Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W pierwszej połowie 2019 r. w Polsce, w dużych zakładach, produkcja jogurtów była o 0,4% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, podczas gdy produkcja innych rodzajów sfermentowanego lub zakwaszonego mleka bądź śmietany była o 10,8% większa. W konsekwencji łączny wolumen produkcji tej kategorii zwiększył się o 5%.
Według danych GUS (za Sparks Polska), w Polsce, po kilku latach spadków, w 2018 r. produkcja jogurtów i innych rodzajów sfermentowanego lub zakwaszonego mleka bądź śmietany zwiększyła się o prawie 4% do 698,4 mln l. Wciąż jednak poziom produkcji był o 1,8% niższy od odnotowanego w 2013 r.
Należy jednak zauważyć, że w 2018 r. produkcja samych jogurtów była stabilna, wyniosła 358 mln l a wzrost produkcji wyżej wymienionej kategorii produktów był związany z większą, o prawie 9% produkcją pozostałych napojów fermentowanych lub zakwaszanych. Co więcej, w porównaniu do 2013 r. ich produkcja wzrosła o 22% podczas gdy jogurtów obniżyła się o 17%.
W pierwszej połowie 2019 r. można zauważyć kontynuację tych tendencji. W tym okresie, w Polsce, w dużych zakładach produkcja jogurtów była o 0,4% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, podczas gdy produkcja pozostałych produktów fermentowanych lub zakwaszanych była o 10,8% większa. W konsekwencji łączny wolumen produkcji tej kategorii zwiększył się o 5%.
Jednym z podstawowych czynników stymulujących zwiększoną produkcję pozostałych napojów fermentowanych był popyt eksportowy. W I połowie 2019 r. z Polski sprzedano 36,0 tys. t pozostałych napojów fermentowanych (CN 040390) czyli o 20,8% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wolumen eksportu jogurtów (CN 040310) wyniósł 20,8 tys. t czyli o 5,6% mniej niż w I połowie 2018 r.
W konsekwencji, w I połowie 2019 r. wolumen eksportu ogółem jogurtów i pozostałych napojów fermentowanych był o 9,6% większy, w relacji rocznej. Warto zauważyć, że największym odbiorcą tych produktów z Polski jest Wielka Brytania. W pierwszych pięciu miesiącach sprzedano tam 14% łącznego wolumenu eksportu z Polski, co może mieć znacznie w kontekście ewentualnego twardego Brexitu.
W przypadku jogurtów, oprócz mniejszego wolumenu eksportu, obserwowany jest spadek jego spożycia w gospodarstwa domowych w Polsce. Według danych GUS w pierwszych trzech kwartałach 2018 r. przeciętnie miesięczne spożycie jogurtów w przeliczeniu na jedną osobę w gospodarstwie domowym wyniosło 0,53 kg i było o 1,9% niższe niż w analogicznym okresie 2017 r.
Wyżej opisane tendencje znalazły odzwierciedlenie w średnich cena zbytu analizowanych produktów. W I połowie 2019 r. średnia cena zbytu przez zakłady produkcyjne jogurtu naturalnego wyniosła 4,28 zł/kg i była o 1,6% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem podczas gdy cena kilograma kefiru wyniosła 2,76 zł i była o 2,7% wyższa niż w I połowie 2018 r.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Według danych Eurostat, w I połowie 2019 r. wartość sprzedaży produktów mleczarskich z Unii Europejskiej na rynki krajów trzecich wyniosła 5,6 mld EUR, czyli była o 10,6% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w pierwszych pięciu miesiącach 2019 r. wartość importu produktów mleczarskich do Polski wyniosła...
Według danych GUS, w czerwcu 2019 r. ceny detaliczne nabiału (mleka, serów i jaj) w Polsce były przeciętnie o 0,6%...