Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Najwyższy poziom cen od września 2013 roku
Jak wynika z danych KE, na początku października 2019 roku przeciętnie za 100 kg mięsa wieprzowego (średnio dla klas S,E,R) płacono 184,1 EUR, czyli aż o blisko 30% więcej niż przed rokiem. Obecnie ich poziom jest najwyższy od września 2013 roku.
Przyczyna wzrostu cen wieprzowiny
Do wzrostu cen na rynku unijnym w znacznym stopniu przyczynia się istotny wzrost eksportu produktów wieprzowych z UE. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2019 roku z Unii wyeksportowano 2596 tys. t produktów wieprzowych (c.w.), czyli o 16% więcej niż przed rokiem. Największym unijnym odbiorcą tych produktów były Chiny, gdzie trafiło 1139 tys. t , czyli aż o 45% więcej r/r.
Prognozy
Eksperci Komisji Europejskiej w najnowszym Short-term Outlook prognozują, że tendencja wzrostowa cen skupu wieprzowiny utrzyma się, głównie ze względu na wzrastający popyt ze strony azjatyckich importerów. Należy jednak zauważyć, że wzrost cen skupu wieprzowiny jest coraz bardziej odczuwany przez konsumentów, co przełoży się na spadek konsumpcji tego gatunku mięsa, o 0,5 kg w porównaniu z przeciętnym poziomem konsumpcji w ostatnich dwóch latach (do 31,8 kg w 2019 r. w UE).
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Według danych Point-Info, w pierwszej połowie 2019 r. opłacalność produkcji rozumiana jako marża EBITDA dla branży mięsnej ogółem (PKD 10.1) zmniejszyła się o 27,6%...
Po raz pierwszy od ponad pięćdziesięciu lat amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (USDA FSIS) modernizuje inspekcję w zakładach uboju świń...
W okresie od stycznia do maja 2019 r. z Polski wyeksportowano 88,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 7% więcej w relacji rocznej