Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek mięsa w 2019 r. – wzloty i upadki

Kategoria: Biznes

2019 rok upłynął dość burzliwie, dostarczając obserwatorom i uczestnikom rynku mięsa wielu wrażeń. W sposób szczególny dotyczyło to mięsa czerwonego, natomiast w przypadku drobiu mogliśmy mówić o względnej stabilizacji.

Na rynku wołowiny 2019 r. rozpoczął się od tzw. afery leżakowej, związanej z wykryciem nieprawidłowości w jednym z zakładów mięsnych w Polsce. Odbiła się ona szerokim echem w mediach i miała wpływ na sytuację rynkową.

Jak wynika z danych MRiRW, ceny skupu żywca wołowego w 2019 r. (bez ostatnich 2 tyg.) przeciętnie wyniosły 6,18 zł/kg i były o blisko 9% niższe w relacji rocznej. W dużej mierze wynikało to ze zmniejszenia wolumenu eksportu mięsa wołowego z Polski. W okresie I-IX 2019 r. zagraniczni kontrahenci zakupili 284,3 tys. t świeżej i mrożonej wołowiny, czyli o ponad 7% mniej niż przed rokiem.

Początek 2019 r. na rynku wieprzowiny charakteryzował się niskimi cenami, jednak na przełomie marca i kwietnia 2019 r. nastąpił ich silny wzrost. Wysoki poziom utrzymał się do końca 2019 r., a w grudniu ceny osiągnęły wieloletnie rekordy. Jak wynika z danych MRiRW, przeciętnie, żywiec wieprzowy w 2019 r. skupowano po 4,97 zł/kg, czyli o 20% drożej w relacji rocznej i o 15% więcej w stosunku do średniej z lat 2014-2018. Główną przyczyną wzrostu cen na krajowym, a także unijnym rynku był wzrost importu produktów wieprzowych przez Chiny, gdzie w wyniku rozprzestrzeniania się ASF pogłowie trzody chlewnej zmniejszyło się o ponad jedną trzecią.

Wysoki poziom cen przyczynił się do znacznej poprawy opłacalności chowu trzody chlewnej. Z drugiej strony, w ostatnim kwartale 2019 r., nieoczekiwanie stwierdzono pierwsze przypadki ASF w województwie lubuskim, a następnie także wielkopolskim. Na dzień 23.12.2019 r., według GIW, w Polsce potwierdzono 2386 przypadków ASF u dzików i 48 ognisk u świń.

W obliczu wydarzeń, które miały miejsce na rynku mięsa czerwonego, można stwierdzić, że rynek drobiu charakteryzował się względną stabilnością. Polska umocniła pozycję europejskiego lidera produkcji mięsa drobiowego, zarówno w przypadku kurcząt brojlerów, jak i indyków. Warto jednak zaznaczyć, że zwiększanie produkcji, przy coraz większej konkurencji na głównych rynkach zbytu, powoduje coraz silniejszą presję na ceny. W 2019 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,39 zł/kg, czyli o 1,4% taniej r/r. Z kolei w przypadku indorów odnotowano wzrost cen. Przeciętnie ceny wyniosły 5,79 zł/kg, czyli o ponad 13% więcej r/r. W coraz większym stopniu krajowy rynek drobiu uzależnia się od zagranicznych rynków zbytu, zwiększając udział eksportu w produkcji. W okresie I-X 2019 r. z Polski wyeksportowano 1,21 mln t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o blisko 11% więcej niż przed rokiem.

Oczekujemy, że 2020 również może być rokiem wyzwań dla polskiej branży mięsnej, związanych m. in. z: ASF, Brexitem, wzrostem kosztów pracy, aspektami ekologicznymi, prawnymi środowiskowymi oraz etycznymi.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.