Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polski drób podbija nowe rynki. Eksport poza Unię utrzymuje ceny

Kategoria: Biznes

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ostatnich miesiącach ceny żywca kurcząt broilerów ustabilizowały się w przedziale 3,40-3,50 zł za kg żywca.  Stabilizacja cen, przy rosnącej produkcji, w dużej mierze wynika z utrzymującego się popytu eksportowego.

Wzrost eksportu drobiu z Polski w pierwszych miesiącach 2019 roku

Według danych Ministerstwa Finansów, eksport drobiu z Polski w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. wzrósł w ujęciu ilościowym o 12,0% (r/r) oraz o 11,8% (r/r)  w ujęciu wartościowym. Wyeksportowano więc o 49 tys. t mięsa więcej niż rok wcześniej. 

Największy wzrost eksportu miał miejsce w przypadku Chin oraz Republiki Południowej Afryki. Do Państwa Środka wywieziono o ponad 8 tys. t więcej mięsa drobiowego niż rok wcześniej, a do RPA aż o 18 tys. t mięsa więcej. Wzrost eksportu do tych krajów odpowiada za ponad połowę (53,2%) dotychczasowego wzrostu eksportu w bieżącym roku.

Prognozowany wzrost konsumpcji drobiu

Rynek chiński może okazać się bardzo perspektywiczny. Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), globalna konsumpcja drobiu ma w 2019 r. wzrosnąć o 3,1%, głównie ze względu na wzrost konsumpcji w Chinach (+10,3% r/r, +230 tys. t). Wzrost ten odpowiada za prawie połowę wzrostu globalnej konsumpcji w tym okresie i stanowi dobrą okazję do wykorzystania dla polskich eksporterów.

Eksport do krajów UE

Eksport drobiu z Polski do krajów Unii Europejskiej również się rozwija. Największe wzrosty wywozu odnotowano w przypadku Holandii (+24,7%, +7,2 tys. t), Słowacji (+24,0%, +4,2 tys. t) i Niemiec (+5,5%, +3,5 tys. t). 

Import do Polski

Import mięsa drobiowego do Polski wzrósł o 48% (r/r), co oznacza, że do Polski wwieziono o 9 tys. t mięsa więcej niż rok wcześniej. Głównym powodem wzrostu jest Ukraina. Import z tego kraju w przeciągu pierwszych czterech miesięcy 2019 r. wzrósł, w relacji rocznej,  o 89,0% w ujęciu wartościowym oraz o 122,2% w ujęciu ilościowym. W wyniku tego do Polski wwieziono w tym okresie 12,5 tys t. mięsa drobiowego. Pomimo wzrostu importu, nadwyżka handlowa w mięsie drobiowym wzrosła o 10,1% (+40 tys. t). Co ciekawe, oprócz Polski, główny odbiorcą drobiu z Ukrainy była Słowacja.

Stabilizacja cen pasz

Stabilizacji cen żywca drobiowego towarzyszy stabilizacja cen pasz. Według danych MRiRW, cena pasz dla drobiu od końca 2018 r. utrzymuje się w przedziale 1430-1440 zł za tonę. W wyniku tego, w ostatnich miesiącach rynek drobiu jest najbardziej stabilny ze wszystkich działów produkcji mięsnej.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.