Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Producenci bydła mają ostatnio sporo powodów do zmartwienia. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w połowie czerwca ceny bydła były niższe o 11,4% względem poprzedniego roku. Największe różnice, podobnie jak w Unii, mają miejsce w przypadku byków (-15,7%). Potaniały również krowy (-10,6%) i młode bydło (-12,7%), a w znacznie mniejszym stopniu jałówki (-3,4%).
Zmiany aktualnej ceny kształtowane są kolejno przez zmiany na rynku europejskim, czynniki sezonowe oraz echo afery wołowej.
Ponad 80% polskiej wołowiny trafia na eksport
Najsilniejszy trend dotyczy zmian cenowych w Unii Europejskiej. Polska nie jest jedynym krajem, w którym ceny wołowiny uległy obniżkom. Istotnie spadły one również w Niemczech czy Holandii. Należy pamiętać, że ponad 80% polskiej wołowiny trafia na eksport, w związku z czym sytuacja na rynkach eksportowych ma dużo większy wpływ na ceny, niż popyt krajowy.
Eksport głównie do krajów Wspólnoty, zmiany w cenach
W pierwszym kwartale 2019 r. kraje Wspólnoty odpowiadały za ponad 90% eksportu wołowiny z Polski. Na początku czerwca br., w UE cena żywca w przypadku bydła ogółem była o 4,8% niższa wobec poprzedniego roku, cena krów o 3,5%, cena młodego bydła o 1,1%, cena jałówek o 4,0%, cena młodych byczków o 4,0%, zaś cena byków o 7,0%. W przypadku żywych zwierząt cena za jedną sztukę spadła o 16,6% w odniesieniu do cieląt ras mlecznych oraz wzrosła o 2,6% w przypadku cieląt ras mięsnych.
Spadająca konsumpcja wołowiny w UE
Spadająca konsumpcja wołowiny w UE może być powodem wyżej wspomnianych obniżek. Według prognoz Komisji Europejskiej, spożycie wołowiny w Unii w 2019 r. może się zmniejszyć o 1,5%, co odpowiada około 100 tys. t wagi poubojowej. Jest to pierwszy prognozowany spadek konsumpcji od 2013 r. Z kolei sytuacja na rynkach międzynarodowych (pozaunijnych) stanowi raczej wsparcie dla cen. Eksport wołowiny z Unii w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2019 r. wzrósł o 4,2%, głównie za sprawą zwiększonej sprzedaży do Izraela, w której duży udział ma Polska. Import do UE w omawianym okresie zmalał o 3,9%, głównie w wyniku zmniejszonego importu z Brazylii.
Czynniki sezonowe
Duży wpływ mają też czynniki sezonowe. W drugim kwartale ceny wołowiny w Polsce przeciętnie są niższe o 1,2% względem początku roku, podczas gdy w UE są średnio niższe o 1,7%. W trzecim kwartale ceny też są zazwyczaj niższe, zarówno w Polsce jak i Unii.
W Polsce niższa produkcja w stosunku do zeszłego roku
Jeżeli chodzi o samą produkcję w Polsce, to według danych GUS, w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. ubój przemysłowy bydła ogółem był o 4,8% mniejszy niż rok temu.
Podsumowanie
Podsumowując, niskie ceny w Unii nie pozwalają na powrót do ceny sprzed afery z początku roku. Sytuacja może się poprawić w wyniku czynników sezonowych pod koniec roku
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
W pierwszej połowie 2019 r. miały miejsce ogromne zmiany na rynku żywca. Przełom 2018 r. i 2019 r. charakteryzował się rekordowo niską odpowiedzialnością produkcji, podczas gdy pod koniec pierwszego kwartału 2019 r. nastąpił gwałtowny wzrost cen i dochodowości.
W ubiegłym roku wzrósł popyt na mięso. Według szacunków Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej, bilansowe spożycie na jednego mieszkańca wzrosło z 74,6kg do 76,5 kg, głównie ze względu na wzrost spożycia wieprzowiny z 38,2 kg do 40,0 kg. Zmiany popytu wraz z niższymi cenami surowca, istotnie wpłynęły na kondycję przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem mięsa...
W tym roku Wielka Brytania zgłosiła 11 przypadków Salmonelli, powiązanych z jajami z Polski, będących częścią epidemii, która rozpoczęła się w 2012 roku. Wybuch epidemii stanowił część dochodzenia, prowadzonego w wielu krajach w roku 2016 i był powiązany z jajami importowanymi z Polski.