Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na światowym i krajowym rynku wołowiny

Kategoria: Biznes

W 2020 roku, według prognoz USDA, globalna produkcja wołowiny wzrośnie o 1% do 61,9 mln t. Wynika to głównie ze wzrostu produkcji w Brazylii, Stanach Zjednoczonych i Argentynie, co rekompensuje spadek w Chinach, Australii i UE.

Produkcja wołowiny na świecie 

Brazylia jest największym producentem wołowiny na świecie. W 2020 r. produkcja wołowiny w tym kraju ma wzrosnąć o 5,8%, do rekordowego poziomu 10,8 mln t (c.w.e.). Jest to konsekwencją silnego (+15,6%) wzrostu wolumenu eksportu (głównie do Chin), który w 2020 r. prognozowany jest na 2,6 mln t. Dodatkowo wzrost produkcji będzie wspierany przez rosnącą konsumpcję krajową.

Unii Europejska jest drugim, po Brazylii, producentem mięsa wołowego. W 2020 r. eksperci USDA oczekują spadku unijnej produkcji, o 1,6%, do 7,8 mln t. W sezonie 2018/19 unijne pastwiska zostały silnie dotknięte przez susze, co przełożyło się na mniejszą podaż pasz objętościowych, a w konsekwencji spadek pogłowia unijnego bydła i mniejszą produkcję wołowiny.

Dane KE

Jest to widoczne już obecnie. Według KE wielkość ubojów w UE w I poł. 2019 r. była o 0,9% mniejsze niż przed rokiem. Ponadto unijny sektor wołowiny nadal odczuwa skutki tzw. afery leżakowej w Polsce. W pewnym stopniu spadek liczby ubojów w UE rekompensowany był zwiększeniem przeciętnej wagi ubojowej.

Niższe ceny w relacji rocznej

Pomimo zmniejszenia podaży żywca wołowego w Unii, ceny wołowiny od lutego 2019 r. są niższe w relacji rocznej. Na początku listopada br., przeciętna cena wołowiny (A/C/Z-R3) wyniosła 3,64 EUR/kg, czyli o 3% mniej r/r.

W Polsce spadki cen są jeszcze większe. Jak wynika z danych MRiRW na początku listopada br. ubojnie skupowały bydło w rzeźne przeciętnie po 6,01 PLN/kg, czyli o 10,3% taniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.

Eksport wołowiny

Krajowy rynek wołowiny ma orientację proeksportową, gdyż około 4/5 krajowej produkcji trafia za granicę, głównie w postaci schłodzonej i mrożonej. Jak wynika z danych Eurostat, w okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. wolumen eksportu świeżego, schłodzonego i mrożonego mięsa wołowego wyniósł 218,1 tys. t, co oznacza spadek o 5%. Warto jednak zaznaczyć, że w ujęciu wartościowym odnotowano wzrost eksportu o 4%.

Oczekujemy, że do końca br., ze względu na sytuację na rynku światowym, a także mniejszy wolumen eksportu z Polski, ceny skupu żywca wołowego w Polsce utrzymają się na niższym poziomie niż przed rokiem.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.