Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W 2020 r. wolumen produkcji mleka w Nowej Zelandii nie zwiększy się

Kategoria: Biznes

Mleczarstwo jest zdecydowanie głównym działem rolnictwa Nowej Zelandii, a przychody ze sprzedaży zagranicznej produktów mleczarskich stanowią najważniejszą pozycję nie tylko w przypadku sektora spożywczego, ale też w całej gospodarce. W ostatnich latach odpowiadały one za 25-30% całkowitej wartości eksportu z tego kraju.

USDA szacuje spadek produkcji

Według najnowszych szacunków Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), wolumen produkcji mleka w Nowej Zelandii w 2019 r. będzie o 1% niższy od odnotowanego w 2018 r. Należy zauważyć, że w pierwszych ośmiu miesiącach br. w Nowej Zelandii wyprodukowano o 0,5% mleka mniej niż przed rokiem. Oznacza to, że aby osiągnąć zakładany spadek produkcji mleka w roku bieżącym, w ostatnich czterech miesiącach, kiedy wytwarza się ponad połowę wolumenu mleka w tym kraju, produkcja musiałaby być o 1,4% mniejsza niż przed rokiem. Jak zaznaczają analitycy USDA, może być to związane z chłodniejszą niż zazwyczaj wiosną, co może się przełożyć na gorsze wzrosty pastwisk a w konsekwencji niższą produkcję.

Wzrost cen produktów mleczarskich

Warto zauważyć, że spodziewana, mniejsza produkcja mleka już znajduje odzwierciedlenie w cenach produktów mleczarskich na rynku nowozelandzkim. Na początku października br. ceny masła, serów i odtłuczonego mleka w proszku w tym kraju były wyższe od notowanych w Unii Europejskiej. Jedynie w przypadku pełnego mleka w proszku, poziom cen był niższy.

Prognozy na 2020 rok

W 2020 r., według prognoz USDA, z uwagi na brak znaczących zmian w pogłowiu krów i zakładając normalne warunki pogodowe, produkcja mleka w Nowej Zelandii ma ukształtować się na poziomie zbliżonym do 2019 r.

Wzrostu wolumenu sprzedaży zagranicznej

W przypadku eksportu produktów mleczarskich z Nowej Zelandii, eksperci USDA szacują, że wolumen sprzedaży zagranicznej pełnego mleka w proszku (którego Nowa Zelandia jest największym eksporterem na świecie) wzrośnie w 2019 r. o 7,7%, przede wszystkim ze względu na większą sprzedaż do Chin. Oznaczałoby to redukcję zapasów tego produktu, gdyż produkcja w br. ma być nawet nieznacznie niższa niż w 2018 r. Natomiast w 2020 r. wolumen eksportu PMP ma być o ok. 4% mniejszy niż w 2019 r.

Eksperci USDA zakładają, ze podobnie jak w bieżącym roku, tak również w 2020, najbardziej dynamiczny wzrost eksportu produktów mleczarskich z Nowej Zelandii ma dotyczyć produktów mlecznych dla niemowląt. Dynamika wzrostu w 2019 r. ma wynieść 28%, a w 2020 r. - 17%.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.