Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Obecnie ceny jaj konsumpcyjnych w UE kształtują się na poziomie zbliżonym do średniej wieloletniej. Jak wynika z danych KE, na początku października 2019 roku przeciętna cena jaj konsumpcyjnych (kl. M,L) wyniosła 127,7 EUR/100 kg, czyli o 4% więcej niż przed rokiem, ale o blisko 2% mniej niż średnio w latach 2014-2018.
Silne zmiany podaży
W ostatnich latach unijny rynek jaj kształtował się pod wpływem silnych zmian po stronie podaży, będących konsekwencją między innymi afery związanej z fipronilem, a wcześniej również grypy ptaków. Taka sytuacja nie pozostawała obojętna dla kształtowania się cen również w naszym kraju, które osiągały swoje wieloletnie maksima.
Wartość indeksu jaj konsumpcyjnych
We wrześniu br. przeciętna wartość indeksu jaj konsumpcyjnych Banku BNP Paribas wyniosła 32,05 PLN/100 szt., czyli o 1,4% mniej niż przed rokiem. Jak wynika z danych MRiRW, we wrześniu br. zakłady pakujące sprzedawały jaja klasy M po 31,30 PLN/100 sztuk, czyli o 3,6% więcej w relacji rocznej, a jaja klasy L po 36,00 PLN/100sztuk, czyli o 1,8% mniej r/r.
Stabilizacja w sferze handlu
Stabilizacja widoczna jest również w sferze handlu. Z danych MRiRW wynika, że w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2019 r. z Polski wyeksportowano 122,8 tys. t jaj o wartości 144,7 mln EUR, co oznacza spadek odpowiednio o 3 i 6% r/r.
Oczekujemy, że do końca roku utrzyma się stabilna sytuacja na rynku jaj, a ewentualny wzrost cen będzie miał charakter sezonowy.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Mleczarstwo jest zdecydowanie głównym działem rolnictwa Nowej Zelandii, a przychody ze sprzedaży zagranicznej produktów mleczarskich stanowią najważniejszą pozycję nie tylko w przypadku sektora spożywczego, ale też w...
Jak wynika z danych KE, na początku października 2019 roku przeciętnie za 100 kg mięsa wieprzowego (średnio dla klas S,E,R) płacono 184,1 EUR, czyli aż o ...
W fermie w San Zaccaria w prowincji Rawenna produkowano jaja ekologiczne, pomimo braku ogrodzonych obszarów zewnętrznych, sąsiadujących z szopą.