Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella w polskich jajkach - więcej przypadków zgłoszonych przez Wielką Brytanię

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W tym roku Wielka Brytania zgłosiła 11 przypadków Salmonelli, powiązanych z jajami z Polski, będących częścią epidemii, która rozpoczęła się w 2012 roku.

Wybuch epidemii stanowił część dochodzenia, prowadzonego w wielu krajach w roku 2016 i był powiązany z jajami importowanymi z Polski. Podjęto środki kontroli zarówno w Polsce jak i na arenie międzynarodowej, a wszystkie jaja pochodzące z gospodarstw powiązanych z epidemią zostały wycofane z rynku.

Po początkowym spadku, infekcje nadal były zgłaszane w Wielkiej Brytanii w 2017 i 2018 roku, co wskazywało, że nie wszystkie źródła skażenia zostały wyeliminowane. We wspomnianych latach stwierdzono 421 przypadków zakażeń Salmonellą Enteritidis, powiązanych z epidemią.

Rzecznika Public Health England poinformowała, że „Wyniki dochodzenia, dotyczącego polskiego łańcucha dostaw jaj, zostały przekazane odpowiednim władzom w UE i Polsce w celu podjęcia działań kontrolnych zgodnie z przepisami UE dotyczących zakażeń Salmonella Entertidis wśród kur niosek i czekamy na wyniki tego komunikatu.”

Niektóre przypadki powiązane były z konsumpcją polskich jaj w różnych potrawach, podawanych w lokalach gastronomicznych i chińskich restauracjach.

Wycofania polskich jajek

W tym roku w Polsce wystąpiły trzy wycofania jaj z powodu wykrycia Salmonelli na powierzchni skorupki. Ostatnie było w maju i dotyczyło jaj o kodzie 3-PL14271307, wyprodukowanych przez Fermę Złote Jajko i zapakowane w Ovos Sp. z o.o.

W kwietniu z tego samego powodu wycofano jaja z kodem 3PL 02181303, wyprodukowane przez „Jajo-Wojciechowicz” Wojciech Wojciechowicz, a miesiąc wcześniej jaja z kodem 3PL30051328K3, wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak i dystrybuowane przez Jeronimo Martins Polska S.A.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) nie zbiera regularnie danych dotyczących epidemii, a najnowsze pochodzą z epidemiologicznej aktualizacji z listopada 2018 r. Ogółem z epidemią powiązano 1408 zachorowań:  532 potwierdzonych, 166 prawdopodobnych od lutego 2017 roku oraz 343 potwierdzonych  i 367 prawdopodobnych pomiędzy 2012 r. a styczniem 2017 r.

Od 2012 r. do listopada 2018 r. zarejestrowało ponad 600 przypadków zachorowań w Wielkiej Brytanii, prawie 300 w Holandii i niespełna 200 w Belgii. Zgłoszono co najmniej dwa zgony – pięcioletnie dziecko w Chorwacji oraz pacjent na Węgrzech.

Na podstawie sekwencjonowania całego genomu (WGS) stwierdzono, że potwierdzone przypadki należą do czterech różnych grup. ECDC oferuje usługi sekwencjonowania dla krajów zgłaszających prawdopodobne przypadki Salmonella Enteritidis za pomocą wielokrotnej analizy liczby tandemowej (MLVA) profile  2-9-7-3-2, 2-9-6-3-2, 2-9 -10-3-2, 2-10-6-3-2, 2-10-8-3-2 lub 2-11-8-3-2.

Prawdopodobna epidemia trwa

Rutynowy nadzór oparty na WGS dla Salmonelli jeszcze się nie rozpoczął, a monitorowanie opiera się na profilach MLVA związanych z epidemią. Jednak obecnie zgłoszenia wykonywane na podstawie analizy MLVA spotykane są coraz rzadziej, ponieważ częściej wykorzystywana jest technika WGS. Tylko dwa izolaty powiązano z typami MLVA w Europejskim Systemie Nadzoru (TESSy) od czasu listopadowej aktualizacji.

Prawdopodobnie epidemia nadal trwa, ale nie będziemy mieli na to dowodów, dopóki nie zdobędziemy nowych informacji. W celu zaktualizowania liczby przypadków musielibyśmy kontaktować się z krajami i prosić o ich dane WGS. Zostanie to zrobione przed kolejną aktualizacją epidemiologiczną, której daty jeszcze nie znamy” powiedziała rzeczniczka ECDC.

Przypadki związane z Salmonella Enteritidis pojawiają się sezonowo w stałym schemacie. W poprzednich zimach odnotowano niewielką liczbę przypadków, a piki obserwowano od czerwca do października”.

Kontrola epidemii jest częścią zarządzania ryzykiem, za którą odpowiadają państwa członkowskie.

Ponad 1000 przypadków zachorowań w ciągu trzech lat

Badanie opublikowane w czasopiśmie „The Lancet Infectious Diseases journal” stwierdza 838 potwierdzonych i 371 prawdopodobnych przypadków w 18 krajach UE i EOG, między majem 2015 r. a październikiem 2018 r.

Dwa szczepy Salmonella Enteritidis powiązane z zatruciami ludzi były także zidentyfikowane w jajach skażonych Salmonellą, a także w przestrzeni produkcyjnej w Polsce, potwierdzając źródło epidemii.

Po wdrożeniu środków kontrolnych liczba przypadków spadła, ale ponownie wzrosła w marcu 2017 r., a wzrost był również kontynowany w 2018 r.

Ponowne pojawienie się przypadków sugeruje, że szczepy powodujące zakażenia nadal pojawiają w łańcuchu dostaw, chociaż zmiany w dynamice populacji szczepów i mniej zgłaszanych przypadków wskazują, że środki kontroli miały pewien wpływ. Rutynowe stosowanie WGS w monitorowaniu Salmonelli oraz reakcja na epidemię obiecuje zidentyfikowanie i powstrzymanie epidemii w przyszłości ” - napisali naukowcy.

Źródło: 

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(19)30047-7/fulltext 
https://ecdc.europa.eu/en/surveillance-atlas-infectious-diseases 

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.