartwienia. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w połowie czerwca ceny bydła były niższe o 11,4% względem poprzedniego roku. Największe różnice, podobnie jak w Unii, mają miejsce w przypadku byków (-15,7%). Potaniały również krowy (-10,6%) i młode bydło (-12,7%), a w znacznie mniejszym stopniu jałówki (-3,4%).

Zmiany aktualnej ceny kształtowane są kolejno przez zmiany na rynku europejskim, czynniki sezonowe oraz echo afery wołowej.

Ponad 80% polskiej wołowiny trafia na eksport

Najsilniejszy trend dotyczy zmian cenowych w Unii Europejskiej. Polska nie jest jedynym krajem, w którym ceny wołowiny uległy obniżkom. Istotnie spadły one również w Niemczech czy Holandii. Należy pamiętać, że ponad 80% polskiej wołowiny trafia na eksport, w związku z czym sytuacja na rynkach eksportowych ma dużo większy wpływ na ceny, niż popyt krajowy.

Eksport głównie do krajów Wspólnoty, zmiany w cenach

W pierwszym kwartale 2019 r. kraje Wspólnoty odpowiadały za ponad 90% eksportu wołowiny z Polski. Na początku czerwca br., w UE cena żywca w przypadku bydła ogółem była o 4,8% niższa wobec poprzedniego roku, cena krów o 3,5%, cena młodego bydła o 1,1%, cena jałówek o 4,0%, cena młodych byczków o 4,0%, zaś cena byków o 7,0%. W przypadku żywych zwierząt cena za jedną sztukę spadła o 16,6% w odniesieniu do cieląt ras mlecznych oraz wzrosła o 2,6% w przypadku cieląt ras mięsnych.

Spadająca konsumpcja wołowiny w UE

Spadająca konsumpcja wołowiny w UE może być powodem wyżej wspomnianych obniżek. Według prognoz Komisji Europejskiej, spożycie wołowiny w Unii w 2019 r. może się zmniejszyć o 1,5%, co odpowiada około 100 tys. t wagi poubojowej. Jest to pierwszy prognozowany spadek konsumpcji od 2013 r. Z kolei sytuacja na rynkach międzynarodowych (pozaunijnych) stanowi raczej wsparcie dla cen. Eksport wołowiny z Unii w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2019 r. wzrósł o 4,2%, głównie za sprawą zwiększonej sprzedaży do Izraela, w której duży udział ma Polska. Import do UE w omawianym okresie zmalał o 3,9%, głównie w wyniku zmniejszonego importu z Brazylii. 

Czynniki sezonowe

Duży wpływ mają też czynniki sezonowe. W drugim kwartale ceny wołowiny w Polsce przeciętnie są niższe o 1,2% względem początku roku, podczas gdy w UE są średnio niższe o 1,7%. W trzecim kwartale ceny też są zazwyczaj niższe, zarówno w Polsce jak i Unii. 

W Polsce niższa produkcja w stosunku do zeszłego roku

Jeżeli chodzi o samą produkcję w Polsce, to według danych GUS, w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. ubój przemysłowy bydła ogółem był o 4,8% mniejszy niż rok temu.

Podsumowanie

Podsumowując, niskie ceny w Unii nie pozwalają na powrót do ceny sprzed afery z początku roku. Sytuacja może się poprawić w wyniku czynników sezonowych pod koniec roku

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.