Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany na globalnym rynku trzody chlewnej stymulują wzrost handlu mięsem drobiowym

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Tendencja wzrostowa

W UE utrzymuje się tendencja wzrostowa produkcji mięsa drobiowego. Według prognoz KE, do końca 2019 r. unijna produkcja ma zwiększyć się o 2,5% r/r, a w 2020 r o 1,5% r/r. Głównym motorem wzrostu są zmiany zachodzące na rynku trzody chlewnej. Rozprzestrzenianie się ASF w Chinach i innych krajach azjatyckich powoduje wzrost globalnego popytu importowego na wieprzowinę i wzrost jej cen. To z kolei będzie zachęcać konsumentów do substytucji mięsa wieprzowego mięsem drobiowym.

Prognozy USDA

Jak wynika z prognoz USDA, globalny eksport mięsa drobiowego w 2020 r. wzrośnie o 4% r/r, do rekordowego poziomu 12,5 mln t, głównie ze względu na sytuację w Chinach, które zwiększą swoje zakupy o 20%. Wzrost popytu importowego ze strony Państwa Środka w szczególności będzie napędzać wzrost produkcji w Brazylii i Tajlandii.

Dane KE

Wzrost globalnego popytu na mięso drobiowe przyczynia się do większego eksportu tych produktów z UE. Jak wynika z danych KE, w okresie I-VIII 2019 r. unijni eksporterzy wysłali poza granice Unii 1265,49 tys. t produktów drobiowych, czyli o 8,7% więcej r/r. Największy wzrost odnotowano w przypadku sprzedaży do Filipin, gdzie trafiło 142,1 tys. t (+34% r/r) oraz Ghany, gdzie wyeksportowano 124,2 tys. t (12,0% r/r). Eksperci KE oczekują, że w całym 2019 r. unijny eksport produktów drobiowych wzrośnie o 4,5% w relacji rocznej, a w 2020 r. o 2,7%.

Obecnie jedynie Polska i Francja mają bezpośredni dostęp do rynku chińskiego, ale tylko Polska wysyła tam istotne wielkości drobiu.

Import drobiu

Warto zaznaczyć, że chociaż w UE utrzymuje się dodatni bilans handlowy, to w okresie I-VIII 2019 r. Unia zaimportowała 576,9 tys. t produktów drobiowych, czyli o 7,4% więcej r/r. Głównymi dostawcami tych produktów były: Tajlandia, Brazylia i Ukraina. Dostawy z Tajlandii zwiększyły się o 5,5% do 215,6 tys. t, z Brazylii o 12,5% do 215,3 tys. t, natomiast w przypadku Ukrainy odnotowano spadek o 4,1% do 89,0 tys. t. Te trzy kraje odpowiadały za ponad 90% dostaw produktów drobiowych na rynek unijny. Warto dodać, że Brazylia zwiększyła głównie dostawy solonego mięsa drobiowego (+59% do 114,5 tys. t), jednocześnie zmniejszając wolumen eksportu mięsa mrożonego i wstępnie przetworzonego.

Ceny

Do końca roku ceny produktów drobiowych na rynku unijnym mogą wzrosnąć, głównie ze względu na wzrost popytu zagranicznego oraz wewnętrznego. Według szacunków KE, unijna konsumpcja tego gatunku mięsa w 2019 r. wzrośnie o 0,5 kg do 25,3 kg.

Z kolei, na krajowym rynku, jak wynika z danych MRiRW, w połowie X 2019 r. przeciętnie kurczęta brojlery skupowano po 3,29 zł/kg, czyli o 2,4% taniej niż przed rokiem. W pewnym stopniu wynika to z rosnącej produkcji krajowej i coraz silniejszej konkurencji na rynku unijnym.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn