Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Krajowy rynek wołowiny pod presją niższego eksportu

Kategoria: Biznes

Od lipca 2018 r., przez kolejne 12 miesięcy, na krajowym rynku wołowiny przeważały lekkie spadkowe tendencje cen, które od lutego br. uległy nasileniu. W rezultacie w lipcu br. żywiec wołowy był skupowany przeciętnie po 5,71 zł/kg, czyli o 15% taniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Niemniej, w połowie analizowanego miesiąca nastąpiło przełamanie tych tendencji.

Dane MRiRW

Według danych monitoringu cen MRiRW, w pierwszej połowie sierpnia br. średnia cena skupu bydła rzeźnego w wadze żywej wyniosła 5,80 zł/kg i była o ponad 3% wyższa od ceny notowanej w drugiej połowie lipca br.

Najbardziej wzrosły ceny byków powyżej 24-miesięca życia – o prawie 6% do 6,23 zł/kg. O około 5% podrożało natomiast bydło w wieku 8-12 miesięcy oraz byki od 12 do 24 miesiąca (odpowiednio do 6,09 zł/kg i 6,35 zł/kg). Z kolei ceny krów przeznaczonych na ubój zwiększono o niespełna 1% do 4,78 zł/kg.

Jeżeli jednak porównamy tegoroczne ceny z notowaniami z pierwszej połowy sierpnia 2018 r., widać wyraźnie, że w najmniejszym stopniu potaniały jałówki powyżej 12 miesiąca (spadek cen o około 8% w relacji rocznej)  oraz krowy (spadek o 12%), podczas gdy bydło od 8 do12 miesiąca życia oraz byki powyżej 24 miesiąca były o ponad 16% tańsze niż rok wcześniej.

Eksport

Na sytuację rynkową niewątpliwie duże przełożenie miały wyniki eksportowe. Według danych MF (za MRiRW) w pierwszych pięciu miesiącach br. wolumen eksportu bydła żywego wprawdzie wzrósł o prawie 5% wobec ubiegłego roku (do 4,4 tys. t), niemniej już sprzedaż zagraniczna mięsa wołowego w masie produktu zmniejszyła się o prawie 11% do 147,8 tys. t, w tym mięsa świeżego i schłodzonego spadła o 19% do 104,9 tys. t, zaś mrożonego wzrosła o 18% do 42,9 tys. t.

Ubój bydła

Jednocześnie obniżyły się uboje bydła, ale skala spadku była mniejsza niż w odniesieniu do eksportu. Wg danych GUS (za MRiRW) w okresie styczeń-maj br. w relacji do stycznia-maja 2018 r., uboje przemysłowe bydła w przeliczeniu na wagę żywą zmniejszyły się o 3% do 451 tys. t. Zaważyły na tym zwłaszcza mniejsze uboje w lutym oraz marcu. W kwietniu i maju były już one wyższe wobec analogicznych miesięcy w 2018 r.

Rynek unijny

Na rynku unijnym przeciętne ceny żywca wołowego również są niższe niż w ubiegłym roku – na przełomie lipca i sierpnia br. były o 5% niższe r/r. W przeciwieństwie jednak do Polski, sprzedaż wołowiny poza rynek UE, z krajów należących do jej czołowych eksporterów, w większości przypadków rośnie (dotyczy to Irlandii, Hiszpanii, Francji, Holandii, Wielkiej Brytanii). Ogółem w pierwszych pięciu miesiącach br. wolumen eksportu wołowiny (mięso i przetwory)  z UE-28 wyniósł 304,6 tys. t (w przeliczeniu na wagę poubojową) i był o prawie 2% wyższy wobec 2018 r.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Marta Skrzypczyk,
dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.