Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella w drobiu z Polski - wyniki czeskich kontroli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z komunikatem czeskiej Państwowej Administracji Weterynaryjnej (SVS), od połowy kwietnia br. Salmonella została wykryta w 16 tonach drobiu importowanego z Polski do Czech.

SVS zlecił wykonanie badań weterynaryjnych dla 12 odbiorców drobiu od czasu wprowadzenia przepisów w kwietniu. Jedenaście incydentów dotyczyło kurczaka, a jeden indyka. Jeśli Salmonella zostanie znaleziona w mięsie drobiowym, importer musi przeprowadzić dalsze badania laboratoryjne.

Brak przypadków zachorowań

Większość skażonego mięsa została prawdopodobnie skonsumowana, ponieważ wyniki badań nie zostały otrzymane przed datą ważności produktów, ale nie zgłoszono żadnych powiązanych chorób.

Badania laboratoryjne

Odbiorcy mięsa drobiowego, dla którego Państwowa Administracja Weterynaryjna stwierdza obecność Salmonelli, muszą wykonać badania laboratoryjne dla kolejnych partii z tego samego kraju, zanim mięso zostanie ponownie wprowadzone do obrotu. Dopiero po uzyskaniu satysfakcjonującego wyniku z akredytowanego laboratorium mogą wprowadzić produkt na rynek.

Wysokie kary

Jeśli Salmonella pojawi się w mięsie, cała partia musi zostać zniszczona, a sankcje mogą sięgać nawet 50 milionów koron czeskich (2 miliony dolarów).

11 ostrzeżeń - różne szczepy

W ostatnich tygodniach Czechy zgłosiły 11 alertów w systemie wczesnego ostrzegania RASFF, dotyczących wykrycia Salmonelli (z takich szczepów jak Bardo, Infantis i Newport)w mięsie z Polski. Produkty, których to dotyczy, to schłodzona pierś z kurczaka i schłodzone nogi indyka.

Badania obejmują wyłącznie mięso drobiowe i zostały uzgodnione w kwietniu przez SVS i ministra rolnictwa Miroslava Tomana z powodu powtarzających się odkryć Salmonelli w tym produkcie na wiosnę.

Inaczej niż w przypadku wołowiny

Przeprowadzane kontrole, w przeciwieństwie do powszechnych kontroli polskiej wołowiny na początku tego roku, są odpowiednio ukierunkowane na określone partie, aby chronić zdrowie publiczne obywateli.

Czechy zniosły kontrole wołowiny z Polski pod koniec marca po tym, jak Komisja Europejska nazwała je „nieproporcjonalnymi”. Nadzwyczajne środki weterynaryjne obejmowały testowanie całej polskiej wołowiny w akredytowanym laboratorium kosztem importera, zanim został on wprowadzony do obrotu po wykryciu Salmonelli.

Sytuacja związana byłą z ubojem chorych krów w polskiej rzeźni o czym pisaliśmy tutaj: UE wysyła inspektorów do Polski w związku z aferą mięsną

Źródło:

https://www.foodsafetynews.com/2019/05/czech-tests-find-salmonella-in-poultry-from-poland/

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.