Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

ASF zbliża się do polskiego zagłębia produkcji trzody chlewnej

Kategoria: Biznes

ASF zbliża się do polskiego zagłębia produkcji trzody chlewnej

Według danych Głównego Inspektoratu Weterynarii na dzień 26.11.2019 r. w Polsce potwierdzono 48 ognisk ASF u świń i 2017 przypadków ASF u dzików.

ASF opanowuje kolejne województwa

Jeszcze na początku listopada br. problem rozprzestrzeniania się ASF dotyczył głównie obszaru województw: podlaskiego, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego i lubelskiego. Sytuacja epizootyczna związana z ASF zmieniła się, wraz z pojawieniem się przypadków tej choroby u dzików w województwie lubuskim, blisko granicy z województwem wielkopolskim.

Wielkopolska i Niemcy zagrożeni

Województwo wielkopolskie uznawane jest za polskie zagłębie produkcji trzody chlewnej. Jak wynika z danych GUS (z czerwca 2019 r.), na jego obszarze utrzymywane jest 36% pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Jeśli ASF rozprzestrzeni się na tym terenie, będzie to oznaczało wprowadzenie ograniczeń związanych z eksportem mięsa wieprzowego z tych terenów.

Dodatkowo, przypadki, które zostały potwierdzone w województw lubuskim, znajdują się blisko granicy z Niemcami, co stwarza dodatkowe ryzyko szybszego, niż przypuszczano jeszcze niedawno, przedostania się tej choroby do naszych zachodnich sąsiadów.

Poprawa wymiany handlowej z Niemcami

Niemcy są naszym głównym partnerem handlowym. W 2018 r. na rynek niemiecki trafiło 20% wolumenu eksportu mięsa wieprzowego z Polski. Z drugiej strony, Niemcy są również głównym dostawcą mięsa wieprzowego na nasz rynek, odpowiadając za 24% wolumenu importu. W 2018 r. bilans wymiany handlowej z Niemcami był ujemny i wyniósł -106,7 tys. t. Jak wynika z danych MRiRW, w okresie I-IX 2019 r. bilans ten poprawił się, gdyż wolumen eksportu mięsa wieprzowego do Niemiec wyniósł 52,0 tys. t, a import z tego kraju 117,6 tys. t. Oznacza to, że bilans handlowy wyniósł – 65,7 tys. t, wobec 83,2 tys. t przed rokiem, czyli o 21% mniej.

Pojawienie się ASF w Niemczech odczuje cały świat

Niemcy są największym producentem mięsa wieprzowego w UE. Według danych Eurostat, w 2018 r. odpowiadały one za 22% unijnej produkcji tego gatunku mięsa. Niemcy są również jednym z głównych eksporterów produktów wieprzowych poza UE, w tym do Chin. W związku z powyższym ewentualne pojawienie się tam ASF odbije się również na krajowym rynku.

Ceny skupu trzody wciąż na wysokim poziomie

Aktualnie ceny skupu trzody chlewnej w Polsce utrzymują się na wysokim poziomie. Jak wynika z danych MRiRW, w połowie listopada br. żywiec wieprzowy skupowano po 5,79 zł/kg, czyli o 36% drożej w relacji rocznej. Przekłada się to na poprawę opłacalności produkcji chowu trzody chlewnej. Oczekujemy, że taka sytuacja powinna utrzymać się jeszcze w pierwszej połowie 2020 r.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.